Un petic de pamint, motiv de scandal

marți, 06 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Un petic de pamint, motiv de scandal

Conducerea Muzeului de Stiintele Naturii din Vatra Dornei este indignata de faptul ca, la ultima sedinta a Consiliului Local, membrii deliberativului local au hotarit vinzarea unei suprafete de teren apartinind institutiei de cultura amintite. In fapt, asa dupa cum ne-a precizat Liubomira Olari, muzeograf la Muzeul de Stiintele Naturii, situatia nu ar fi fost atit de grava daca nu ar fi durat de mai multi ani si daca, periodic, acestei institutii nu i-ar fi fost luata cite o bucata, mai mare sau mai mica, de teren, pe care a devenit proprietar vecinul muzeului, N.Gavrilescu.
"Muzeul de Stiintele Naturii dispune de o curte cu o suprafata totala de 280 mp, dar acest spatiu a fost si este o sursa de «cucerire» pentru diferite persoane care dispun de sume de bani, in prezent, de la terasa muzeului si pina la gardul vecinului existind doar o alee cu latimea de 5,3 m. Ei bine, nici aleea aceasta nu a scapat nejinduita, vecinul N.Gavrilescu dorind si chiar reusind sa obtina, proprietatea pentru suprafata de 34 mp, adica o fisie pe toata lungimea aleii, 22 de metri, cu o latime de 1,5 m", ne-a mai precizat Liubomira Olari.
Vecinul muzeului a obtinut dreptul de proprietate pe respectiva suprafata in urma unui proiect de hotarire supus dezbaterii Consiliului Local si initiat de primarul orasului, Ioan Moraru. Acesta, care asa dupa cum afirma a luat act de nemultumirea angajatilor muzeului mai mult din presa, ne-a declarat: "Omul respectiv locuieste acolo de mai multi ani, insa spatiul de acces in curte este ca si inexistent. Pentru a putea intra cu o masina mai mare, cu lemne, in bucatica sa de curte, N. Gavrilescu, care este si o persoana in virsta, este nevoit sa foloseasca drept spatiu de trecere curtea muzeului. Intelegindu-i nevoia, am initiat proiectul prin care sa i se vinda suprafata de 34 mp, proiect ce a fost aprobat, prin vot secret, de catre majoritatea consilierilor".
Totodata, in ciuda faptului ca respectiva hotarire a Consiliului Local a stirnit nemultumirea muzeografilor care isi vad institutia "despuiata" de bruma de teren, primarul a adaugat: "Terenul mult disputat este, oricum, proprietatea Primariei, si doar aceasta institutie este cea care hotaraste ce se face cu el. Suprafata respectiva nu a fost vinduta ilegal, ci, avind in vedere pozitionarea sa centrala, s-a obtinut un pret foarte bun".
In replica, Liubomira Olari a afirmat ca nu lupta pentru averea proprie, ci pentru ceea ce ar trebui, de fapt si de drept, sa apartina muzeului. Aceasta cu atit mai mult cu cit curtea muzeului a tot fost diminuata, incepind din anul 1986, in ciuda faptului ca acolo exista un spatiu folosit de institutia de cultura ca depozit. "Pastram cu sfintenie fiecare palma de pamint pentru ca trebuie sa construim o noua cladire care sa adaposteasca atit o sala de expozitie cit si depozitele. De asemenea, conform Legii 41/1995, monumentele de arta, institutiile de cultura trebuie sa beneficieze de o zona de protectie, de circa 5-10 m, pentru interventii in caz de urgenta. Deci eu nu vreau terenul respectiv pentru mine si tocmai de aceea m-a durut decizia Consiliului Local. Cum la Primarie nu am gasit intelegere, am depus o plingere la Prefectura, care speram ca va fi solutionata in favoarea muzeului nostru". (Liana SAVESCU)

Comentarii