In 2007, Zeci de baruri si restaurante vor fi inchise

luni, 09 mai 2005, 23:00
2 MIN
 In 2007, Zeci de baruri si restaurante vor fi inchise

In perioada 5 – 6 mai, la Bucuresti a avut loc o actiune de instruire
organizata de Ministerul Sanatatii si Institutul de Sanatate Publica.
La aceasta intilnire, care a fost finantata de Uniunea Europeana si
care a avut ca scop implementarea sistemului HACCP – adica in
traducere, controlul punctelor critice in unitatile de productie
alimentara, unitati de alimentatie publica – a participat si doctorul
Emanuel Nazaretian, medic primar de medicina alimentatiei.
Potrivit acestuia, la intilnire au mai participat specialisti in domeniu
din partea Directiei de Sanatate Publica, Institutului de Sanatate
Publica, precum si experti din Irlanda, Belgia sau Bulgaria. In
cadrul acestei actiuni, s-au prezentat normele sanitare ce
reglementeaza activitatea in acest domeniu, precum si directivele
Uniunii Europene. „Avind in vedere ca, pe plan mondial – si, mai
ales in societatile civilizate -, drepturile consumatorului sint
deosebit de respectate si tind sa se integreze in drepturile omului,
se pune un accent deosebit pe calitatea si siguranta alimentelor,
atit cele de consum uman, cit si animal care, indirect, influenteaza
alimentatia omului. Si in Uniunea Europeana aceste norme au
devenit obligatorii pina la 1 ianuarie 2006, iar pentru Romania si
Bulgaria pina in 2007. Ca specialist in acest domeniu, atrag
atentia managerilor si persoanlului care lucreaza in acest domeniu
asupra seriozitatii cu care se pun aceste probleme”, a declarat
doctorul Emanuel Nazaretian.
Astfel, in 2007, toate unitatile de productie si de alimentatie publica
vor trebui sa dovedeasca, prin certificare de catre organele
acreditate si abilitate, ca au implementate si functioneaza sistemul
HACCP, BPI (bune practici de igiena) si ISO 9001-9002 (calitatea
manageriala). „In conditiile Romanului si teritoriul arondat exista un
risc foarte serios ca 75% din aceste unitati sa fie inchise daca nu
vor reusi sa se alinieze la noile cerinte. In toti anii trecuti, prin
actiunile de preventie, expertizele efectuate, avizele acordate sau
sanctiunile contraventionale, am incercat constientizarea acestui
sector de activitate cu risc sanitar major pentru sanatatea si viata
consumatorilor, iar cei care au ignorat aceste demersuri si
legislatia sanitara vor avea probleme din ce in ce mai serioase”, a
mai afirmat Emanuel Nazaretian. (Emilian PAL)

Comentarii