Familie inchinata lui Dumnezeu

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Familie inchinata lui Dumnezeu

In urma cu aproximativ un an, a doua zi de Paste, IPS Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si PS Eftimie Luca – Episcop al Romanului, in fruntea unui sobor de arhierei si preoti, au hirotonit ca arhiereu al Episcopiei Romanului pe Preacuviosul Arhimandrit Doctor Ioachim Giosanu, care a primit numele de Ioachim Bacaoanu.
La ceremonie au participat inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane: PS Casian Galateanu – Episcop al Dunarii de Jos, Iosif Pop – Arhiepiscop al Europei Occidentale, Ioachim Vasluianu -Episcop al Husilor, Corneliu – arhireu vicar al Husilor, Ciprian – staretul Manastirii Bistrita, Vichentie – staretul Manastirii Secu, Victorin – staretul Manastirii Sihastria, calugarul Ioanichie Balan – unchiul PS Ioachim Bacaoanu, precum si toata preotimea romascana.
„PS Eftimie m-a propus Sfintului Sinod sa-i fiu colaborator. Am acceptat sa ma angajez la aceasta munca pastorala misionara pe linga Episcopia Romanului, Episcopie de mare vaza", a declarat PS Ioachim Giosanu.
Din opt frati, patru il slujesc pe Dumnezeu
Nascut la Stanita, la 29 martie 1954, din parinti crestini ortodocsi, Ilie Geosanu a parasit satul natal la 14 ani si jumatate pentru a se duce la Manastirea Sihastria, unde unchiul sau, Ioanichie Balan se afla ca mare calugar-carturar. Staret al Manastirii Sihastria era parintele Caliopi, stranepot a marelui povestitor Ion Creanga. „M-am format in atmosfera Manastirii Sihastria, sub indrumarea marilor parinti Paisie, Cleopa, Ioil. In 1970, am intrat ca frate la Seminarul Manastirii Neamt, unde era director actualul Episcop al Buzaului, PS Epifanie Norocel", a spus parintele Ilie Giosanu.
Familia Giosanu are patru baieti si patru fete, din care s-au calugarit doi baieti si o fata, maica Iosefina Giosanu. Dupa absolvirea Seminarului, Ilie Geosanu intra in 1976, la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ca frate al Schitului Tarcau.
In 1980 isi ia licenta cu lucrarea „Duminica-sarbatoarea crestinilor". A fost calugarit in octombrie 1980, la Manastirea Bistrita, primind numele de Ioanichie Balan.
„Aici m-am angajat la o viata misionara. Am fost hirotonit ca diacon la 1 martie 1981, de catre IPS Teoctist, actualul Patriarh. In 1984 am fost hirotonit arhidiacon, iar in 1985 am fost chemat la Mitropolia Moldovei si Sucevei, ca arhidiacon al catedralei Mitropolitane din Iasi", isi aminteste Ioachim Geosanu.
La Mitropolie a fost secretar particular al Mitropolitului Teoctist si corector la Revista „Mitropolia Moldovei si Sucevei", unde a publicat multe articole cu caracter religios. „Schimbarile politice din 1989 m-au prins la Iasi. Chiar din primele luni ale inscaunarii, Mitropolitul Daniel m-a trimis sa-mi aprofundez studiile de teologie la Institutul «Saint Searge», singurul institut ortodox din Occident, luindu-mi in 1994 doctoratul cu lucrarea «Indumnezeirea omului in gindirea parintelui Dumitru Staniloaie» sub indrumarea marelui teolog Olivier Clement", a marturisit arhiereul -vicar.
Ctitor de manastire
In 1991, Ioachim Giosanu a ctitorit prima manastire de calugarite ortodoxe din Occident, aproape de Paris, la Rosier, cu hramul «Buna-Vestire» si s-a angajat la multe activitati in sinul fraternitatii ortodoxe din Occident. In plan ecumenic, a fost desemnat ca reprezentant al ortodoxiei in cadrul unui grup de dialog ecumenic, alaturi de 30 de pastori si preoti catolici. An de an a slujit, cu prilejul „Saptaminii de Rugaciune Crestina", impreuna cu preotii catolici in cadrul mai multor catedrale, cum ar fi celebra „Notre Dame", din Paris. "Am organizat, in colaborare cu «Societatea Biblica Franceza» doua expozitii de Biblii. Am editat un Buletin de Informatii Ortodoxe al Manastirii «Bucura-te!». Am fost si initiatorul primului pelerinaj ortodox din regiunea pariziana, care s-a impus deja ca o traditie. E vorba de Pelerinajul la Moastele Sfintului Maturin, care a fost ales ca sfint protector al manastirii pe linga Sfinta Parascheva de la Iasi, in vederea marcarii celor doua spiritualitati ortodoxe. Aceste pelerinaje au avut ca ecou convertirea a 40 de francezi catolici la ortodoxism", a spus PS Giosanu.
PS Giosanu a oficiat si primul botez la Ambasada Romana, dupa 50 de ani de cultivare a ateismului. Cunoscator si iubitor de muzica, PS Giosanu a fost primul prelat care a pus pe muzica o liturghie bizantina, textul acesteia fiind tradus de el in limba franceza.
Om de mare cultura
Mare iubitor de carte, PS Giosanu are o biblioteca impresionanta. El a reusit sa aduca la Roman nu mai putin de 5.000 titluri de carte bisericeasca, unele cu valoare bibliofila. Cel putin tot atitea titluri le-a donat bibliotecii Manastirii „Buna Vestire". Cit a stat la Paris, a adunat de la „buchinistii"(anticari) de pe malurile Senei carti rare. Pe rafturile bibliotecii din sobrul birou al locuintei sale stau titluri de invidiat pentru orice bibliofil: „Vietile Sfintilor" (secolul al XIX-lea), peste 40 de titluri (din cele 50 existente) in limbile franceza, engleza si italiana din colectia „Viata lui Isus", un „Dictionar de teologie catolica", alaturi de nenumarate dictionare „Larousse". In biroul PS Geosanu descoperi, cu surprindere, un calculator de ultima generatie, conectat la Internet.
Dor mistuitor de tara
Cit timp a fost in strainatate, PS Giosanu a fost minat de un dor mistuitor de tara si meleagurile natale, care a fost determinant in optiunea pentru postul de arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. „Nu e usor sa parasesti viata din Occident, dar chemarea de acasa a fost mai puternica. N-a fost usor nici sa ma desprind de organismele ecumenice in care ma angajasem. Am apreciat insa chemarea fratilor preoti care doresc o reinviere a duhului ortodoxiei, o reactualizare a vietii lui Hristos, aici, acasa", a spus PS Giosanu. (Flora ORDEAN)

Comentarii