Pentru a nu ingheta in spitale, bolnavii isi aduc de acasa resouri

marți, 30 octombrie 2001, 00:00
6 MIN
 Pentru a nu ingheta in spitale, bolnavii isi aduc de acasa resouri

Majoritatea spitalelor din judet au probleme cu asigurarea caldurii si a apei calde. Desi de citeva nopti temperatura a scazut sub zero grade Celsius, in unele spitale nu s-a inceput furnizarea caldurii iar bolnavii sint nevoiti sa-si aduca de acasa paturi sau chiar resouri, pentru a nu ingheta de frig. Cei mai „fericiti" la acest capitol sint bolnavii internati in Spitalul Judetean Suceava si cei de la Spitalele din Gura Humorului si Falticeni, unde exista centrale termice proprii si au atit caldura cit si apa calda. La Spitalul Nou din Radauti, situatia este la fel ca si cea din oras, adica agentul termic este furnizat putin si doar in cursul noptii. La cel vechi, lucrurile stau mai bine, aici existind centrala proprie aflata in functiune. La Spitalul din Cimpulung Moldovenesc s-a inceput furnizarea agentului termic inca din data de 25 octombrie, prin centrala proprie, dar, intrucit combustibilul din stoc ajunge doar pentru o luna, caldura si apa calda sint furnizate cite doua ore, dimineata si seara. Seful Serviciului de aprovizionare, Dorel Juravle, ne-a declarat ca, deoarece temperaturile in aceasta zona sint mai mici decit in restul judetului, bolnavii sint nevoiti sa foloseasca resourile pentru incalzirea saloanelor. „Citeva ore de caldura pe zi nu pot rezolva problema, dar, pentru ca avem combustibil foarte putin, sintem nevoiti sa facem economie. Capacitatea de depozitare a combustibilului este de 90 de tone, iar noi avem doar 18 tone. Am facut niste memorii la Casa Judeteana de Asigurari, solicitind bani pentru combustibil, si acum asteptam rezultatul. Daca nu vom avea combustibil, la iarna va fi jale. Acum mai merge, dar cind va fi mai frig, nu stiu cum ne vom descurca", ne-a declara Dorel Juravle. In ceea ce priveste problema apei calde, la Spitalul din Cimpulung Moldovenesc, aceasta lipseste de peste doi ani. De acest „lux", bolnavii si cadrele medico-sanitare de aici beneficiaza doar o ora-doua pe zi, atunci cind se furnizeaza agentul termic.
La Spitalul din Vatra Dornei situatia este aproximativ la fel. Si aici exista centrale proprii, dar combustibilul lipseste cu desavirsire. Cum in saloane exista si sobe, bolnavii se pot „dezmorti" cu ajutorul focului „slabut" cu lemne. Lipsa banilor pentru combustibilul necesar la Spitalul din Vatra Dornei face ca apa calda sa fie, ca si caldura, adica pe „sponci". La Spitalul din Solca, situatia furnizarii apei calde si a caldurii este ceva mai buna. La Sectia TBC urmeaza, in aceste zile, sa se dea in folosinta o centrala proprie, care, potrivit declaratiilor conducerii, este mai economica. La „boli cronice", incalzirea se face cu lemne, iar pentru apa calda exista un boiler. Pina nu demult, cele doua sectii erau racordate la centrala orasului, dar acest lucru presupunea costuri foarte mari si eficienta scazuta, si de aceea, directiunea a hotarit sa rezolve aceasta problema prin eforturi proprii. La Spitalul din Siret, furnizarea agentului termic, a inceput in urma cu trei zile, prin centrala proprie, dimineata si seara, la fel ca si apa calda.
In scoli, noaptea caldura si ziua in cojoace
Seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Mihai Vitcu, considera ca nu toate unitatile de invatamint sint pregatite pentru intimpinarea sezonului rece. Inspectorul general ne-a declarat ieri ca „problema nu este alarmanta, deoarece vremea ne-a ajutat pina acum, dar cu siguranta ca zilele friguroase vor veni cit de curind, si sint in judet citeva situatii mai deosebite, cum ar fi Colegiul National «Petru Rares», Gradinita nr. 3 si alte scoli. Probleme sint si la o parte din unitatile de invatamint de la munte, unde, din cauza unui management defectuos, directorii nu au catadicsit sa aprovizioneze scolile cu lemne si sa repare sobele. In acesta cazuri, mai apare si lipsa de implicare a comunitatilor locale, care nu au asigurat fondurile necesare pentru reparatii". Seful invatamintului sucevean spune ca 10% din scolile din zona de munte nu au rezolvat problema incalzirii, sobele fiind defecte sau neexistind rezerve de lemn. Mihai Vitcu a tinut sa aprecieze interventia Prefecturii si a Consiliului Judetean, institutii care au decis ca aprovizionarea cu lemne a scolilor sa se faca direct de la sursa. „Este un lucru benefic, a declarat Mihai Vitcu, iar seful Directiei Silvice, dl. Gheorghe Nichiforel, a manifestat o larga deschidere in acest sens. Spuneam ca e un lucru benefic deoarece, in aceasta vara au functionat tot felul de intermediari, care au ridicat pretul la lemne destul de mult, iar in unele situatii acestea nici macar nu erau de calitate." Seful ISJ sustine ca, in majoritatea scolilor sucevene se furnizeaza caldura la fel ca si pentru locuinte. In cazul municipiului Suceava, unitatile de invatamint primesc caldura in cursul noptii (intre orele 22 si 6), iar ziua, elevii ingheata in clase. Cazurile fericite sint doar la scolile care au centrale proprii – Liceul cu Program Sportiv sau Liceul de Informatica. Mihai Vitcu a mentionat ca si scoala din Dolhasca are centrala proprie, dar aici nu sint bani pentru aprovizionarea cu combustibil, astfel incit salile de clasa nu sint incalzite, si se pare ca, atit elevii cit si profesorii, vor trebui sa studieze cu cojoacele pe ei. Intr-o situatie mai deosebita se afla Colegiul National „Petru Rares", unde au inceput, inca din vara, lucrarile de schimbare a instalatiilor termice exterioare, lucrari ce nu s-au finalizat nici pina in prezent.
La „Petru Rares" cursurile ar putea fi suspendate
Elevii si profesorii de la Colegiul National "Petru Rares" spera totusi sa aiba si ei, in salile de curs, caldura la sfirsitul saptaminii. „Instalatiile termice exterioare aveau o vechime de 42 de ani, cu un termen de garantie de maxim 20 de ani. In fiecare an, am avut cite doua – trei intreruperi de caldura pe iarna, pentru ca tevile de la instalatiile termice exterioare crapau din cauza frigului excesiv", ne-a declarat directoarea Colegiului National „Petru Rares", Daniela Dungeanu. Vara aceasta au inceput lucrarile de inlocuire a tuturor tevilor exterioare si amenajarea punctului termic. „Lucrarile ar fi trebuit sa fie incheiate pina la inceperea noului an scolar, insa banii necesari lucrarilor nu ne-au fost alocati decit pe data de 30 septembrie si din aceasta cauza, pe timpul vacantei de vara, nu s-au efectuat decit lucrarile de excavatii. Lucrarile propriu-zise de inlocuire a tevilor au inceput abia pe data de 10 octombrie", ne-a spus Daniela Dungeanu. Pina in prezent, peste 50% din reteaua termica externa este reabilitata: sint racordate internatele si cladirea scolii, urmind a fi inlocuite si tevile ce fac legatura salii de sport cu reteaua termica a orasului. „Avem promisiuni din partea patronului firmei de instalatii (SC.REMCET SRL), dl. Mihai Ungurasu, ca pina simbata toate lucrarile vor fi gata, iar scoala va avea caldura. Doresc sa precizez insa ca, desi avem aprobare de la Primarie pentru efectuarea lucrarilor, si desi exista o suma de bani alocata de la buget pentru aceste lucrari, firma de instalatii a efectuat pina acum o munca „patriotica", neprimind inca nici un ban pentru utilajele destul de scumpe care au fost folosite, valoarea investitiei ridicindu-se la suma de un miliard 450 milioane lei", ne-a declarat Daniela Dungeanu. Daca insa pina simbata da inghetul, elevii nu vor avea caldura. Directorul Colegiului National „Petru Rares" ne-a spus ca, in aceasta situatie, are dreptul, conform Legii invatamintului, sa ceara suspendarea cursurilor, iar seful Inspectoratului sucevean poate sa aprobe sau nu aceasta cerere. Liceul ramine insa, in continuare, cu tevile interne vechi. Daniela Dungeanu ne-a declarat ca „nu au existat pina acum probleme majore cu tevile interioare iar daca vor exista, le vom rezolva prin forte proprii".
Centrele de plasament au centrale proprii
Copiii din Centrele de plasament din judetul Suceava nu vor duce lipsa de apa calda si caldura in aceasta iarna. Si asta, in conditiile in care majoritatea Centrelor de plasament au centrale termice proprii. Acestea folosesc gaz metan sau lemne. Centrul de plasament „Umblati in lumina" de la Dornesti este dotat cu o centrala de incalzire pe baza de lemne, dar rezervele sint suficiente pentru o perioada de doua luni. La Centrele de plasament nr. 1 si nr.2 din Suceava, copiii asteapta cu infrigurare caldura din calorifere, in situatia in care institutiile in cauza sint racordate la reteaua de incalzire a orasului. Aceeasi situatie este si la „Cresa de copii nr. 1", unde caloriferele s-au dezmortit doar in timpul noptii, in timpul zilei fiind utilizate, din plin, clasicele radiatoare electrice. (Stela TENCIU, Mihaela ROBU, Adina TIBU)

Comentarii