Sistemul de sanatate va mai functiona citeva luni dupa vechile reguli

miercuri, 04 ianuarie 2012, 23:46
3 MIN
 Sistemul de sanatate va mai functiona citeva luni dupa vechile reguli

Iesenii vor incepe sa plateasca serviciile medicale abia peste citeva luni. Astfel, autoritatile sanitare spun ca va fi introdusa coplata abia dupa ce noua lege a sanatatii va trece prin toate etapele pina la aprobare si aplicare. Aceste etape pot dura si citeva luni, in functie de modul cum este primita de catre specialisti aceasta lege. Medicii spun insa ca, pina la sfirsitul acestui an, sanatatea va functiona dupa alte reguli decit cele cu care ne-am obisnuit. Legea privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania a fost afisata pe site-ul Ministerului Sanatatii pe data de 28 decembrie 2011 unde va ramine in dezbatere publica pina la data de 28 ianuarie. In tot acest timp, se pot face propuneri si observatii la noua lege, acestea putind fi transmise pe adresa propuneri@ms.ro.

"Deocamdata, se lucreaza dupa vechile reguli"

Deocamdata, sistemul sanitar iesean functioneaza dupa aceleasi reguli ca si pina acum. "Mai sint de parcurs citeva etape pina ca prevederile acestei legi sa fie puse in aplicare. Astfel, legea va sta pe site in dezbatere publica pina la sfirsitul lunii ianuarie, apoi va fi adoptata cel mai probabil prin asumarea raspunderii Guvernului. Legea va fi apoi publicata si va incepe elaborarea legislatiei suplimentare, practic reglementarile prin hotariri de guvern. Abia din acel moment prevederile vor incepe sa se aplice. Nu stim exact cind se va intimpla asta, insa va fi sigur in 2012. Deocamdata, se lucreaza dupa vechile reguli", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Astfel, spitalele vor semna contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la fel cum au facut-o si pina acum. De asemenea, iesenii nu vor fi nevoiti sa-si plateasca analizele si investigatiile medicale efectuate in spitale pina nu incepe sa se aplice noua lege.

"Romanul este obisnuit ca totul in sanatate sa fie gratuit"

In acelasi timp, medicii au pareri contradictorii despre noile reguli din sanatate. Daca, pe de-o parte, spun ca este nevoie de schimbari in sistemul sanitar, pe de alta parte, medicii spun ca se tem de „zapaceala" in modul in care se va desfasura activitatea medicala atit in spitale, cit si la medicii de familie. "Este nevoie de multe schimbari in sistemul de sanatate, iar in general sint de acord cu ceea ce prevede noua lege. Din pacate nu mai sint bani in sanatate, iar fondurile care totusi exista nu sint folosite asa cum ar trebui si nici nu este un control asupra lor. Este normal sa vrem sa stim ce se intimpla cu banii pe care ii dam toti la sanatate", a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar in cadrul Unitatii de Primire Urgente din Spitalul "Sf. Spiridon".

Pe de alta parte, medicii cred ca aparitia caselor private de asigurari va provoca haos in sistem, cel putin la inceput. "Acum, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate detine monopol, si poate nu de putine ori s-a intimplat ca fondurile sa nu fie gestionate transparent. Teoretic, o concurenta in acest domeniu ar trebui sa duca la o crestere a calitatii serviciilor. Asta nu inseamna insa ca automat va fi mai bine pentru pacienti. Cel mai probabil la inceput va fi chiar mai rau", a mai spus medicul.

Nu toti medicii sint de acord insa cu aparitia caselor private de asigurari. "Mai bine ar ramine o singura casa cu un control mai bun al banilor. Mi-e teama sa nu fie zapaceala in sistem din cauza atitor schimbari", a spus prof.dr. Vasile Costinescu, medic in Clinica ORL.

Medicii cred insa ca cel mai greu de schimbat va fi mentalitatea pacientului. "Romanul este obisnuit ca totul in sanatate sa fie gratuit. Scopul acestei legi cred ca este acela de a-l determina pe pacient sa aiba grija de sanatatea lui, sa nu lase boala sa avanseze ca sa nu fie nevoit sa plateasca mai mult, practic sa pastreze un echilibru in viata pentru a nu avea nevoie de prea multe ingrijiri medicale", a adaugat dr. Perianu.

Comentarii