Salvat din morti dupa ce i s-a rupt inima

Subtitlu

marți, 17 noiembrie 2009, 10:56
4 MIN
 Salvat din morti dupa ce i s-a rupt inima

"Noroc cu carul". Asta se poate spune ca a avut un pensionar care a supravietuit unei interventii chirurgicale dupa ce i s-a "rupt inima", la propriu. Internat in spital pentru ca "il durea degetul de la picior", Ion Manea, de 75 de ani, a fost diagnosticat cu "infarct miocardic acut" si "ruptura a muschiului inimi", complicatie foarte rara a infarctului miocardic acut, in urma careia foarte putini pacienti scapa cu viata.  Norocul barbatului, spun medicii, a fost ca i s-a pus repede diagnosticul corect si a ajuns imediat la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara "Prof. dr. George Georgescu" Iasi. Aici, chirurgii cardiologi l-au operat imediat, "lipindu-i" inima,  oferindu-i astfel o sansa la viata.

  Cum s-a produs ruptura inimii?

  Ion Manea, de 75 de ani, din satul Brosteni, judetul Botosani, s-a internat la Clinica I-a Medicala a Spitalului "Sf. Spiridon"  Iasi pentru ca il durea degetul mare de la un picior. Barbatul are arteriopatie obliteranta, o boala arteriala care determina reducerea progresiva a diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi, afectiunea afectind in principal arterele membrelor inferioare. In timpul internarii la Iasi pentru aceasta afectiune, barbatului i s-a facut la un moment dat rau. "Am simtit ca mi s-a taiat respiratia", descrie Ion Manea momentul in care s-a produs infarctul miocardic acut ce a dus la "ruptura muschiului cardiac". In urma investigatiilor, medicii de la clinica au ajuns la concluzia ca batrinul suferise un infarct miocardic acut si "o ruptura exterioara a peretelui inimii", motiv pentru care pacientul a fost transferat imediat la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara "Prof. dr. George Georgescu" Iasi, unde, dupa aproximativ o ora, barbatul a intrat in operatie. "Pot spune ca pacientul a avut foarte mult noroc. Mai intii pentru ca se afla intr-un spital cind s-a produs infarctul si ruptura  muschiului cardiac, ceea ce a  permis o diagnosticare rapida. Apoi, pentru ca a ajuns imediat la institut, unde i s-au facut imediat investigatii suplimentare, iar echipa operatorie era disponibila si am intrat imediat in sala", declara dr. Lucian Stoica, chirurg cardiovascular in cadrul Institului de Cardiologie.

Operatie de trei ore

Medicii spun ca o ruptura a muschiului inimii pe fondul unui infarct miocardic acut  este o complicatie foarte rara, ce apare la doar 5% dintre pacientii care sufera un infarct acut de miocard. "In cazul unei astfel de rupturi a muschiului cardiac, singele din inima ajunge in cavitatea pericardica ce inconjoara inima. Si atunci inima nu se mai poate nici umple cu singe si nici contracta eficient. Debitul cardiac scade foarte mult, iar riscul ca pacientul sa decedeze este foarte mare. Mortalitatea in astfel de cazuri este foarte mare si doar o solutie chirurgicala are sanse de succes. Dar, de multe ori, nici operatia nu poate slava viata pacientului. Batrinul a avut noroc deoarece a fost diagnosticat la timp, a ajuns la noi la institut in urgenta si a fost operat imediat. Practic ,la 15,45 s-a facut internarea la noi si la  16,30 a ajuns pe masa de operatie", spune dr. Lucian Stoica.

Interventia a durat in jur de trei ore si a avut un succes remarcabil, pacientul plimbindu-se deja prin institut pe propriile picioare.  "In timpul operatiei s-a realizat o circulatie extracorporala de asistare a inimii,  iar pe zona respectiva a muschiului cardiac  s-a lipit un "petic" de pericard cu un clei special, biologic. Deci, practic, s-a intarit zona respectiva. Nu se pot pune fire de sutura  pentru ca, intr-o zona de infarct care are dilacerare, o sutura ar fi desirat si mai tare peretele inimii. Este o tehnica pe care am invatat-o in Franta la specializare, unde am intilnit astfel de cazuri.  Dupa operatie pacientul a fost trezit imediat si acum ramine sa ii rezolvam problema pentru care a venit la spital: arteriopatatia obliteranta cu necroza degetului mare de la picior. Asta presupune o noua interventie chirurgicala, care va fi facuta cit de curind va fi posibil", adauga dr. Stoica.

A mai fost un caz

Pensionarul nu pare insa sa inteleaga norocul pe care l-a avut: dupa ce a supravietuit datorita operatiei unei complicatii foarte grave a infarctului de miocard, spera sa scape de problema cu piciorul: "Acum pot sa respir. Poate o sa se rezolve si cu piciorul", spune pacientul. "A avut foarte mult noroc. In astfel de cazuri, 99% dintre pacienti se pierd. Am mai avut pina acum la Iasi doar un caz operat; pacientul respectiv, pe linga ruptura de muschi cardiac, a avut si un defect septal ventricular. Din fericire, si acel pacient a supravietuit", a incheiat dr. Lucian Stoica.

Comentarii