Sotia ambasadorului SUA invata limba romana la Scoala EuroEd

duminică, 07 martie 2010, 23:53
5 MIN
 Sotia ambasadorului SUA invata limba romana la Scoala EuroEd
Libby Gitenstein

Libby Gitenstein, sotia ambasadorului Statelor Unite ale Americii, a ales Iasul pentru a-si perfectiona cunostintele de limba romana. Pina ieri, cind s-a reintors la Bucuresti, Libby Gitenstein a urmat pentru mai bine de o saptamina cursuri intensive de romana la Scoala EuroEd. "Este foarte important pentru mine sa invat limba. Una este sa stiu sa salut in romaneste, si alta este sa reusesc sa pun intrebari si sa aflu mai multe despre oameni", a spus sotia diplomatului american, ale carui radacini sint in regiunea Moldovei.

Mark Gitenstein, investit ambasador al SUA la Bucuresti de presedintele Barack Obama in vara lui 2009, este urmasul unor imigranti evrei care se trag din Moldova. Strabunicul lui Mark Gitenstein, Louis Bralower, imigrant evreu din Braila, s-a casatorit cu Celia, o evreica aflata deja in SUA. Ei au avut-o pe Rose, care s-a casatorit cu Israel Gitenstein, imigrant evreu venit din Chisinau, cind avea 12 ani, in 1891. Rose si Israel sint bunicii lui Mark Gitenstein.

Legaturile sotului sau cu spatiul romanesc au motivat-o pe sotia sa, Libby, sa studieze istoria romanilor. Iar cunoasterea limbii romane este pentru ea o conditie importanta pentru a-i cunoaste mai bine pe oameni si pentru a le cistiga increderea. "Cred ca, daca voi sti limba romana, ma va ajuta sa fiu mai bine primita si mai respectata", a spus ea, marturisind ca a a ales Scoala Euro Ed pentru buna reputatie de care se bucura aceasta institutie in rindul diplomatilor de la Bucuresti: "Stiu multi diplomati care au invatat limba romana aici. Cunosc un diplomat care vorbeste excelent romaneste dupa cursurile urmate la EuroEd".

La Iasi, ea a locuit acasa la Anca Colibaba, directoarea scolii. "Am vrut sa vin sa locuiesc la o familie, sa invat intensiv romana pentru o saptamina si sa nu am mult acces la limba engleza. La Ambasada, toata lumea vrea sa vorbeasca engleza si este dificil pentru mine sa practic limba romana", a motivat Libby Gitenstein, care pe parcursul saptaminii petrecute la Iasi s-a implicat si in actiuni pentru cauza voluntariatului, careia i se dedica de multi ani.

"Oamenii au o capacitate nebanuita de a se recupera"

In SUA, unde a avut o cariera in psihiatrie, a activat intr-o organizatie care acorda ingrijiri la domiciliu persoanelor ce nu aveau resurse pentru a plati serviciile de care aveau nevoie. A vizitat ani la rind oameni cu diabet, cancer, cardiaci, oameni cu depresie. A lucrat, de asemenea, cu familii care suferisera traume dupa evenimente naturale sau masacre, ca cel de la Virginia Tech, cu oameni afectati dupa accidentul de metrou din Washington, cu soldati intorsi din razboiul din Irak. "Multe cazuri au fost dificile, dar ceea ce m-a impresionat totdeauna a fost cit de rezilienti sint oamenii, cit de capabili sint sa mearga mai departe, sa accepte ceea s-a intimplat si sa traiasca in continuare. Oamenii au o capacitate nebanuita de a se recupera", a spus Libby Gitenstein.

Povestea ei favorita, pe care o spune de cit ori i se ofera ocazia, se refera la o vizita pe care a facut-o cu ani in urma la domiciliul unei femei de 77 de ani care suferise un atac de inima. "Mi s-a spus ca este multa mizerie acolo. Apartamentul era deasupra unui magazin cu bauturi, asa ca a trebuit sa trec peste oameni care zaceau beti pe afara, sa pasesc peste gunoi pentru a ajunge la usa ei. Ceea ce m-a impresionat a fost ca aceasta pacienta de 77 de ani careia eu am mers sa ii acord ingrijiri, de fapt avea grija de mama sa, o femeie de 95 de ani, care se afla in coma, intr-un pat din spatele camerei. Iar patul mamei sale era curat, totul mirosea a proaspat. Parul mamei era piepanat si prins frumos intr-o panglica, iar la capatiiul ei era o vaza cu flori artificiale. Aceasta femeie de 77 de ani ii acorda asistenta medicala mamei sale, 24 de ore din 24, si o facea impecabil, desi era bolnava si ea. De atunci imi spun: nu te grabi sa tragi concluzii in privinta oamenilor in functie de gunoiul de la intrare. Ai rabdare sa intri sa ii cunosti si judeca-i abia dupa aceea", spune Libby Gitenstein.

In Romania, continua aceasta activitate practicind voluntariat pe linga organizatia "Casa Sperantei", care acorda ingrijiri paliative la domiciliu bolnavilor de cancer in stadii terminale: "Fac vizite la domiciliu cu un medic sau cu asistenta, asist si invat. Lucrez de asemenea cu o fundatie care are grija de copii spitalizati pe termen lung ai caror parinti nu pot sa stea cu ei".

La Iasi, in acelasi spirit, a mers la Spitalul de Copii "Sfinta Maria", unde a citit povesti in limba romana copiilor aflati in spital. In Bucuresti contribuie cu familia sa la proiectul organizatiei americane "Habitat pentru umanitate", fondata inca din 1976, si care a construit prin eforturi de voluntariat 350.000 de locuinte din intreaga lume cu scopul de combate traiul saracilor in conditii improprii.

Asadar, de Craciun, familia ambasadorului, inclusiv fiicele venite din America, a participat la construirea unei case in apropiere de Giurgiu, casa "Gitenstein". "A fost o parte importanta a sarbatorii Craciunului. Sintem evrei, dar sarbatorim deopotriva Craciunul. Atit Craciunul, cit si Hanuka au in comun ideea de a impartasi, iar posibilitatea de a contribui la ridicarea unei case a fost o oportunitate extraordinara", a spus Libby Gitenstein, care s-a aratat impresionata de apetenta pentru voluntariat al romanilor, de spiritul de implicare. "Aveti un incredibil spirit de generozitate si grija pentru celalalt. Am vazut asta indeosebi in ceea ce priveste grija deosebita a romanilor pentru membrii familiei", a adaugat ea.

Inainte de a cunoaste mai indeaproape lucruri despre modul de a fi si de a trai al romanilor, Libby Gitenstein a fost cucerita de gastronomia romaneasca: "E minunata mincarea, iar legumele si fructele sint mult mai gustoase decit cele din USA, care arata foarte bine, sint mari si frumoase, dar sint doar apa si nu au gust. Sint incintata de diversitatea mincarurilor si a influentelor multiple din bucataria romaneasca: din Turcia, Bulgaria, Rusia, Franta".

Comentarii