Cupoanele agricole din aceasta toamna ar putea ramine doar un vis frumos

marți, 12 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Cupoanele agricole din aceasta toamna ar putea ramine doar un vis frumos

Pe ultima suta de metri a mandatului, Executivul de la Bucuresti a adoptat Ordonanta de Urgenta cu numarul 211 din 21 noiembrie cu privire la acordarea de cupoane agricole pentru agricultura. Numai ca, actul normativ dat in pripa in preajma alegerilor generale are toate sansele sa nu mai poata fi aplicat. In termen de 10 zile de la aparitia Ordonantei, trebuiau publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare. Desi termenul limita a expirat de mult, normele metodologice intirzie sa apara. Specialistii de la Directia Agricola Suceava au marturisit ca sint sceptici cu privire la punerea in practica a OUG nr. 211. "Pentru acordarea acestor cupoane este nevoie de un efort financiar deosebit din partea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Dupa atribuirea si a celorlalte facilitati catre agricultori in cursul acestui an, cred ca bugetul este secatuit. Noi am muncit pentru a aduna din teritoriu toate datele necesare acordarii de cupoane, dar sansele ca munca sa fi fost in zadar sint ridicate", au precizat specialistii de la Directia Agricola.
Potrivit OUG nr. 211, statul acorda cite 100.000 lei pentru fiecare agricultor care a semanat in aceasta toamna cel putin 0,5 ha cu paioase. Pentru fiecare jumatate de hectar in plus, agricultorii mai primesc cite un cupon. Astfel, daca au cultivat intre 1 si 1,49 ha cu griu, secara, orz sau orzoaica de toamna, in baza unei declaratii data pe propria raspundere, oamenii primesc cite doua cupoane, in contul carora pot achizitiona motorina de la statiile PECO. Pentru araturile de toamna, statul a decis sa acorde cite 50.000 lei pentru fiecare jumatate de hectar.
Daca ordonanta va fi pusa in aplicare, termenul limita pentru decontarea cupoanelor este 30 aprilie 2001.
Agricultorii nu s-au aratat incintati de tergiversarea punerii in aplicare a actului normativ pentru simplul motiv ca odata cu trecerea timpului pretul motorinei creste, iar cantitatea cuvenita in schimbul cuponului va fi una nesemnificativa. "Daca in trecut posesorii de tractoare acceptau sa lucreze cu plata in cupoane, acum acest lucru este imposibil. Se tem ca bonurile valorice de motorina nu vor veni niciodata si daca vor veni, pretul motorinei va fi de doua ori mai mare decit in prezent. Asa ca nimeni nu risca", ne-a declarat un agricultor. Acesta si-a exprimat nemultumirea si pentru cuantumul stabilit de guvernanti: "Ce poti face cu 100.000 de lei in ziua de azi? Daca anul trecut motorina era in jur de 6.000 de lei, acum pretul acesteia aproape ca s-a dublat. Vom merge la PECO cu cite o sticla de 2 litri de plasctic pentru a ne lua motorina pentru un cupon". (Sandrinio NEAGU)

Comentarii