30 de ani inchisoare pentru asasinii valutistului din Falticeni

joi, 07 martie 2002, 00:00
7 MIN
 30 de ani inchisoare pentru asasinii valutistului din Falticeni

Tribunalul Suceava i-a condamnat ieri, prin sentinta penala nr. 39, pe asasinii valutistului Vasile Amarinei din Falticeni. Gabriel Bosinceanu (25 ani) si Cristian Cretu (29 ani), ambii din aceeasi localitate, au primit o pedeapsa de cite 30 de ani inchisoare fiecare, iar pe o perioada de 8 ani le-au fost interzise toate drepturile. Totodata, instanta i-a obligat ca impreuna sa plateasca sotiei lui Vasile Amarinei 100 milioane de lei reprezentind cheltuielile de inmormintare, sa restituie 15.000 de DM, sa achite 300 milioane lei, suma ce reprezinta daune morale pentru fiica victimei, 32,5 milioane lei – despagubiri civile periodice globale (adica suma despagubirilor civile din perioada care s-a scurs de la comiterea faptei si pina la pronuntarea sentintei) si cite 2,5 milioane de lei lunar – despagubiri civile minorei pina la majorat. Totodata, judecatorii au dispus confiscarea armei si a cartuselor, care au fost gasite in urma perchezitiilor efectuate la domiciliul celor doi criminali.
Criminalii au fost prinsi la 26 de ore de la comiterea oribilei fapte
Fapta de care au fost gasiti vinovati cei doi s-a petrecut in seara zilei de 12 februarie 2001, in jurul orei 20, cind l-au impuscat mortal, cu un pistol, pe Vasile Amarinei, aflat in propria-i locuinta. Intr-un timp foarte scurt, cadrele Serviciului Judiciar din cadrul IPJ au reusit sa-i identifice si sa-i prinda pe autorii oribilei crime. Pe numele lui Gabriel Bosinceanu si Cristian Cretu a fost emis, la 26 de ore de la asasinat, mandat de arestare preventiva, sub acuzatia de omor calificat deosebit de grav, cei doi comparind in fata instantei in stare de arest. Ancheta a stabilit ca cei doi s-au deplasat la locuinta lui Vasile Amarinei, avind in calcul si varianta uciderii acestuia. Ei cunosteau victima, deoarece le schimbase in mai multe rinduri valuta. Dupa cum ne-a declarat la acea data, procurorul criminalist Gheorghe Sofian, pe data de 12 februarie 2001, cei doi au sunat la interfonul blocului situat pe strada Revolutiei, in care locuia Vasile Amarinei. Acesta s-a uitat pe geam, i-a vazut si le-a cerut sa urce. Conform obiceiului sau, Vasile Amarinei si-a trimis sotia in bucatarie si nu a lasat-o sa asiste la tranzactie. In apartament se mai afla, in dormitor, fetita lui Amarinei, eleva in clasa a VI-a. La putin timp dupa intrarea celor doi in apartament, sotia lui Vasile Amarinei a auzit mai multe bubuituri pe hol. A iesit speriata si si-a vazut sotul jos, plin de singe. Cei doi s-au repezit asupra femeii, au lovit-o cu bestialitate si i-au strigat sa taca, amenintind-o ca, in caz contrar, o impusca si pe ea. Dupa ce au lovit-o pe femeie, agresorii au fugit din locuinta. Cu ultimele puteri, Vasile Amarinei a luat o sabie tip ninja, pe care o avea ascunsa la intrarea in apartament si a coborit dupa cei doi, dar la etajul I s-a prabusit pe scari.
Victima a fost impuscata cu patru gloante
Vecinii care au apartamentul situat exact deasupra celui al familiei Amarinei, Valentin si Maria Atomi, au fost primii, la acea data, care au iesit din casa la auzul impuscaturilor. Maria Atomi a povestit atunci ca "Am auzit patru sau cinci bubuituri, ultima parindu-mi mai puternica. i-am zis sotului sa iesim, pentru ca se intimpla ceva la vecinul de dedesubt. Cind am iesit, l-am vazut pe Vasile Amarinei cu o sabie in mina, cazut la etajul I. Sotul l-a luat si impreuna cu alti vecini l-a dus la spital. La rindul lui, Valentin Atomi a spus ca "L-am gasit pe Vasile Amarinei pe scari. Nu mai putea vorbi. Avea gura inclestata si am incercat, fara succes, sa o desclestez. Am vrut sa-i desclestez si mina de pe sabie, dar nu am reusit decit mult mai tirziu. L-am luat si l-am dus la spital. Cind l-am urcat in masina traia, dar a murit inainte de a ajunge la spital, la ora 20.20". Conform celor spuse de vecini, fetita familiei Amarinei nu a vazut si nu a auzit nimic din cele intimplate. Ea a considerat bubuiturile ca fiind niste petarde, vazindu-si mai departe de treaba. Ancheta a stabilit ca din locuinta victimei nu s-a furat nimic. De asemenea, in urma discutiilor purtate cu sotia victimei, s-a stabilit ca Vasile Amarinei il cunostea pe unul dintre agresori. Anchetatorii au stabilit ca cei doi isi facusera planul de a-l ucide pe Vasile Amarinei. Pentru punerea planului in aplicare, Bosinceanu si Cretu luasera cu ei, intr-o plasa de plastic, o perna, care avea rolul de a amortiza zgomotul impuscaturilor. Ei credeau ca Vasile Amarinei era singur acasa, dar dupa ce au intrat in holul apartamentului au constatat ca sotia acestuia era in bucatarie. Au intrat in panica si ii batea gindul sa renunte la planul de suprimare a lui Vasile Amarinei. Lipsa de coordonare dintre ei, precum si nehotarirea in privinta abandonarii planului, l-a facut pe Cretu sa traga asupra lui Vasile Amarinei sase focuri, patru dintre acestea nimerindu-l. Dupa ce au batut-o pe sotia valutistului si au amenintat-o cu moartea, Cretu si Bosinceanu au fugit, fara sa ia nimic din locuinta victimei si au ascuns pistolul si perna la malul iazului unde se afla debarcaderul din Falticeni. Politistii s-au deplasat cu cei doi arestati pe malul iazului si au recuperat arma crimei si munitia care a mai ramas.
Raportul expertizei medico-legale, finalizat pe 13 februarie seara, a aratat ca in victima au fost trase patru gloante. Trei au atins organele vitale, inima, plaminul si ficatul, iar al patrulea a atins laringele din partea dreapta si a iesit prin maxilarul sting.
Inainte cu doua zile de comiterea crimei, cei doi au probat pistolul la marginea orasului
Gabriel Bosinceanu si Cristian Cretu sint veri si nu aveau nici o ocupatie. Bosinceanu nu a lucrat niciodata, in timp ce Cretu a lucrat la o firma si, in urma unor nereguli pe care le-a facut, avea datorii de 60 de milioane de lei. Aflati permanent in cautare de resurse financiare, cei doi au s-au gindit la diverse moduri de procura bani, fara a munci. Cea mai buna idee care le-a venit in minte a fost sa-si procure un pistol, cu ajutorul caruia sa faca rost de bani de la diversi oameni de afaceri din Falticeni. Au pus fiecare cite 250 DM si, pe 20 ianuarie, Bosinceanu s-a deplasat in Iugoslavia. De aici, el a cumparat un revolver marca Magnum, calibru 9 mm, cu 6 cartuse si teava scurta. Tot din Iugoslavia, Bosinceanu a cumparat si 25 de cartuse. Pe 9 februarie 2001, Bosinceanu s-a intors in tara, trecind legal frontiera, cu tot cu pistol si munitie. Inainte de a-si pune in aplicare planurile, cei doi au probat pistolul. S-au deplasat pe 10 februarie 2001 intr-o padurice din apropierea municipiului Falticeni si au tras 8 focuri de arma, declarindu-se multumiti de achizitia facuta. Pe 12 februarie 2001, ei au socotit ca a venit momentul sa scoata bani din investitia lor, asa ca s-au deplasat la locuinta lui Vasile Amarinei. Aici, asa dupa cum am mentionat, au tras 6 focuri de arma, dupa care au reincarcat pistolul, inainte de a-l ascunde. Celelalte cinci cartuse au fost gasite ulterior la locuinta lui Cretu, in urma perchezitiei efectuate la o zi dupa inregistrarea crimei.
La demararea cercetarilor, in cercul de banuiti au intrat cei din anturajul victimei, peste 100 de persoane, Treptat, cercul de banuiti s-a redus la 5 – 6 persoane, prin excludere ajungindu-se la cei doi. Initial, Cretu si Bosinceanu au negat ca ar fi autorii crimei, dar pusi in fata probelor au recunoscut si au dat declaratii complete privind faptele lor.
"Pe cei doi, in acele momente, i-a parasit Duhul Sfint si astfel s-a produs tragedia"
Avocatul lui Cretu, Ioan Dominte, a invocat in fata instantei, la ultimul termen, ca intre clientul sau si Gabriel Bosinceanu nu a fost nici o intelegere facuta initial, iar fapta s-ar fi produs involuntar. El a spus ca anchetatorii nu au gasit urme din care ar rezulta ca ar fi umblat prin lucruri cu intentia de a sustrage bani sau alte obiecte. "Asa cum a facut un exercitiu de tragere pe malul apei, asa s-a petrecut si impuscarea valutistului. Cer ca instanta sa analizeze situatia si sa schimbe incadrarea juridica a faptei, din omor calificat deosebit de grav in omor calificat, intrucit pedeapsa ar fi de pina la 25 de ani". Totodata, avocatul apararii a cerut instantei respingerea celeilalte acuzatii, cea de tilharie, intrucit pentru aceasta fapta nu ar exista probe. El a cerut clementa instantei pentru clientul sau intrucit nu a mai avut antecedente penale, este casatorit si are un copil in intretinere. Avocatul Dominte a incercat, printr-o pledoarie ce a tinut mai bine de o jumatate de ora, sa dovedeasca instantei nevinovatia clientului sau, Cristian Cretu. Avocatul nu a omis sa spuna ca intre cei doi tineri si valutistul impuscat ulterior, a existat chiar o relatie de prietenie. Cei trei se cunosteau de mai mult timp, au facut chiar unele "afaceri" impreuna. "Cu cei 2.000 de dolari pe care urmau sa-i primeasca de la victima si pe care aceasta ii datora celor doi, urmau sa plece la lucru in strainatate", a mai afirmat aparatorul lui Cretu. Avocatul lui Gabriel Bosinceanu, Dan Uta, a fost mai scurt in pledoaria facuta pentru apararea clientului sau. El a spus, in citeva cuvinte, ca "pe cei doi, in acele momente, i-a parasit Duhul Sfint si astfel s-a produs tragedia care are urmari grave asupra familiei victimei, cit si asupra celor doi tineri. Grav este ca cei doi tineri nu au fost educati pentru a comite astfel de fapte". Cit priveste daunele care ar urma sa le achite familiei victimei, avocatul a lasat la latitudinea instantei sa ia o hotarire.
Avocatul sotiei victimei, Vasile Timofte, a afirmat in fata completului de judecata de la Tribunalul Suceava ca fapta in care au fost incadrati cei doi, respectiv, omor calificat deosebit de grav este justificata. Prin intermediul avocatului, sotia celui impuscat a cerut ca cei doi sa fie obligati sa plateasca atit cheltuielile de inmormintare si cit si cele facute ulterior, in valoare de 4.000 de dolari. Totodata, sotia victimei a mai pretins si daune morale de 10.000 de dolari, precum si plata pensiei de intretinere a fetitei, de 500 de dolari lunar, pina la majorat.
Dupa deliberari, instanta a hotarit ca cei doi sa ispaseasca o condamnare de cite 30 ani inchisoare fiecare, pentru comiterea infractiunii de omor calificat deosebit de grav, precum si acordarea unor despagubiri sotiei defunctului, in valoare totala de 432 milioane lei, la care se mai adauga si plata pensiei de intretinere pentru copilul victimei in suma de 2,5 milioane lei lunar, precum si restituirea a 15.000 marci germane.
Hotarirea Tribunalului Suceava pronuntata ieri, poate fi atacata la Curtea de Apel in termen de 10 zile. (Cristina SCORTARIU)

Comentarii