Sute de membri Sanitas au iesit ieri in strada

miercuri, 09 februarie 2011, 12:46
4 MIN
 Sute de membri Sanitas au iesit ieri in strada

Peste 300 de sindicalisti din sistemul sanitar iesean au protestat ieri mai bine de o ora impotriva comasarii spitalelor si a scaderilor salariale. Angajatii din mai multe spitale iesene s-au adunat ieri in fata sediului Directiei de Sanatate Publica Iasi sa-si strige nemultumirile impotriva Ministerului Sanatatii si a reprezentantilor sai in teritoriu.

Principalele nemultumiri ale sindicalistilor au fost reprezentate de diferentele de salarizare dintre angajatii din spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii si angajatii din spitalele preluate de autoritatile locale. De asemenea, sindicatul Sanitas este impotriva comasarilor unitatilor medicale din Iasi si a transformarii Spitalului Orasenesc Tirgu Frumos in azil de batrini. Pe de alta parte, a fost publicata in Monitorul Oficial Hotarirea privind desfiintarea si reorganizarea unor unitati sanitare publice cu paturi din judetul Iasi, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. Au disparut astfel ca personalitate juridica Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" si Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Cele doua unitati au intrat in structura Spitalului "Sf. Spiridon".

Sute de angajati din spitalele iesene au protestat ieri in fata Directiei de Sanatate Publica Iasi. "Azi va spunem de la Iasi / Guvernare de borfasi", "Boc piticul cel ratat / Din salarii ne-ai furat", au fost doar doua din mesajele pe care sindicalistii le-au avut pentru guvernanti. Timp de mai bine de o ora, sindicalistii au scandat atit impotriva Guvernului, cit si impotriva Ministerului Sanatatii si a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

De altfel, s-a cerut si demisia directorului DSP, dr. Vasile Cepoi. In fruntea protestatarilor s-a aflat dr. Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Unitatii de Primire Urgente din Spitalul "Sf. Ioan", unitate care tocmai a fost desfiintata. "Sintem aici pentru a protesta impotriva masurilor pe care actuala administratie le-a luat impotriva spitalelor. Nici nu au fost consultati pacientii in privinta comasarii spitalelor, platitorii de taxe. A fost o decizie arbitrara, luata fara consultare. Echilibrul fragil in care se afla sanatatea romanilor va fi perturbat", a declarat dr. Ciuhodaru, care de altfel a si luat cuvintul in fata sindicalistilor.

De cealalta parte, directorul DSP a iesit si le-a explicat sindicalistilor ca cele mai multe dintre problemele pe care le acuzau fie nu exista, fie vor fi rezolvate. Explicatiile directorului n-au provocat insa decit si mai multa furie din partea protestatarilor. "Daca v-ati adunat aici din cauza desfiintarii spitalelor descentralizate, acest motiv nu mai exista pentru ca legal nu se poate face acest lucru. Pentru ca Spitalul Tirgu Frumos sa fie transformat in camin de batrini este nevoie de acordul autoritatilor locale, Ministerul Sanatatii nu are pirghiile legale sa faca acest lucru", le-a explicat protestatarilor dr. Cepoi.

"S-a vorbit deja la minister si problema va fi rezolvata fara sa fie salarii diminuate"

Dupa o ora de la inceperea protestului, liderii sindicali au intrat la directorul DSP pentru discutii. Sindicalistii cerusera anularea de urgenta a ordinului comun nr.5/57 al Ministerului de Finante si al Ministerului Administratiei si Internelor ce prevede reducerea cheltuielilor cu salariile pentru unitatile spitalicesti in anul 2011 cu 25%. "In ceea ce priveste salariile, se facuse o greseala si fusesera luate in calcul doar fondurile pentru salariile din sanatate de pe jumatate de an, de cind unitatile fusesera descentralizate. S-a vorbit deja la minister si problema va fi rezolvata fara sa fie salarii diminuate", a mai spus dr. Cepoi.

De asemenea, sindicalistii au primit asigurari ca nu se vor face disponibilizari in urma comasarii spitalelor. Prin Hotarirea care a fost publicata in Monitorul Oficial se aproba desfiintarea Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" a carei activitate medicala va fi preluata in cea mai mare parte de catre Spitalul "Sf. Spiridon". Si-a pierdut personalitatea juridica si Institutul de Gastroenterologie, care devine o structura in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" sub numele de Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie. Conducerea acestui centru va fi asigurata de catre un medic-sef, in conditiile prevazute de lege pentru functia de medic-sef de sectie. Tot personalul medical din cele doua spitale desfiintate va fi preluat de catre Spitalul "Sf. Spiridon", la fel ca si personalul TESA, care in caz de nevoie, poate fi redistribuit in alte spitale. De asemenea, patrimoniul celor doua spitale desfiintate va fi preluat de Spitalul "Sf. Spiridon" in termen de 30 de zile.

De altfel, conducerea spitalului a chemat deja la discutii reprezentantii celorlalte doua spitale implicate in comasare. "Am trimis o adresa catre Spitalul de Urgente si Institutul de Gastroenterologie prin care i-am rugat ca vineri sa avem o intilnire in vederea punerii in aplicare a hotaririi de guvern privind comasarea. Am chemat la intilnire membrii comitetelor directoare si sefii de resurse umane pentru a stabili etapele pe care le avem de urmat. Astept in aceste zile si fila de buget pentru a putea demara achizitiile necesare", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului ‘Sf. Spiridon".

Comentarii