Transplantul ii va readuce bucuria vietii

Subtitlu

joi, 08 noiembrie 2012, 23:52
7 MIN
 Transplantul ii va readuce bucuria vietii

Moartea unui tanar intr-un accident rutier a insemnat o noua sansa pentru sase bolnavi. Corneele si un rinichi au fost transplantate chiar ieri. Ficatul si celalalt rinichi vor salva alti bolnavi aflati in evidenta la Bucuresti.  Este insa abia a doua prelevare de organe din acest an. "Pentru mine a fost o interventie stresanta pentru ca n-am mai facut asa ceva de mult timp", spune prof.dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul "Sf. Spiridon". 

Vestea pe care o asteptau de mai bine de patru ani a venit la 10 noaptea. S-au speriat, mai sa le sara inima din piept, dar si-au facut bagajul in timp record si cu prima ocazie au venit la Iasi. Mama si-a adus la spital fiica de 32 de ani care sufera de o boala oftalmologica foarte grava. Vestea ca s-a gasit o cornee si ca va fi supusa unui transplant este semnul unui nou inceput. Gratie unei familii care a pus binele altora mai presus de propria durere a pierderii copilului, sase oameni iau viata de la capat de astazi. La Spitalul „Sf. Spiridon" s-a desfasurat in noaptea de miercuri spre joi a doua prelevare de organe de la donator aflat in moarte cerebrala din acest an. Spre deosebire de alte cazuri, acum familia donatorului a fost de acord si cu donarea corneei. Astfel de interventii sunt insa extrem de rare, iar listele de asteptare „se imbogatesc" in fiecare zi cu bolnavi noi.

De bucurie, a cuprins-o spaima

Telefonul a sunat pe la 10 noaptea. Femeia isi aduce aminte ora pentru ca ea a raspuns. De cativa ani, doar ea raspunde la telefon. Anisoara, fiica ei, abia se poate misca, lipindu-se cu mainile de pereti. Peste unul din ochii ei s-a asternut intunericul de cativa ani, iar cu celalalt, tanara de 32 de ani se descurca din ce in ce mai greu. Noroc de mama ei ca are grija de ea mereu. De baietelul ei, tot mama are grija. Si tot mama a raspuns la telefonul pe care il astepta de atata timp. Paraschiva Trifan are 54 de ani si de ceva timp singura ei grija este familia fiicei sale. Cand a sunat telefonul, ea a raspuns. A ascultat ce i s-a spus de la celalalt capat al firului si a cuprins-o spaima. Nu stie nici ea foarte clar de ce. Spune ca de emotie. De bucurie, a cuprins-o spaima. Isi impreuneaza mainile in dreptul inimii, ridica ochii albastri si umezi si spune cu jumatate de gura ca de bucurie a cuprins-o spaima. „In sfarsit a sunat telefonul. Cea mai scumpa e vederea, intelegeti? Cea mai scumpa e vederea", spune femeia, uitandu-se la fiica ei care are jumatate de fata acoperita de bandaje. Anisoara se exprima greu, nici nu prea stie bine ce s-a intamplat cu ea. Vrea sa multumeasca, dar nu prea stie cui. Se uita speriata cu ochiul ramas descoperit si isi cauta mereu sprijin in privirea mamei. Cat timp a durat operatia fiicei, mama a strabatut kilometri intregi pe culoarul din Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon". Se sprijinea de pereti, mai cauta telefonul in buzunar, mai suna cunoscuti sa le spuna vestea buna. Fata ei va vedea din nou.

„Putem incrimina educatia, cultura, si chiar religia"

Ochiul stang al Anisoarei se afla in ultimul stadiu de keratoconus, o afectiune degenerativa a corneei care i-a afectat treptat vederea. Situatia s-a inrautatit de la un an la altul. Tanara n-a avut ce face decat sa astepte. Sunt o familie amarata, abia se taraie de la o zi la alta, de unde sa aiba ei mii de euro sa se opereze in strainatate? S-au rugat si au asteptat. Si in zi de mare sarbatoare ortodoxa, ceata din ochiul fetei a inceput sa se ridice. „Nu puteam sa fac nimic, nici macar sa am grija de baietelul meu. Era greu si in fiecare an se tot agrava", povesteste Anisoara. Acum nu-si doreste decat sa poata avea grija de baietelul ei de cinci ani si jumatate.

Anisoara a fost unul dintre cei doi pacienti care au primit ieri cornee de la un donator aflat in moarte cerebrala. Familia baiatului de 19 ani care si-a pierdut viata in urma unui accident rutier a ales sa faca un bine din raul lor si au fost de acord sa doneze organele copilului plecat prea devreme dintre vii. Baiatul suferise o hemoragie intracraniana masiva si, in ciuda eforturilor medicilor, nu s-a mai putut face nimic pentru el. A fost transferat de la Spitalul de Neurochirurgie la Spitalul „Sf. Spiridon", unde s-a facut prelevarea de organe in noaptea de miercuri spre joi. „S-au prelevat ficatul, cei doi rinichi si corneea de la ambii ochi. Operatia de prelevare a ficatului s-a facut printr-un procedeu special ce permite donarea catre doi pacienti, un adult si un copil, ambii in spitale din Bucuresti. Un rinichi a ramas la Iasi, unul a plecat la Bucuresti, iar corneea a fost transplantata la Iasi", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD. Cele doua transplanturi de cornee au fost primele din acest an, chiar daca s-a mai facut o prelevare de organe de la donator aflat in moarte cerebrala.

Cei doi pacienti care au primit ieri cornee sunt din Suceava si singura lor sansa de a mai vedea vreodata era transplantul. Daca femeia sufera de keratoconus, o afectiune oculara tot mai frecventa in ultimii ani, barbatul avea un traumatism important la nivelul ochiului, cu o plaga la cornee, el sesizand doar lumina, fara a vedea ceva. Cum tanarul avea si un implant de cristalin artificial, medicii au fost nevoiti sa-l indeparteze intai pe acesta, urmand sa fie inlocuit pe viitor. „Accesul pacientilor la transplantul de cornee in Romania este o problema foarte grava, putem incrimina educatia, cultura, si chiar religia poporului roman, elemente care cumva incetinesc progresul pe care ni-l dorim. Solutia este totusi o logistica la nivel national, o structura care sa se bazeze pe o banca de ochi, sa avem posibilitatea de a cumpara cornee, de a face cercetare in acest domeniu. Pentru mine a fost o interventie stresanta pentru ca n-am mai facut asa ceva de mult timp, in loc sa progresam, batem pasul pe loc", a declarat prof.dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie si medicul care a efectuat cele doua operatii.

150 de pacienti asteapta o cornee

Desi medicii spun ca principala problema este reprezentata de lipsa de informatie a populatiei, tot ei recunosc si faptul ca sistemul merge prost si ca in momentul de fata lipsesc oameni importanti care ar trebui sa se ocupe de problemele legate de prelevare si transplant de organe.

In momentul de fata, pe lista de asteptare pentru un transplant de cornee se afla peste 150 de pacienti cu diverse afectiuni oculare, multi dintre ei asteptand un transplant chiar si de patru-cinci ani. Riscul de respingere a noii cornee este foarte mic, insa exista pacienti care nu mai pot suporta un transplant fie din cauza varstei inaintate, fie din cauza afectiunilor asociate. „Familia donatorului trebuie sa stie ca acesta nu va fi mutilat prin prelevarea corneei. I se pun proteze care imita perfect ochiul, deci nu ar trebui sa existe prejudecati din acest punct de vedere. Pe de alta parte, corneea nu trebuie luata neaparat de la donatori aflati in moarte cerebrala, trebuie obtinuta de la pacienti care au murit si pe care noi sa le recoltam in cel mult sase ore. S-ar putea face asta daca ar exista cineva care sa vorbeasca cu familia decedatului, o asistenta medicala sau un psiholog care sa fie instruit in acest sens, o persoana calificata. O asistenta medicala cu pregatire in psihologie ar fi excelenta pentru ca ar putea urmari si identifica acele cazuri potrivite pentru prelevare de cornee si ar fi capabila sa discute cu familia", a mai spus medicul. In sistem de stat, transplant de cornee se mai face doar intr-un spital din Bucuresti, iar la Oradea se face in sistem privat, medicii de aici achizitionandu-si cornee din alte tari. „Daca ar fi cineva care sa obtina acordul familiei, noi am putea sa prelevam corneea foarte repede si am salva multi pacienti. Sistemul trebuie sa se schimbe, iar in comisiile de transplant ar trebui sa existe persoane calificate si pentru acest lucru", a adaugat prof.dr. Chiselita.

–––––––––––––––––––

 Moartea tanarului a salvat viata unui dializat

Unul dintre rinichii tanarului in varsta de 19 ani a ajuns la un vasluian. Desi medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au facut tot posibilul pentru a-i salva viata ieseanului aflat in moarte cerebrala, nu s-a mai putut face nimic. „Tanarul a ajuns in unitatea medicala in urma unui accident rutier, cu leziuni cranio-cerebrale severe. A fost operat de urgenta, dar a intrat in coma de gradul IV. Nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viata", a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie. Datorita rinichiului care a ramas la Iasi, viata unui alt pacient de la Spitalul „Parhon" a fost salvata. Operatia a inceput la ora 6 dimineata si a durat cinci ore. „De unul dintre rinichi a beneficiat un pacient din Vaslui, in varsta de 39 de ani, care facea hemodializa de un an. Au fost 12 candidati pentru transplantul renal, dar s-a ales pacientul cu cea mai mare compatibilitate, care nu a fost diagnosticat cu alte patologii, pentru ca interventia sa fie una reusita. Acesta va mai ramane internat circa trei saptamani, pentru a se recupera complet, dupa care se va reintoarce acasa, la cei trei copii pe care-i are", a declarat prof.dr. Adrian Covic, medic la Spitalul „C.I. Parhon" si membru in echipa de transplant. Operatia a fost un succes, iar vasluianul a fost deja detubat. „La scurt timp dupa ce s-a trezit a si urinat un litru si jumatate. Asta inseamna ca rinichiul si-a reluat diureza asa cum trebuie si nu vor aparea complicatii in urmatoarele zile. Daca totul merge perfect, in urmatoarele 24 de ore va urina intre 20 si 30 de litri, deoarece gradul se insuficienta renala de care a suferit se corecteaza imediat, iar acesta este efectul", a adaugat prof.dr. Covic. Al doilea rinichi al tanarului impreuna cu ficatul acestuia au fost trimise la Bucuresti in vederea altor transplanturi. (C.D.)

Comentarii