TEAPA DE 36.000 DE EURO CU TERENURI

duminică, 16 aprilie 2006, 21:51
3 MIN
 TEAPA DE 36.000 DE EURO CU TERENURI

Doua familii de romascani au cumparat, in 2005, trei parcele de teren la iesirea din Roman spre comuna Cordun, pentru a-si ridica doua locuinte. Luminita Bordeianu si Vasile Pavaloaie au platit bani grei, ca sa afle, ulterior, ca, pe terenurile achizitionate, nu vor putea ridica locuinte, parcelele de teren fiind prea aproape de tevile de gaz ale societatii Transgaz. „Am cumparat o parcela de 720 de metri patrati pe strada Dezrobirii, la trecerea din Roman spre Cordun, unde este inceputa constructia unui cartier de vile. Parcela, impreuna cu drumul de acces, au costat 12.000 de euro. Intimplator, am aflat, dupa o luna si jumatate, ca in zona parcelei pe care am cumparat-o se afla o conducta a Transgaz. Cum legislatia actuala nu permite construirea de locuinte la distante mai mici de 50 de metri fata de conductele de gaz, rezulta ca suprafata de teren pe care am platit 12.000 de euro nu imi poate folosi la nimic. Am aflat acest lucru de la o alta persoana care a patit acelasi lucru, Vasile Pavaloaiei. Certificatul de urbanism prezentat de catre vinzatorul terenurilor, un anume domn Ciobanu, din Piatra Neamt, arata ca terenul nu are nici un fel de restrictii in ceea ce priveste construirea de locuinte. Nu inteleg cine a emis certificatul!”, a declarat Luminita Bordeianu. „Am cumparat doua parcele a cite 700 de metri patrati, in zona strazii Profesor Dumitru Martinas. Fiecare parcela are dimensiunile de aproximativ 25 x 30 de metri. Sint 50 de metri exact intre conducta Transgaz si capatul parcelelor, deci pe acel teren nu pot ridica o casa. Am aflat de conducta Transgaz cind m-am dus sa masor terenul si mi s-a spus, de catre o persoana din zona, ca acolo mai exista o temelie turnata, insa constructia a fost oprita, din cauza tevii de gaz. Am deschis actiune penala impotriva vinzatorului terenului”, a declarat Vasile Pavaloaiei.
In replica, reprezentantii Serviciului de Urbanism din cadrul Primariei Roman au declarat ca unicul vinovat pentru cele intimplate este vinzatorul terenului. „Avizele pentru instrainarea unui teren se obtin cu mult inainte de autorizatiile de constructie. Vinzatorul terenului a prezentat un certificat de urbanism pentru instrainare. Instrainarea nu inseamna, obligatoriu, ca pe acel teren se vor face locuinte, ci poate insemna ca terenul va avea o destinatie agricola, spre exemplu. Consiliul Local nu aprobase un Plan de Urbanism Zonal pentru parcelele cumparate de cei doi romascani, iar vinzatorul a incasat banii pe acele parcele de teren fara sa ii pese de ceea ce reprezinta un aviz pentru instrainare. Noi nu am avizat vinzarea parcelelor respective ca terenuri pentru construirea de locuinte. Poate ca acel teren, parcelat intr-un alt mod, ar fi, in mare parte, construibil. Vinovat este, in acest caz, exclusiv vinzatorul terenului, iar oamenii sint buni de plata. Singura lor solutie este calea instantei”, a declarat Ana Maria Alexe, sef al Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Roman. „Atunci cind pe un astfel de teren se construieste o locuinta, este obligatoriu ca locuinta sa fie la o distanta de cel putin 50 de metri fata de teava de gaz. Primaria nu ar fi avut cum sa elibereze Planul de Urbanism pentru parcele aflate la distanta mai mica de 50 de metri fata de conductele Transgaz. Acele terenuri sint bune numai pentru agricultura. Sau, cei care le-au cumparat pot incerca sa recupereze banii, pe calea instantei”, a delarat Alexandru Dimitriu, reprezentant al Transgaz Bacau.
Pina cind cei care au fost tepuiti de vinzatorul terenurilor vor obtine dreptate in instanta, atit Luminita Bordeianu, cit si Vasile Pavaloaiei, au solicitat inscrierea in audienta la prefectul de Neamt, Toader Mocanu. Cei doi vor prezenta prefectului acest caz miercurea viitoare, cind Toader Mocanu va acorda audiente la Roman. Punctul de vedere al vinzatorului terenurilor nu a putut fi consemnat, telefonul sau mobil fiind inchis in cursul ultimelor doua zile.

Comentarii