Mama si prunc ucisi in maternitate

vineri, 15 septembrie 2000, 23:00
10 MIN
 Mama si prunc ucisi in maternitate

Toata rezerva de singe a Spitalului Vatra Dornei era de 1,5 litri, in conditiile in care Danielei i-ar fi fost necesari in acele momente minimum 5 litri. Dupa ce i-au scos uterul, mai mult pe viu, Daniela Morosanu trebuia transferata la Spitalul Judetean, dar ambulanta nu avea benzina. Sotul femeii, Petru Morosanu, a alergat innebunit si a obtinut un bon de benzina. Pe parcursul celor 120 km de la Vatra Dornei la Suceava, viata femeii s-a scurs, cu fiecare mililitru de singe pierdut. Pe certificatul de inhumare, la cauza mortii scrie: ruptura de uter si soc hemoragic. La trei saptamini de la moartea Danielei Morosanu, orasul Vatra Dornei vuieste inca. Femeia a murit cu zile, spun oamenii, iar directorul spitalulului din Dorna, dr. Sorin Costin, este de acord. La Vatra Dornei, Petre Morosanu nu stie insa decit ca si-a adus nevasta sanatoasa la spital. Ramas vaduv la nici 30 de ani, el va trebui sa-l creasca singur pe Iulian, baietelul lor in virsta de 6 ani.
Ghinionul de a locui in Vatra Dornei
Pe data de 21 august a.c., Daniela Morosanu de 28 de ani din Vatra Dornei, gravida ajunsa la termen, a fost internata la Maternitatea Vatra Dornei pentru a naste cel de-al doilea copil. Medicii maternitatii declara ca testele obisnuite facute inaintea declansarii travaliului nu au scos la iveala nimic neobisnuit si se astepta o nastere normala, fara probleme. A doua zi, Daniela a intrat in facerile nasterii, care s-au derulat normal de la ora 9.15 si pina la 14.45, cind durerile au devenit violente. Doctorul Ioan Kogler, seful maternitatii din Vatra Dornei, medicul care a testat-o si asistat-o la nastere pe Daniela Morosanu, a diagnosticat in acea faza o dezlipire prematura de placenta, iar dupa cinci minute, cind durerea a devenit salbatica, ruptura uterina. Acest din urma diagnostic impunea de urgenta interventie chirurgicala pentru scoaterea uterului. In timpul acestei interventii a fost scos copilul, de 4,4 kilograme, mort. Pe masa de operatie, tinara mama a inceput sa manifeste tulburari de coagulare a singelui, la care medicii ginecologi dorneni au constatat ca nu mai pot face fata. Sotul Danielei venise la spital ca sa vada daca are baiat sau fata. I s-a spus ca pruncul este mort, iar sotia sa este in stare grava. "Nu puteam sa inteleg ce s-a intimplat. Am urcat imediat si mi-a spus cineva ca sotia este in sala de operatie. M-am dus acolo si am vazut-o iesind pe doctorita Negrea, plina de singe din cap pina-n picioare. Am intrebat ce s-a intimplat si mi s-a spus ca a murit copilul si Daniela e in stare foarte grava si trebuie dusa de urgenta la Suceava, dar Salvarea nu are benzina. Am spus ca aduc eu benzina si am plecat in fuga. Norocul meu a fost ca m-am intilnit cu inginerul sef de coloana auto, care, cind m-a vazut plingind, mi-a dat un bon de benzina de 200 de mii de lei. Cred ca totul nu a durat mai mult de 5 minute. M-am intors la spital. Intre timp venise si Salvarea, dar nu venea nimeni cu targa. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred ca pina la urma doctorul Godoroja a fost cel care a adus targa in sala de operatie. Au scos-o de acolo, ca de la abator, in pielea goala, cu tuburile de perfuzii si unul cu singe, cu tuburile acelea de drenare scoase din burta si nimeni nu s-a ostenit sa arunce un cearsaf pe ea. Era foarte palida. Cred ca nu erau mai mult de 10 ml de singe in perfuzie".
La ora 17.25 este consemnat in registrul Serviciului de Ambulanta Vatra Dornei apelul maternitatii. Dupa o ora si zece minute, Daniela Morosanu a ajuns la Spitalul Judetean Suceava, dar in citeva minute nu s-a mai putut face nimic. Cauza mortii stabilita la Suceava a fost ruptura uterina si soc hemoragic. Neimpacat cu explicatiile pe care i le-au dat medicii, Petrica Morosanu a reclamat decesul sotiei sale Directiei de Sanatate Publica si Colegiului Medicilor din Suceava, convins fiind ca medicii nu au facut tot ce se putea pentru a salva viata sotiei sale.
Danielei i s-a scos uterul, fara asistenta unui medic anestezist
In ziua in care Daniela Morosanu ar fi trebuit sa nasca un flacau de 4,4 kilograme, medicii de la maternitate au asigurat-o ca totul va fi in regula. Desi la prima nastere tinara mama a avut nevoie de taietura ce a necesitat mai apoi sapte copci, iar medicii stiau acest lucru, fragila si anemica, cu un copil mare in pintec, nesupravehgheata medical de la 6 luni, neinvestigata ecografic, Daniela nu a fost trimisa sa nasca la Suceava. "S-a presupus ca nasterea nu va ridica nici un fel de probleme", ne-a spus Maria Cecilia Negrea, unul dintre cei trei ginecologi care au operat-o pe Daniela.
Ruptura de uter si hemoragia masiva care nu a mai putut fi oprita i-au fost fatale Danielei Morosanu. De parca nu ar fi suportat destula durere, tinara mama a mai avut de rabdat inca o agresiune. Operatia de histerectomie impusa de ruperea uterului s-a facut practic pe viu. Singurul anestezist pe care spitalul din Dorna il are era plecat in concediu, iar interventia din 22 august s-a efectuat doar cu anestezie locala cu xilina. Nici un regulament medical nu da voie sectiilor de chirurgie si maternitate sa functioneze fara medic anestezist, dar spitalul din Vatra Dornei a functionat astfel in ziua mortii Danielei.
Lipsa acestui specialist nu a fost o exceptie. Medicul anestezist Maria Popescu a lipsit anul trecut aproximativ sase luni, din motive medicale si pentru ca a fost la niste cursuri. In tot acest timp, conducerea spitalului nu a cerut detasarea temporara a unui alt anestezist si a preferat sa se descurce cum s-a priceput. Majoritatea cazurilor ce necesitau interventii chirurgicale au fost trimise la spitalul din Suceava sau au fost rezolvate loco de nespecialisti. Dr. Maria Popescu ne-a declarat cu nonsalanta ca, pentru cezariene, ginecologii fac singuri rahianestezii (anestezie in coloana, de la mijloc in jos), lucru pe care tot ea il recunoaste ca fiind complet ilegal. Cel de-al doilea post de anestezist la care are dreptul spitalul dornean este numai pe hirtie, el fiind ocupat de un rezident aflat la specializare in centru universitar. Sorin Costin, directorul spitalului, ne-a declarat ca s-au facut numeroase demersuri la Directia de Sanatate Publica pentru trimiterea unui al doilea anestezist, dar in acelasi timp ne-a explicat ca spitalul nu dispune de resurse sa-l tina pe medicul ce ar fi detasat, deoarece plateste deja de cinci ani salariul rezidentului.
Rezerva mica de singe a Spitalului din Dorna a condamnat-o pe Daniela la moarte
Cu copilul mort, operata mai mult pe viu, cu hemoragie continua, Daniela Morosanu ar fi avut nevoie de o transfuzie masiva de singe. Unul din medicii care au asistat-o la nastere pe femeie a declarat ca o rezerva corespunzatoare ar fi salvat poate viata femeii sau macar ar fi ajutat-o sa ajunga la Suceava cu mai multe sanse de supravietuire. Rezerva spitalului din Vatra Dornei in ziua de 22 august era din pacate de numai 1,5 litri, cantitate considerata de medici suficienta pentru o zi de lucru, pentru ca daca ramine ceva mai mult in stoc, singele se arunca dupa depasirea termenului de valabilitate. Nici doctorului Ioan Kogler nu i-a venit ideea sa solicite de la Suceava cantitati suplimentare, imediat ce a diagnosticat ruperea de uter, singe care, poate, ar fi putut ajunge in timp util. Pentru confirmare, doctorul Adrian Oprea, directorul Centrului de Transfuzii din Suceava, ne-a declarat ca in zilele ce o includ si pe cea a mortii Danielei, nu a primit nici o solicitare pentru grupa de singe A2, care se gasea in cantitati suficiente la Centru.
Intre viata si moarte, pe o salvare fara benzina
Dr. Cristian Irimie, unul dintre specialistii suceveni care au preluat cazul, a afirmat: "Ambulanta a venit la sala de operatie la o ora si jumatate dupa ce a fost solicitata si a durat inca o ora si zece minute pina a ajuns la Suceava. Cu o ambulanta care ar fi venit la timp, utilata corespunzator, femeia ar fi avut o sansa de supravietuire".
Medicul coordonator al Serviciului de Ambulanta, Cristina Tabarcea, ne-a declarat insa ca cei de la salvare nu poarta nici un strop de responsabilitate pentru decesul tinerei femei si ca medicii maternitatii nu fac decit sa paseze vina care le atirna prea greu in spinare: "Serviciul de ambulanta nu are nici o vina in cazul mortii pacientei Daniela Morosanu. Apelul a fost facut la ora 17.25, cind s-a iesit din sala de operatii, si s-a plecat imediat la Suceava. S-a ajuns aici dupa o ora si zece minute, pacienta prezentind puls carotidian".
Chiar daca declaratia este clara si foarte transanta, trebuie sa mentionam ca salvarea ce a transportat-o pe pacienta la Suceava era disponibila, dar fara benzina. Cel care a alimentat-o a fost sotul Danielei. De asemenea, pentru ca Daniela Morosan se afla intre viata si moarte, s-ar fi impus prezenta pe salvare a unui medic. Pacienta a fost insotita insa de doua asistente, una dintre ele inutila, pentru ca pe tot parcursul a vomat, stind pe scaunul din fata. Nici medicul salvarii si nici unul din cei trei ginecologi dorneni ce au asistat la operatie nu s-au aflat in salvare ca insotitor al Danielei Morosanu la Suceava.
Numai un medic ar fi putut hotari o oprire la spitalul din Cimpulung Moldovenesc, de exemplu, unde exista sectie de terapie intensiva sau macar o rezerva de singe, care i-ar fi salvat viata. Pentru ca este convinsa ca a fost acuzata pe nedrept, doctorita Tabarcea a replicat: "Doctorul Kogler se simte incoltit si a inceput sa dea din miini".
Reportaj in alb-murdar

Dezordinea, pripeala, superficialitatea, lipsa medicilor specialisti, a materialelor vitale si aparaturii elementare par lucruri firesti la Spitalul Municipal Vatra Dornei. Dr. Sorin Costin sustine ca Directia de Sanatate Publica a fost informata repetat asupra penuriei de medici. Sectia de chirurgie mai are doar un singur medic, pentru ca unul s-a suparat si nu mai pleaca din Policlinica, pediatria "tipa" efectiv dupa inca un specialist, iar situatia medicilor anestezisti am prezentat-o deja. "Toti medicii fug de spital in favoarea cabinetelor particulare la care cistiga de trei, patru ori mai mult ca aici", a declarat doctorul Costin.
La capitolul utilitati, aparatura sau igienizare, toate sint vechi de 30 pina la 50 de ani, daca nu lipsesc cu desavirsire. Spitalul nu poate asigura terapie intensiva, nu are nici un ecograf functionabil si nici un aparat de monitorizare. La Dorna, nu exista nici un sistem de testare a singelui, desi distanta mare de Suceava pune bolnavii in dificultate.
Sectia de maternitate este oaia neagra a spitalului. Nu s-a varuit de 20 de ani, exceptind doar citiva pereti, dupa care s-au terminat materialele. Paturile
si asternuturile sint parca mostenite de la regele Carol. In sala de nasteri si in cea de travaliu se calca direct pe cimentul gol, iar aparaturile de monitorizare lipsesc cu desavirsire. Nu exista instalatie pentru oxigen, buteliile imense sint aduse in sala de operatii exact linga soldul bolnavului. Toata activitatea medicala din aceasta sectie se desfasoara clinic, adica exact ca pe vremea bunicii.
Saloanele mamelor sint la fel de terne si batrine, fara nimic pe jos, iar paturile au vopseaua coscovita si asternuturile vinete. Maternitatea nu are apa calda, lehuzele isi fac toaleta cu cite un colt de prosop muiat in apa rece. Personalul medical efectueaza lavajul vaginal al pacientelor cu apa incalzita la aragaz si numai in salonul sugarilor se poate folosi apa calda a unui boiler. Singurele
instrumente noi, citeva pense chirurgicale si foarfeci au fost cumparate anul trecut cu 20 de milioane de lei. Medicul anestezist, Maria Popescu si medicul ginecolog Maria Cecilia Negrea ne-au marturisit ca, din partea sectiei de maternitate, nu s-a trimis niciodata catre Directia de Sanatate Publica vreun memoriu in care sa fie prezentata cu sinceritate situatia in care se face medicina in acest sector medical al Spitalului din Vatra Dornei.
Cine este vinovat de moartea Danielei ?
Cu toate aceste date culese de la cei care au fost la capul Danielei Morosanu in ultima zi a vietii ei, am incercat sa obtinem raspunsul la cea mai fireasca intrebare si anume, "Cine este vinovat de moartea Danielei ?". Am fi dorit sa-i cerem un raspuns si doctorului Ioan Kogler, dar era plecat in concediu. Am pus aceeasi intrebare si lui Sorin Costin, directorul spitalului din Vatra Dornei, care ne-a declarat: "Nu stiu daca va pot spune cine este vinovat de moartea fetei, dar pot sa va spun ca, din punct de vedere medical, doctorul Kogler a facut ceea ce trebuia sa faca. Ramine de vazut daca a gasit si momentul oportun al transportului pacientei. Si mai cred ca, daca in momentul intrarii in operatie, doctorul ar fi comandat si singe, in maxim o ora si jumatate o salvare ar fi ajuns la Dorna".
Dr. Cristian Irimie, seful Colegiului Medicilor din Suceava si specialist ginecolog, care a fost chemat de acasa la capul Danielei, ne-a spus: "A fost un accident. Femeia a avut nesansa de a nu putea beneficia de o modalitate corespunzatoare de transport a unui bolnav grav. Daca este cineva vinovat de moartea celor doi, atunci este sistemul sanitar romanesc, conditiile in care se lucreaza in spitale".
Am relatat acest caz si profesorului universitar Dragos Dragomir, directorul Maternitatii "Elena Doamna" din Iasi, iar opinia sa este ca, din pacate, ne vom confrunta cu din ce in ce mai multe astfel de cazuri, pentru ca sistemul medical din Romania este, in general, in suferinta.
In urma plingerii depuse de Petre Morosan, Directia de Sanatate Publica Suceava a declansat o ancheta care este in curs de desfasurare la maternitatea din Vatra Dornei, in vederea elucidarii aspectelor care au dus la nefericitul eveniment si daca exista culpa medicala in acest caz. Asteptam concluziile definitive ale anchetei care trebuie sa raspunda la intrebarea "Cine este responsabil de moartea Danielei si a pruncului sau?". (Daniela BEALE, Irene GURALIUC)

Comentarii