Sfintirea apelor

luni, 07 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Sfintirea apelor

La Manastirea Sfintul Ioan cel Nou de la Suceava s-au adunat ieri dimineata mii de credinciosi, care au participat la sfinta liturghie, dupa care au asteptat in liniste si evlavie sfintirea apelor. Fiecare participant la slujba sfintirii apei avea asupra sa un vas de apa proaspata scoasa chiar din fintina ce se afla in curtea bisericii. Purtind in mina fire de busuioc sau punindu-le chiar in vasul in care se va sfinti apa, tineri si virstnici asteptau slujba de la Cruce.
Un sobor de preoti a savirsit slujba in sfinta manastire, impreuna cu Arhiepiscopul Sucevei si Radautiului, IPS Pimen, care a avut un cuvint de invatatura pentru credinciosi. „Dumnezeu poate sa incapa in sufletul omului ca o taina, prin credinta. El se arta acestuia in chip tainic, nestiind niciodata calea aleasa de Dumnezeu. Mintuitorul a primit botezul cu apa, apa fiind simbolul curatiei in toate felurile, material, duhovnicesc. Prima taina este botezul asa cum Sf. Ioan boteza cu botezul pocaintei, dar urmeaza a doua taina care este al doilea botez, spovedania, adica marturisirea pacatelor", a spus, in cuvintul sau, IPS Pimen, explicind multimii adunate la aceasta ceremonie, ca agheasma nu se strica, nu pentru ca punem busuioc in ea, ci pentru ca e sfintita cu Duh Sfint.
Dupa Sfinta Liturgie au inceput sa bata clopotele si toaca si, insotiti de tineri ce purtau prosesii, preotii impreuna cu credinciosii s-au indreptat la locul Crucii, unde a avut loc sfintirea apelor.
In acest loc, procesiunea s-a asezat de o parte si de alta a mesei si a vaselor de apa, formind un semicerc mare. Preotii s-au asezat inaintea mesei pe care se afla o cruce, sfesnice cu luminari, icoane, sfinta Evanghelie, precum si celelalte carti din care s-au citit rugaciunile.
Apa a fost sfintita de Inalt Prea Sfintitul Pimen, dupa care, procesiunea s-a intors spre biserica, unde care s-a impartit anafura tuturor celor de fata. Apa sfintita a devenit tamaduitoare de trup si suflet, harul izbavirii, folositoare credinciosilor.
Vremea frumoasa a permis si persoanelor din afara orasului sa fie prezente la sfintirea apelor oficiata la Manastirea Sf.Ioan. O batrina din Ipotesti, Paraschiva M., de peste 20 de ani vine in acest loc pentru a lua aghiazma. Cana ei de sticla, cu ata rosie legata de toarta, este pastrata de tot atitia ani, femeia spunind ca „iau cu mare credinta agheasma de la manastire si le duc si altor vecini care n-au putut sa ajunga la slujba. Cei care gusta din ea se tamaduiesc".
Binecuvintarea Iordanului si sfintirea tuturor apelor cu Duh Sfint in ziua de Boboteaza, spala pacatele oamenilor, in aceasta zi raiul se deschide, toata faptura luminindu-se.
Dupa ce clopotele s-au oprit, credinciosii s-au retras cu smerenie, ducind cu ei spre case vasele in care purtau apa sfintita, cu increderea si bucuria ca ii va vindeca de orice rau. (Daniela MICUTARIU)

Comentarii