43 de persoane cu toxiinfectii alimentare

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 43 de persoane cu toxiinfectii alimentare

43 de persoane din Moara, Bunesti si Suceava, printre care si copii, s-au intoxicat dupa ce au mincat bucatele pregatite la un parastas si la un hram. 14 dintre acestea au fost internate in spital, in stare grava, in timp ce ceilalti, cu forme clinice usoare au preferat sa se trateze la domiciliu. In seara zilei de 12 noiembrie la Sectia de Boli Infectioase, din cadrul Spitalului Judetean „Ioan cel Nou" Suceava au fost internati 8 pacienti din Suceava si Bunesti cu diagnosticul toxiinfectie alimentara, dupa ce au participat la un parastas, pe data de 10 noiembrie, in localitatea Bunesti. Doua persoane au fost internate la Spitalul Municipal Falticeni, cu acelasi diagnostic si alti 23 de bolnavi, care au suferit toxiinfectii alimentare dupa ce au mincat la acelasi parastas au ramas la domiciliu, incercind sa se trateze singuri. Toti cei 33 de pacienti care au suferit toxiinfectii alimentare au mincat la praznic ciorba de perisoare, sarmale si coliva. Desi li s-a facut rau chiar in aceeasi seara, oamenii au crezut initial ca este vorba de o simpla indigestie si nu au considerat ca ar fi necesar sa apeleze la medic. Mai tirziu, insa, starea lor de sanatate s-a agravat si abia dupa doua zile, unii dintre bolnavi au hotarit sa mearga la spital. Astfel, in jurul orei 17,00 s-au internat Filaret (28 ani) si Luminita Orheian (25 ani) din Suceava, in jurul orei 19,00 a ajuns la spital Daniela Guligiu, de 24 ani, din aceeasi localitate. Mai tirziu au mai fost internate inca 7 persoane din Bunesti si Suceava, la spitalele din Suceava si Falticeni. Toti pacientii s-au prezentat la spital acuzind dureri abdominale, greata, frisoane si dureri de cap. Tuturor pacientilor li s-au prelevat probe pentru analize, in vederea stabilirii diagnosticului. Directia de Sanatate Publica Suceava a declansat o ancheta epidemiologica, prelevind probe pentru a stabili cauza toxiinfectiilor alimentare. Pe data de 11 noiembrie, la aceeasi Sectie a Spitalului Judetean au mai fost internate alte trei persoane din Moara cu toxiinfectii alimentare, dupa ce duminica au mincat la hram salata boeuf, friptura de pasare, sarmale, crenvursti, salata de cartofi si prajituri preparate in casa. Ieri dupa amiaza a mai fost internat un copil din Suceava care a fost si el la hram la Moara. In urma anchetei epidemiologice efectuate de catre DSP in teren s-a descoperit ca mai sint inca 6 persoane, care au suferit toxiinfectii alimentare din acelasi motiv, dar care au hotarit sa se trateze singuri, avind forme clinice usoare. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Suceava, dr. Odette Nicolae, ne-a declarat ca ancheta epidemiologica in cazul celor doua focare de toxiinfectii alimentare din Moara si Bunesti este acum in curs de desfasurare. „Simptomele si perioada de incubatie in cazul celor 43 de pacienti indica suspiciunea unei salmonele ca agent patogen. Au fost recoltate probe din alimentele ramase de la hram si de la parastas, precum si din materiile fecale ale bolnavilor, in vederea investigatiilor de laborator. Deocamdata nu se stie care din alimentele consumate a provocat toxiinfectia alimentara, toate bucatele fiind preparate in casa", ne-a declarat dr. Odette Nicolae. In urmatoarele zile, DSP Suceava va stabili daca cele 43 persoane au fost infestate cu salmonela, care este produsul care a provocat focarul de toxiinfectie alimentara si daca mai sint si alte persoane care au avut de suferit in urma consumului bucatelor de la parastas si hram. Daca initial a existat suspiciunea ca la prepararea bucatelor s-ar fi folosit oua de rata, acest lucru a fost infirmat. Cei care au facut mincarea au declarat ca au folosit doar oua de gaina si nu-si explica ce a putut provoca imbolnavirea atitor oameni. (Stela TENCIU)

Comentarii