Salvati Ambulanta!

Subtitlu

marți, 12 decembrie 2006, 23:13
6 MIN
 Salvati Ambulanta!

"De ce nu vine mai repede Ambulanta?" Cu totii ne punem aceasta intrebare atunci cind constatam ca ar fi mai bine sa iei un taxi decit sa astepti Ambulanta pentru a fi transportat la spital. Dar putini cunosc si cauza pentru care eficienta Serviciului Judetean de Ambulanta Iasi are de suferit. Bugetul sarac, oameni responsabili care nu au facut nimic, lipsa ambulantelor performante, numarul mic de medici angajati. Un medic la 100.000 de locuitori si o ambulanta la 11.000 de locuitori. In aceste conditii, cum ar putea Serviciul Judetean de Ambulanta sa-i multumeasca pe toti cei 400 de ieseni care suna zilnic pentru ajutor? La Cluj, de exemplu, sint cu 20% mai multe ambulante, desi judetul este mai mic, iar numarul ambulantelor dotate performant pentru urgente este acolo de 10 ori mai mare decit la noi. Comparatia cu Bucurestiul este si mai jalnica.

"Urgenta la rosu este prioritara"

"Veniti, ca imi este rau!" Peste un sfert de ora, aceeasi voce de barbat suna la 112 si vorbeste pe un ton imperativ cu medicii odata ce primeste legatura la Ambulanta. "Voi nu intelegeti cit de rau ma simt. Ma duc la baie neincetat si ma doare stomacul. Sa vina mai repede o ambulanta! Nu e de ajuns ca platesc lunar pentru asigurare?", a spus revoltat barbatul. Acesta nu stia ca, in acelasi timp, alti doi ieseni, unul ranit grav intr-un accident, iar celalalt cazut de la inaltime, aveau nevoie mai urgenta de prim ajutor. "Am trimis si ultimele doua ambulante disponibile pe teren. Potrivit protocolului, urgenta pe rosu, cum este accidentul, este prioritara. Din simptomele tocmai descrise, barbatul sufera de diaree. Si aceasta constituie o urgenta, dar nu una vitala. Insa, atunci cind se simte rau, pacientul nu intelege ca nu sint masini disponibile sau ca sint altii care trebuie transportati la spital de urgenta pentru ca altfel mor", a explicat dr. Luminita Cuciuc, medicul coordonator din respectiva tura.

"Gluma de doi lei"

Nici nu au trecut zece minute, ca un echipaj anunta ca tocmai a pierdut 20 minute in apropierea Garii Internationale. "Nu am gasit in zona nici un pacient. Cred ca a fost o gluma de doi lei", a spus pe un ton iritat asistenta. Astfel eliberata de o sarcina fictiva, ambulanta cu pricina a plecat spre barbatul cu diaree. "Nu se poate sa nu fie unul mai istet care sa puna pe drumuri o ambulanta. O parte din solicitarile false sint filtrate de cei de la Inspectoratul Unic pentru Urgente, dar zilnic tot se strecoara cel putin o solicitare falsa", a declarat dr. Luminita Cuciuc. Ultima farsa a fost un apel primit din comuna Ipatele, unde se anunta un accident rutier grav cu trei vicitme. Astfel, una din cele doua ambulante dotate pentru urgentele de gradul zero a plecat spre zona indicata, pentru ca, dupa o ora de drum prost, sa se afle ca a fost vorba doar despre o farsa. Asta a inseamnat ca, timp de doua ore, ambulanta special dotata pentru urgente a fost blocata in judet. "Cei care fac astfel de glume nici nu stiu cit de grav perturba activitatea", a atras atentia "tanti" Filomica (n.r. – asa cum ii spun colegii), medicul care coordoneaza echipele prin telefon. Astfel de momente alcatuiesc viata de zi cu zi a celor care duc lupta contra cronometru cu moartea.

Cea mai veche ambulanta are 900.000 de kilometri la bord

Dar, de ce nu vine totusi Ambulanta mai repede, atunci cind o solicitam? Adesea ne-am pus aceasta intrebare furiosi in urma apelului catre 112. Bugetul sarac, lipsa medicilor si a masinilor de urgenta sint cauze mai putin cunoscute pacientilor. Directorul tehnic al SJA, Mircea Ursu, spune ca ar trebui inca pe atitea masini pentru a face fata solicitarilor, peste 200 in fiecare tura de 12 ore. "In prezent dispunem de 74 de masini (din care doar doua sint pentru pentru resuscitare si terapie intensiva, n.r.). Din acestea, doar 22 nu au implinit inca normele de casare ca perioada de functionare, respectiv de pina in opt ani. La populatia judetului nostru ar trebui sa dispunem de 160 de masini, adica o ambulanta la 5.000 de locuitori", a zis Mircea Ursu. Din cele 74 de masini cite exista in parcul auto de la SJA, doar 21 sint folosite intr-o tura de 12 ore pentru Iasi. Prin comparatie, Serviciul Judetean din Cluj, care deserveste un judet mai mic ca populatie, are in dotare 90 de masini, din care 20 de urgenta. Ce sa mai vorbim de Bucuresti, unde se lucreaza cu 150 de ambulante, din care 24 sint dotate ultimul tip, pentru Resuscitare si Terapie Intensiva, iar 21 sint Ambulante de Urgenta si Resuscitare. Asadar, Bucurestiul este de aproape 2,5 ori mai mare decit judetul Iasi, insa cel putin la dotari in Ambulante performante are dotari de 20 de ori mai bune (44 in Capitala, 2 la Iasi). Cea mai veche ambulanta din parcul auto SJA Iasi a fost achizitionata in 1990 si are aproape 900.000 de kilometri la bord. Cu dotarea precara amintita, cei de la Ambulanta Iasi au facut ocolul Pamintului de peste 400 de ori in anul ce a trecut. Asta daca luam in calcul cei aproape 4 milioane de kilometri parcursi in judet, asa cum este mentionat in raportul de activitate pe 2005.

Peste 400 de apeluri zilnic la Ambulanta

La SJA Iasi sint acum 9 medici, iar pe tura sint doar doi medici care merg numai la urgentele de gradul zero. In rest coordoneaza de la sediu echipele pe teren. "Avem nevoie de inca 19 medici de urgenta. Nu putem asigura cu medicii pe care ii avem nici serviciile zonale de la Pascani, Hirlau si Tirgu Frumos. Cei 28 de medici ar fi minimul necesar pentru ca macar un medic sa corespunda la 30.000 de locuitori", a completat dr. Florin Agapie, directorul SJA Iasi. Spre exemplu, la Serviciul Judetean de Ambulanta Cluj, lucreaza 30 de medici, iar in Bucuresti sint angajati nu mai putin de 95 de medici.
In fiecare zi, cadrele medicale de la SJA Iasi sint bombardate cu peste 400 de apeluri. Majoritatea soliciarilor sint primite din mediul rural, ponderea fiind de trei ori mai mare decit in mediul urban. Durata de rezolvare a solicitarilor oscileaza intre 30-60 de minute in 40% din cazuri, peste 60 de minute in 35% din solicitari si sub 30 de minute in 25% din situatii. Asta daca nu se pierde mult timp in triajele spitalelor. "Potrivit protocolului, medicii din unitatile de primire urgente ale spitalelor sint obligati sa decida ce fac cu bolnavul intr-un sfert de ora. Adica daca bolnavul va fi internat in spitalul respectiv sau necesita alte explorari si trebuie transportat catre alte spitale. Insa sint situatii cind echipajele noastre stau si cite o ora in curtea unui spital pina afla ce se intimpla cu respectivul bolnav. Acesta este timp mort, in care masina respectiva ar mai putea merge la unul, doua cazuri", a mai spus dr. Agapie.

Ce spun parlamentarii despre situatia jalnica de la SJA?

De-a lungul timpului, responsabilii politici nu s-au preocupat indeaproape de problemele existente in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta. Spre exemplu, senatorul Ion Solcanu, seful filialei judetene PSD, sustine ca in perioada 2000-2004 a sustinut si cauza SJA printre altele din domeniul sanitar. "Am intervenit de citeva ori pe linga ministrul Sanatatii de atunci si tin minte ca in urma discutiilor au fost aduse la Iasi citeva ambulante", a declarat Ion Solcanu. La rindul sau, deputatul Petru Movila, membru PD, partid aflat la guvernare, vine cu promisiuni. "Cunosc bine situatia de la Ambulanta si tocmai pentru a remedia deficitul de personal si masini am efectuat deja demersurile necesare catre Ministerul Sanatatii. Judetul Iasi este trecut in cap de lista pentru a fi aduse mai multe ambulante de tip C, respectiv de resuscitare si terapie intensiva dotate cu aparatura moderna. De asemenea, tot din 2007 vor fi deblocate o serie de posturi pentru a fi angajate noi cadre medicale la Ambulanta. In februarie 2007 vom sti cite masini vor fi repartizate judetului nostru", a declarat deputatul Movila, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor.

Comentarii