Directori vinovati de deturnare de fonduri

miercuri, 04 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Directori vinovati de deturnare de fonduri

Societatile din zona Romanului inregistreaza, la fondul asigurarilor de sanatate, o datorie de peste 85 de miliarde de lei, din care aproximativ 71 de miliarde reprezinta datoriile angajatorului si 14 miliarde de lei reprezinta sumele care le-au fost oprite angajatilor, dar care nu au fost virate catre fondul asigurarilor de sanatate.
Din evidentele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt reiese faptul ca, din numarul total de societati din zona Romanului, 60 de agenti economici inregistreaza datorii la fondul asigurarilor de sanatate, cea mai mare parte dintre acestia aflindu-se deja in executare silita.
Locul I in topul datornicilor la fondul asigurarilor de sanatate este ocupat de Petrotub – societate aflata in administrare speciala, cu peste 58 de miliarde de lei, din care 38 de miliarde apartin angajatorului si 20 reprezinta suma oprita de pe statele de plata ale salariatilor, dar nevirata. Urmatorul loc este ocupat de societatea Romanceram, care are un debit de peste 10 miliarde de lei. „O parte dintre aceste societati sint in procedura reorganizarii si falimentului, precum Umaro. In cazul societatilor care ajung in ultimul stadiu, al lichidarii, lichidatorul judiciar vinde din patrimoniu si noi ne recuperam datoriile. In cazul Petrotub, ne vom recupera datoriile, dar nu se stie cind”, a precizat Irina Gradinaru, purtatorul de cuvint al CJAS Neamt.
Din lista societatilor cu datorii, numai trei dintre ele au platita cota angajatului la fondul asigurarilor de sanatate. Cu alte cuvinte, numai salariatii acestor trei societati vor putea beneficia de gratuitatea pachetului de servicii de sanatate de baza, restul fiind nevoiti sa scoata bani din buzunar, desi, conform legii, sint asigurati si li s-au oprit de pe statele de plata cei 7%.
Reamintim faptul ca directorii societatilor care au retinut, dar nu au virat la fondul asigurarilor de sanatate cota de 7% din salariul angajatilor, se fac vinovati, conform legii, de deturnare de fonduri. Din pacate, nici legea asigurarilor private de sanatate nu le va permite societatilor cu datorii sa incheie contracte de asigurari private de sanatate pentru angajatii lor. (Claudia MATEI)

Comentarii