Scad cistigurile medicilor de familie cu o treime?

Subtitlu

luni, 22 martie 2010, 23:43
4 MIN
 Scad cistigurile medicilor de familie cu o treime?

Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale stirneste nemultumiri in rindul medicilor. Desi propunerea de contract a fost publicata pe 24 februarie pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si termenul de 30 de zile pentru dezbatere publica expira in curind, medicii nu stiu nici pina acum daca aceste modificari prevazute vor ramine sau nu in contract. Mai mult, contractul ar trebui sa respecte anumite norme. Nici acestea nu au fost stabilite inca, in conditiile in care noul contract ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie, adica peste o saptamina.

"Nu se cunoaste nimic si este hazardant atit sa facem presupuneri, cit si sa primim un contract fara norme. Colegii mei sint destul de tensionati, pentru ca sintem in pragul unui nou contract si fiecare doreste sa isi faca o analiza, sa vada daca va putea sau nu sa functioneze asa. Nu este normal. Mai sint mai putin de zece zile pina cind ar trebui sa intre in vigoare si noi nu am primit nimic oficial. Daca nu ne-a anuntat nimeni nimic, sper ca este semn ca lucrurile sint mai complexe si ca se lucreaza probabil la anumite solutii ca sa nu se schimbe totul deodata", a declarat dr. Razvan Miftode, secretar al Societatii Nationale de Medicina de Familie.

Doctorii sustin insa ca, asa cum s-a intimplat si in ultimii ani, va fi prelungit contractul actual pina cind se vor clarifica noile reglementari si vor fi publicate normele. Printre prevederile care au provocat revolte in rindul medicilor se numara si schimbarea modului in care vor fi evaluati si platiti. Daca pina acum raportul platilor per capita (numar de persoane inscrise in lista medicului) si per serviciu era de 90% -10%, noul contract propune ca plata sa fie 70% per capita si 30% per serviciu.

Medicii afirma ca acest lucru le va diminua veniturile consistent. "Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a venit in modul abuziv si netransparent cu care ne-a obisnuit cu un proiect de Contract Cadru care va diminua veniturile cabinetelor medicilor de familie si ambulatoriului de specialitate cu aproximativ 30%. De asemenea, au crescut penalizarile pentru cabinetele medicale, dar nu se stipuleaza nimic despre penalizarea Casei in cazul in care nu se respecta contractul", a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

"Inainte macar aveam o siguranta financiara"

Doctorii sustin ca schimbarea raportului la 70%-30% plata per capita-per serviciu va fi in detrimentul medicilor care, desi au multe persoane inscrise in lista lor, acestea nu vin sa isi faca analizele si sa fie consultate.

"In mediul rural, de exemplu, din primavara pina toamna, aproape ca nici nu ii prinzi pe cei inscrisi la consultatie. Aceasta modificare va fi un preambul la ce se va intimpla in viitor, cind vor ajunge pacientii sa plateasca fiecare serviciu in parte. Segmentul de asistenta medicala ar fi lasat in paragina, pentru ca un cabinet trebuie sa aiba si un venit fix, nu poate lucra doar prin plata per serviciu, spre unde se indreapta acest gen de contract. Inainte macar aveam o siguranta financiara", a adaugat dr. Miftode.

Tot in noua propunere de contract se specifica si faptul ca plata minima per serviciu nu mai exista, si ca ea poate fi mai mica, sau mai mare, in functie de norme, aceleasi norme care nu se cunosc inca. Doctorii sustin ca acest lucru este un nonsens si ca ar insemna sa incheie un contract pe o valoare pe care ei nu o cunosc. Desi decidentii au discutat la nivel central impreuna cu patronatele si sindicatele scoaterea acestei prevederi din contract, doctorii sustin ca nu au primit nimic oficial in acest sens.

Programare cu 24 de ore inainte de control

O alta reglementare din noul contract prevede ca programul minim de lucru al medicului sa fie de 35 de ore pe saptamina si sa aiba maximum 2.200 de pacienti inscrisi.

Medicii afirma ca acest lucru ar insemna ca ei sa munceasca sapte ore pe zi in cabinete si sa nu mai ajunga la domiciliile celor care au nevoie de o consultatie si nu se pot deplasa. "Aceste ore ar fi trebuit sa aiba o marja de elasticitate. In cele sapte ore sa fie inclusa macar si o ora de vizite la domiciliu, iar daca nu avem vizite, sa stam in cabinet. Au fost tot felul de supozitii ca medicii de familie sint platiti doar pentru numarul de inscrisi pe o lista si acest contract ar veni sa arate adevarul despre serviciile efectuate. Culmea e ca prin acest contract nu se plateste, de fapt, activitatea. Nu sint de acord cu el, pentru ca si inainte era aceeasi activitate, exista, si se platea prin capita", a explicat dr. Miftode.

Nu in ultimul rind, una dintre noile propuneri prevede rezilierea contractelor cu acele cabinete in care numarul pacientilor a scazut constant timp de sase luni, cu mai mult de 20%. Tot de la 1 aprilie ar trebui sa intre in vigoare si programarea telefonica inainte de consult cu cel putin 24 de ore inainte, dar si coplata. Pentru o consultatie la medicul de familie, pacientul ar trebui sa plateasca cinci lei, pentru o consultatie in ambulatoriu 10 lei, iar pentru fiecare fisa de consultatie un leu.

Medicii au adaugat ca se asteapta si la alte surprize atunci cind vor fi publicate normele si ca abia apoi vor vedea, exact, cum le vor fi platite serviciile si felul in care ar trebui acestea sa se desfasoare.

Comentarii