Tepara Greta Olaru a fost trimisa in judecata in lipsa

sâmbătă, 16 decembrie 2000, 00:00
6 MIN
 Tepara Greta Olaru a fost trimisa in judecata in lipsa

Greta Olaru, individa care a reusit intr-un interval de numai un an sa tepuiasca 7 persoane fizice si 19 societati comerciale cu impresionanta suma de 2,727 miliarde de lei, a fost trimisa in judecata. Singura problema este aceea ca escroaca este disparuta de la domiciliu, si nimeni nu a mai reusit sa-i dea de urma de mai bine de un an. Mai exact, Greta Olaru nu a mai fost vazuta din 18 iulie 1999, data la care printr-o ordonanta a Parchetului de pe linga Tribunalul Suceava i s-a interzis sa paraseasca localitatea o perioada de 30 de zile. Dupa ce a tras tepe la mai multi agenti economici, Greta Olaru a disparut din Suceava, motiv pentru care pe 6 august 1999 s-a dispus arestarea ei in lipsa. Cauzele care au determinat trimiterea in boxa acuzatilor a Gretei Olaru sint sintetizate in rechizitoriul intocmit de procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Suceava. Din actele existente in voluminosul dosar s-a ajuns la concluzia ca suceveanca, in virsta de 49 ani, a comis mai multe infractiuni: inselaciune, instigare la fals privind identitatea, participatie improprie la fals intelectual si uz de fals. Tot prin acelasi rechizitoriu a fost trimisa in judecata Antoaneta Nistor, fosta Blanariu de 27 ani, fiica Gretei Olaru, infractiunile savirsite de aceasta fiind instigare la fals intelectual, participatie improprie la fals intelectual si inselaciune. In aceeasi oala cu escroacele mama si fiica se afla inca trei persoane, respectiv Mihai Tudoreanu-28 de ani, din Moara, Ortenzia Gherman-40 de ani, din Suceava si Elena Patrauceanu-38 ani, din Suceava.
Pentru a obtine un credit bancar Greta Olaru si-a tras pe sfoara pina si fostii cuscri
Odiseea inselaciunilor incepe in iulie 1998. La acea vreme, Greta Olaru si fiica acesteia, devenite cu putin timp mai devreme administratoare la SC LUIZA SERV COM SRL Suceava, au decis sa contracteze un credit. Pentru aceasta s-au adresat Bancii de Credit si Dezvoltare ROMEXTERRA-sucursala Iasi, solicitind un imprumut de 300 milioane de lei. Cum pentru a putea primi creditul escroacele aveau nevoie de garantii materiale, s-au adresat diferitor persoane. Inducindu-i in eroare prin aceea ca valoarea creditului este de doar 40 milioane de lei, Greta Olaru a reusit sa-i determine pe mai multi indivizi, printre care si fostii cuscri – Gheorghe si Viorica Blanariu – sa gireze cu propriile apartamente. Interesant este ca una dintre tepuite, Ortenzia Gherman, a intrat in jocul escroacelor tragindu-si pe sfoara chiar propriul sot, Vasile Gherman, plecat la acea data din tara. Pentru ca nu putea sa gireze fara acordul sotului, Ortenzia Gherman a fost de acord cu propunerea celor doua femei sa-l contacteze pe Mihai Tudoreanu pentru a se prezenta la notar in calitate de sot al ei. Devenit sot peste noapte, Tudoreanu s-a prezentat pe 31 iulie la notar unde a semnat actele de ipoteca. La numai o luna de zile, Greta Olaru si Antoaneta Nistor au solicitat Bancii ROMEXTERRA Iasi suplimentarea fondului cu 100 de milioane de lei. Deoarece banca a solicitat garantii suplimentare, escroacele au reinceput racolarea de fraieri. Pentru a intra in legatura cu mai multe persoane, invinuitele au publicat in paginile de mica publicitate ale ziarelor locale anunturi prin care faceau angajari. Singura conditie impusa pentru angajare era ca oamenii sa gireze cu propria locuinta. In capcana au cazut citiva suceveni de buna credinta, care au semnat fara sa stie acte de ipoteca pentru imprumutul Gretei Olaru. Una dintre persoanele care a "trecut" de partea hoatelor a fost Elena Patrauceanu. Aceasta cumparase impreuna cu fiica ei un apartament pe strada Jean Bart. Vinzarea nu se putea efectua deci decit cu consimtamintul fiicei Elenei Patrauceanu. Pentru a ocoli acest obstacol, Elena Patrauceanu a cumparat jumatatea apartinind fiicei, iar apoi a girat apartamentul pentru Greta Olaru si Antoaneta Nistor. In aceste conditii escroacele au obtinut suplimentarea de credit, suma totala de 400 milioane de lei nefiind returnata nici pina acum.
Bere, ulei, vopsea, gresie si faianta luate "pe ochi frumosi"
Tunurile cele mari au fost trase insa prin inselarea unor societati comerciale raspindite in toata tara. Pentru a-si putea duce la indeplinire planul de tepuire a agentilor economici, Greta Olaru a infiintat mai multe societati comerciale. Prin intermediul acestora, escroaca lua marfuri pe care le achita cu bilete la ordin si cecuri fara acoperire. Prima manevra de acest gen s-a petrecut pe 9 iunie 1998. Atunci, Greta Olaru a achizitionat de la SC MIAL MP SRL Cluj Napoca-filiala Draguseni, 16.800 de sticle cu bere URSUS in valoare de 45 milioane de lei, pentru plata marfii emitind un bilet la ordin fara acoperire.
Pentru ca "smecheria" a functionat, hoata s-a prezentat in cursul aceleasi luni la SC MAGNUM COM 94 SRL Bucuresti – filiala Piatra Neamt, de unde a luat 18.000 litri de ulei, creind prin neplata un prejudiciu de peste 150 milioane de lei. Pe 12 iulie acelasi an, Greta Olaru a coborit mai spre sud si a achizitionat in aceleasi conditii gresie si faianta de la SC CAPRICE SRL Rimnicu Vilcea in valoare de aproape 80 de milioane de lei. Tot gresie si faianta a fost achizitionata platindu-se cu acelasi tip de bilete la ordin de la SC MONDIAL SA Lugoj, paguba creata fiind de circa 55 milioane de lei.
La inceputul anului 1999, in luna februarie, Greta Olaru a incheiat in numele unei societati administrata de ea un contract de vinzare-cumparare cu SC TOPROM SA Bucuresti, prin care aceasta cesiona drepturile asupra ordinelor de compensare a energiei, valoarea totala ajungind prin cumularea celor patru file CEC la suma de 800 milioane de lei. In aceeasi luna, pe data de 25, suceveanca s-a deplasat la SC ULVEX SA Buzau, societate de unde a achizitionat in numele unei firme proprii cantitatea de 15.000 litri de ulei. Doua zile mai tirziu a mers din nou la societatea buzoiana de unde a mai achizitionat 15.120 litri de ulei, iar pentru a capta increderea directorului comercial a platit in numerar 50 milioane de lei. Acestia au fost de fapt singurii bani pe care societatea i-a incasat pentru uleiul vindut, restul de 105 milioane de lei nefiind achitat de Greta Olaru niciodata. Pe 3 martie a venit rindul SC COLOURS PROD SRL Bucuresti sa fie tepuita. De aici Greta Olaru a luat 40 tone de vopsea pe care le-a platit cu file CEC fara acoperire in banca. Prin neplata vopselei societatea bucuresteana a fost prejudiciata cu circa 225 milioane de lei. Prin aceleasi modalitati de plata Greta Olaru a mai reusit sa pacaleasca vigilenta SC LEGUME-FRUCTE SA Buzau cu 53 milioane de lei, SC DEMOPAN SRL Braila cu 80 de milioane de lei, SC PAL SA Braila cu 58 milioane de lei, SC CG AND GC COM SRL, filiala Galati cu 20 de milioane de lei, Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica Bucuresti cu 224 milioane de lei, SC CODLEA AUTO SRL Arad cu 28 milioane de lei, SC PAMBAC SA Bacau cu 204 milioane de lei si SC COMATCHIM SA Bucuresti cu 155 milioane de lei.
Greta Olaru mai este trimisa in judecata si intr-un alt dosar de inselaciune
Prejudiciul creat de Greta Olaru si fiica acesteia, Antoaneta Nistor, depaseste cu mult valoarea de 2,727 miliarde de lei. Aceasta deoarece facturile prin care au fost achizitionate marfurile nu au fost trecute in contabilitatea societatilor administrate de escroaca. Prin aceasta manevra ea s-a sustras de la plata TVA-ului si a impozitului pe profit datorate statului. Fapta a fost incadrata la evaziune fiscala, iar pentru stabilirea exacta a pagubelor s-a dispus disjungerea cauzei de celelalte infractiuni pentru care Greta Olaru a fost trimisa in judecata. Impotriva "afaceristei" sucevene au mai fost depuse si alte plingeri, dar pentru ca nu au existat suficiente probe cazurile respective nu s-au mai consemnat ca infractiuni. Trebuie remarcat ca acesta este al doilea rechizitoriu intocmit de procurori pe numele Gretei Olaru. Pe 1 martie 1999, procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Suceava au trimis-o in judecata pe Greta Olaru pentru savirsirea mai multor infractiuni de inselaciune, si anume inducerea in eroare a unor persoane fizice pentru a semna actele de ipoteca in vederea obtinerii unui imprumut de la BANKCOOP Suceava. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii