Taranii muncesc pe degeaba

vineri, 04 februarie 2005, 00:00
2 MIN
 Taranii muncesc pe degeaba

Munca oamenilor de la tara, finalizata prin vinzarea unei parti din
produsele din gospodarie in piata, nu este platita nici pe departe pe
masura efortului pe care il depun taranii. Ca sa vinda un litru de lapte
in piata, un taran are in spate ore de munca si bani cheltuiti pentru a
comercializa produsul in conformitate cu legea. Conform unei hotariri
de Guvern, orice taran care vrea sa vinda produse lactate in piata
trebuie sa prezinte un certificat de producator. Documentul este
tipizat, este eliberat de primariile localitatilor in care solicitantul isi are
domiciliul si cuprinde informatii referitoare la suprafetele de teren
detinute, numarul animalelor aflate in batatura si o cantitate medie de
produse pe care o poate comercializa intr-o luna de zile. Certificatul
permite accesul in piata al producatorilor si este eliberat doar cu
achitarea unei taxe, in comunele din zona Roman aceasta taxa fiind
cuprinsa intre 200.000 si 400.000 lei. Certificatul este valabil un an,
insa trimestrial se impune aplicarea unei vize, care si acesta costa
pina la 100.000 de lei.
Apoi, batrina de la tara care vrea sa vinda o sticla de lapte in piata
trebuie sa aiba la „dosar” un certificat sanitar-veterinar privind starea
de sanatate a animalelor. Documentul se elibereaza, de regula,
pentru o perioada de doi ani si costa in jur de 200.000 de lei. Tot
batrina, ca sa poata manipula aceste produse, trebuie sa prezinte si
un certiticat de sanatate. Actul se elibereaza in urma unor analize
efectuate la Policlinica (costa in jur de 500.000 de lei) si a vizei
medicului de familie din comuna. Dupa ce a facut rost de toate aceste
documente, apar alte taxe pe care trebuie sa le plateasca. Pentru a
putea vinde lapte in Hala Centrala din Roman, un producator trebuie
sa platesca o taxa pentru inchirierea tarabei. Acesta este diferentiata
in functie de produsele vindute: lapte – 12.000 lei; smintina si brinza
de vaci – 40.000 lei, iar pentru brinza de oi – 70.000 lei. Tot aici mai
apare o taxa de 25.000 de lei pentru inchirirea unui cintar si o taxa de
150.000 lei/luna pentru plata analizelor produselor, care se face de
fiecare data cind producatorul vine in piata.
Daca nu respecta anumite conditii, legiuitorul este aspru cu taranul.
Astfel, cei care vind marfurile in alte locuri decit cele autorizate de
primarie risca amenzi contraventionale cuprinse intre 250.000 lei si
doua milioane de lei si confiscarea marfii. A nu afisa preturile la
produsele oferite consumatorilor spre vinzare inseamna contraventie
si se sanctioneaza cu amena cuprinsa intre 500.000 lei si un milion
de lei. Amenzi cuprinse intre 5 si 20 de milioane de lei risca sa
plateasca persoanele care comercializeaza produse agroalimentare
fara certificat de producator, cu certificat supendat, nevizat sau cu
viza expirata. Daca fac o socoteala la munca depusa, taxele pe care
trebuie sa le plateasca si, eventual, sanctiunile pe care ar putea sa le
primeasca, taranii pot sa traga concluzia ca mai cistigati ar fi daca ar
sta degeaba. Munca producatorilor ar fi mult mai avantajoasa, daca
in satul lor ar exista cineva care sa le preia produsele, sa le
prelucreze si sa le vinda pe piata. (Lucia CRAINICU)

Comentarii