Chiar daca pretul animalului in viu a scazut, preparatele din carne sint mai scumpe

marți, 04 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Chiar daca pretul animalului in viu a scazut, preparatele din carne sint mai scumpe

Seceta din aceasta vara a avut repercusiuni serioase asupra pretului la furaje si din aceasta cauza a scazut pretul animalelor in viu. In tirgurile sucevene un kilogram de carne de porc in viu variaza intre 13.000 – 15.000 lei, iar in carcasa intre 22.000 – 26.000 lei. Aceeasi cantitate de carne de bovina poate fi achizitionata in viu la preturi cuprinse intre 10.000 si 13.000 lei, iar in carcasa intre 20.000 – 25.000 lei. Dar aceste noi preturi nu au schimbat costul preparatelor din carne, din contra, ele au fost majorate din cauza scumpirii energiei electrice si a combustibilului, transportul fiind inclus in pretul finit. Traian Vrabie, director economic la SC "Prod Carnsuin" ne-a declarat: "Pe luna mai am avut pierderi din cauza preturilor ridicate si a puterii slabe de cumparare a cetatenilor. Inca o scumpire ne ingrozeste de-a dreptul pentru ca va duce la o scadere drastica a productiei. Pentru moment, ne mentinem la preturile actuale". Firma mai sus mentionata achizitioneaza animale din zona de munte si din judetul Botosani, din gospodariile proprii. "Abatorul" SA Burdujeni distribuie pe piata suceveana produse majorate cu un procent de 9%, Constantin Hutupas, directorul societatii, explicind aceasta scumpire ca fiind o cauza a cresterii pretului la energia electrica. "Nu am venit cu preturi noi, ne-am aliniat doar la preturile pietei", a continuat Constantin Hutupas. SC "Facos" SA nu preconizeaza scumpiri la produsele din carne in viitorul apropiat, societatea incercind sa se mentina la preturile actuale. Nici "Cartin Prod" SRL Radauti nu a majorat preturile, ultimele scumpiri fiind acum doua luni. SC "Rogelya Prod" SRL Falticeni, schimba foarte des preturile la produsele din carne. Aproximativ la 2 – 3 saptamini are loc cite o modificare cu un procent de 3-4%, aceasta fiind in opinia patronului societatii o adaptare la preturile pietei. (Cristina VIU)

Comentarii