"Galeriile de Arta " ale boschetarilor

joi, 20 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 "Galeriile de Arta " ale boschetarilor

Desi incinta a fost atribuita la cererea muzeului, dupa un scurt puseu de responsabilitate, toate lucrarile au fost abandonate, invocindu-se eterna lipsa a banilor. Singura miscare pe care muzeul a facut-o a fost in anul 1997, cu sprijinul Inspectoratului de Protectie Civila interesat de infiintarea in acelasi loc, ca dubla destinatie, a unui adapost. S-au cheltuit atunci cam cite 20 de milioane de lei de fiecare parte, pe refacerea sistemului de canalizare, retea termica si amenajarea a doua incaperi. Plasticienii din Suceava visau deja la un sediu al lor cu bolti arcuite iluminate difuz, catacombe cu arhitectura specifica in care sa-si expuna rodul muncii. A fost posibila, in acelasi an, 1997 chiar o expozitie personala a artistului plastic sucevean Constantin Ungureanu Box.
Dupa acest eveniment, insa, un blestem s-a abatut parca asupra celor aproximativ 240 de metri patrati de la subsolul imobilului de pe "Stefan cel Mare" nr. 26. Administratia MNB a uitat de acest spatiu ce ii apartine si tot "izul" cultural al locului s-a pierdut definitiv, inlocuit incet de aromele lasate de trecatorii cu vezica slaba. Usa de acces a fost zavorita, in timp ce artistii plastici suceveni cautau cu insistenta un locusor pe care sa-l poata numi "Galerie de Arta". Numai ca ceea ce trebuia sa fie un centru artistic a devenit in ultimii ani, "Galeriile de Arta ale boschetarilor", care si-au gasit aici artistica obladuire. Daca nu sparg lacatul de la usa, ei gasesc alte cai de acces in subsolul in care isi fac menajul sub privirile ingaduitoare ale gardienilor de la CONEL, ce au sediul la 1,5 metri de una din intrari. An dupa an, nestingherite de nimeni, straturile de deseuri ce s-au asezat in acest spatiu situat in imediata vecinatate a Palatului Administrativ si Casei Culturii rivalizeaza cu cele depuse la groapa de gunoi a orasului, in timp ce, prin totala delasare, muzeul a vegheat patern somnul "aurolacilor" Sucevei. Mirosurile ce se degaja din acest lacas destinat unei activitati culturale urca pina la etajul trei al cladirii si ies in strada strimbind nasul celor ce trec pe acolo.
Directorul MNB, Florin Hau ne-a declarat ca bugetele tot mai firave alocate muzeului au fost insuficiente pentru amenajarea subsolului din "Stefan cel Mare" nr.26 : "Nu au fost bani nici pentru achizitionarea unor grilaje metalice sa opreasca intrarea in spatiu a intrusilor. Pentru ca este o povara pentru noi, intentionam ca din luna mai sa il predam din nou Primariei".
Plasticianul Ungureanu Box, singurul care a apucat sa foloseasca incinta la adevarata ei destinatie, ne-a declarat ca motivul lipsei fondurilor, invocat de directorul Hau, nu sta in picioare. El sustine ca acest loc a ajuns in starea in care se afla datorita lipsei de preocupare a aceluiasi director care "nu a dat curs solicitarilor diferitelor persoane dispuse sa investesca in amenajarea subsolului". "Au existat in timp diferite oferte de a amenaja locul din partea unor arhitecti sau societati comerciale. Lucian Constantinescu, patronul unei firme de design ar investi si astazi in acest spatiu, cu pastrarea destinatiei ca Galerii de Arta. Directorul Hau nu a dat curs niciodata unei solicitari in acest sens, preferind sa lase locul boschetarilor", a incheiat Ungureanu Box. (Daniela BEALE)

Comentarii