"Litoralul" sucevenilor este pe malul riului

vineri, 07 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 "Litoralul" sucevenilor este pe malul riului

Valul de caldura care s-a abatut asupra orasului in ultima perioada ii impinge pe suceveni sa gaseasca tot felul de solutii pentru a invinge zapuseala. Cel mai convenabil este un sejur pe litoral sau in una din numeroasele statiuni montane din judet ori din tara. Preturile piperate pentru o astfel de evadare obliga la solutii de compromis, adica efecte maxime cu cheltuieli minime. De regula, distractiile se reduc la petrecerea duminicilor in natura ori, in cel mai bun caz, a intregului week-end. Pentru majoritatea tinerilor serile calduroase constituie un bun prilej de a iesi pe terasele din oras, un fel de "incalzire" pentru sfirsitul de saptamina.
"Litoralul" Sucevei este de ani buni pe malul riului care strabate orasul. Cu investitii accesibile tuturor buzunarelor si cu putina imaginatie se poate petrece o zi ca pe malul marii. La fel de bine padurile de la Ilisesti si Adincata se pot transforma pentru citeva ore in statiuni montane. Lipsesc, ce-i drept, dotarile, dar acestea sint compensate la nevoie chiar ad-hoc. De exemplu, "batrinii litoralului" sucevean si-au cirpit in timp si cele necesare pentru o duminica agreabila: un hamac, o umbreluta, o barcuta de cauciuc. Celelalte accesorii sint la indemina oricui. Un cearsaf, un costum de baie, un gratar, imprumutat eventual de la vecinul care a facut insolatie, si citeva beri sint indeajuns pentru a uita de grijile si alergatura din cursul saptaminii. Vineri dupa-amiaza am realizat un raid prin magazine si prin piata agroalimentara pentru a calcula un buget de week-end. Micii, deveniti aproape traditionali in timpul escapadelor de sfirsit de saptamina, se gasesc in doua variante. Prima, si in general cea mai agreata pentru ca este si mai ieftina, inseamna carne de mici cumparata la kilogram. A doua varianta nu difera foarte mult de prima, in sensul ca micii sint gata pregatiti pentru gratar, propunerea comerciantilor materializindu-se in portii de mai multe bucati ambalate in tipla. Preturile se incadreaza in plaja 34.000-45.000 de lei, functie de cele doua oferte si, bineinteles magazin. Gratarul se poate umple si cu alte preparate din carne, cum ar fi cabanosii-aproximativ 60.000 lei/kg, crenvustii-circa 50.000 lei/kg. Specialitatile din carne sint preferate de o categorie mai mica de oameni si costa peste 80.000 lei/kg. Rosiile si castravetii, legumele specifice sezonului, s-au mai ieftinit ajungind sa coste in jur de 6.000 lei/kg. Berea are foarte mare cautare, atit producatorii cit si distribuitorii vinzind in aceasta perioada cantitati impresionante. De altfel, berea este si principala bautura care se consuma pe terasele Sucevei. La mare concurenta sint bauturile racoritoare, volumul vinzarilor cunoscind in aceasta vara o curba ascendenta impresionanta. (S. NEAGU)

Comentarii