Omul care vede in fiecare zi moartea

joi, 18 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Omul care vede in fiecare zi moartea

Glasul unei fetite care imi spune sa nu intru acolo nu prevesteste nimic bun. Medicul patolog Constantin Danciu este foate comunicativ. Astepta imbracat "la patru ace" sosirea noastra. Prima intrebare, si cea mai fireasca, era ce poate sa determine un om sa- si aleaga o astfel de meserie. "Specialitatea noastra are ca trasatura mai mult o latura de observare. Este o meserie care se raporteaza la lucruri concrete. Obiectul observatiei noastre este fixat pe o lama, pentru foarte multi ani. Rezultatul muncii noastre este extrem de important. In unele cazuri, cum ar fi cancerul, diagnosticul nostru este singurul posibil", marturiseste doctorul Danciu.
A urmat Facultatea de Drept. La numai 33 de ani, el a avut timp sa fie, citiva ani, si judecator la Judecatoria Roman. A vrut sa fie criminalist. A facut Facultatea de Medicina. La concursul de rezidentiat din ’94 nu a obtinut un post de criminalist, asa ca si-a ales o profesie apropiata: medic patolog.
Taie cadavre, dar ii este frica de injectii
Dar cum poti sa diseci un om fara sa versi? "In primul rind, noi sintem profesionisti. Este o profesie ca oricare alta. Cind disec un copil, ma gindesc la copiii mei si compar: piciorusul lui e asa, al acestuia e altfel. Cind e vorba de un adult, ma gindesc ca odata cu el au disparut secrete, a disparut un univers pe care as fi vrut sa-l explorez", precizeaza doctorul Danciu. In laboratorul de anatomie patologica mai lucreaza 11 persoane, la fel de comunicative.
"Spiritul de echipa e foarte puternic. Nu avem nimic de ascuns si nu luam de la nimeni bani, ca sa intervina intre noi orgolii. Lucram cu instrumente extrem de simple. Dincolo de folclor si de imagine, ce-I drept lugubra, pentru noi este vorba doar de cercetare", mai spune Constantin Danciu.
Cine-si inchipuie ca un om care lucreaza cu morti este glacial si insensibil, se inseala amarnic. Doctorului Danciu ii este frica de… injectii. "Eu sint mai sensibil din fire. Nu-mi place suferinta vie, pentru ca n-as rezista sa va un om suferind. In plus, mi-e cam frica si de injectii. Este o meserie in care intilnesti cazuri exceptionale, din punct de vedere medical. La un copil de patru luni, decedat, s-a descoperit o tumora ce ocupa intreg cordul si aproape inlocuia inima. La un alt copil, de opt ani, la autopsie, am descoperit ca stomacul, splina si marele epiplon intrasera, practic, in torace", precizeaza doctorul Danciu.
In loc de epilog
Conditiile de munca nu sint prea comode. Formol, xilen, toluen, vapori de parafina, miros de cadavre. In laborator exista doua frigidere, care n-au functionat niciodata. Pe linga activitatile specifice, oamenii de acolo mai fac si imbalsamare sau actiuni estetice. "Nimeni nu este erou in fata medicului, cu atit mai putin in fata noastra. Munca noastra presupune mult efort intelectual. Diagnosticarea unui caz dureaza cel putin doua saptamini", precizeaza Constantin Danciu. Periplul prin imparatia mortilor, care de fapt s-a dovedit destul de vie, se incheie cu o gluma pe care doctorul Danciu o stie din facultate: internistul stie, dar nu poate sa faca, chirurgul nu stie, dar face, iar patologul stie si face, dar intotdeauna prea tirziu. (Emilian PAL)

Comentarii