Trei variante pentru comasarea Spitalului de Urgente cu „Spiridonul”

miercuri, 05 ianuarie 2011, 22:34
4 MIN
 Trei variante pentru comasarea Spitalului de Urgente cu „Spiridonul”

In cursul zilei de ieri a avut loc o noua intilnire intre conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi si reprezentanti de la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan" din Copou si Spitalul "Sf. Spiridon", pentru a stabili modalitatea prin care cele doua unitati pot fi comasate.

Conducerile spitalelor au venit cu propriile propuneri, insa, dupa mai bine de doua ore de discutii, tot nu s-a ajuns la o decizie finala. Au ramas de discutat trei variante de organizare, pina saptamina viitoare, cind propunerile finale trebuie trimise la Ministerul Sanatatii.

Cele mai multe sanse de aprobare le are varianta in care noul spital format dupa comasare va fi in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Aceasta varianta este de altfel si cea agreata de conducerea DSP.

Principala problema: plimbarea pacientilor

Conducerile celor doua spitale implicate in acest proiect de comasare si-au prezentat ieri pe larg, in cadrul unei sedinte la DSP, propunerile privind modalitatea prin care se poate realiza unirea celor doua spitale. Intr-un final, s-au oprit la trei propuneri, care au ramas in discutie pina saptamina viitoare.

"Principala problema cu care ne confruntam este plimbarea pacientilor intre spitale. Dr. Tudor Ciuhodaru a spus in nenumarate rinduri ca pacientii sint plimbati intre spitale si este nevoie de o unitate unde sa fie rezolvati complet, si asta a atras atentia Ministerului Sanatatii. O unire formala nu rezolva insa problema. Am identificat specialitatile cu adresabilitate mare si care nu se regasesc in fiecare dintre cele doua spitale. Cele mai multe lipsesc la Spitalul de Urgente", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Astfel, conform directorului DSP, de la Spitalul "Sf. Spiridon" lipsesc neurochirurgia, cardiologia interventionala si ortopedia, dintre specialitatile cu adresabilitate mare. De la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" lipsesc chirurgia maxilo-faciala, oftalmologia, ORL, cardiologia, diabetul, neurochirurgia, chirurgia toracica.

Noul spital, in Tatarasi?

Medicii de la Spitalul de Urgente au avut doua propuneri. Una dintre ele era ca noul spital de tip I A sa se mute in cladirea ocupata acum de Spitalul de Neurochirurgie din Tatarasi, avantajul fiind reprezentat de faptul ca este monobloc, nu pavilionar ca celelalte.

Conducerea DSP nu este insa de acord cu aceasta varianta, fiind mult prea greu de realizat. De asemenea, o alta idee este cea in care se pastreaza formula actuala, de doua unitati de primire urgente, dar care ar trebui sa aiba insa capacitatea de a rezolva complet pacientul critic. "Ar fi nevoie de aproximativ 400 de paturi pentru a asigura asistenta de urgenta, si acest lucru nu este posibil decit la Spiridon", a mai spus dr. Cepoi.

De altfel, varianta cea mai buna, conform DSP, este cea in care ramine o singura unitate de primire urgente, anume la Spitalul "Sf. Spiridon", unde vor fi aduse si celelalte sectii din Spitalul de Urgente. "Ar fi cele mai putine modificari de facut in acest caz. Am aduce si neurochirurgie traumatica la Spiridon, cazurile care nu-s urgente putind sa se duca direct la Spitalul de Neurochirurgie. Am puteam elimina plimbarile intre spitale. Intr-un singur an, dintre cei 320.000 de pacienti prezentati in unitatile de primire urgente (UPU) din oras, 28.000 au fost redirijati, 18.000 fiind redirijati din Spiridon, Urgente si Neurochirurgie. Cei mai multi dintre ei, peste 14.000, aveau boli care nu erau de competenta spitalului in care fusesera adusi. Aproape 3.000 aveau si alte boli pe linga cea care i-a adus la spital. Peste 4.500 de pacienti au fost redirijati pentru ca necesitau o investigatie ce nu putea fi facuta in acel spital", a adaugat dr. Cepoi.

Luni, varianta finala

Conducerea Spitalului de Urgente are timp pina vineri sa-si fundamenteze propunerile, luni urmind ca seful DSP sa prezinte variantele finale la Ministerul Sanatatii (MS). Daca se accepta varianta cu mutarea tuturor specialitatilor medicale la Spitalul "Sf. Spiridon" si un singur UPU, timpul estimat pentru pregatiri este de sapte-opt luni. In acelasi timp, va fi dat in folosinta si Institutul de Oncologie, a carui cladire este terminata dar care nu are inca aparatura, unde se vor muta mai multe sectii din "Spiridon", respectiv hematologia oncologica, chirurgia oncologica si oncologia medicala.

Practic, mai bine de o treime din chirurgia de la "Spiridon" se va muta in Copou, din 9.000 de operatii cite se fac aici peste 3.000 fiind de natura oncologica. Clinica de Ortopedie va inlocui la "Spiridon" chirurgia oncologica. Clinica de Chirurgie Plastica se va imparti in doua, cea traumatica va veni la "Spiridon", restul mutindu-se in noul institut. Nu s-a luat inca o decizie finala in privinta Clinicii de Arsi.

Deocamdata, singura solutie este sa ramina unde este acum. Oricum, Spitalul "Sf. Spiridon" va fi restructurat si clinicile vor fi mutate in asa fel incit sa incapa si cele venite mai nou. De asemenea, si spatiul pentru UPU se va extinde.

Se pierd functii, nu joburi

Pe de alta parte, surse din rindul celor implicati in procesul de unificare au spus ca, desi nu se vor face concedieri, o parte din sefii de clinici ar putea sa-si piarda aceste functii. Dupa unificare, MS intentioneaza sa nu mai lase in acelasi spital mai multe clinici cu acelasi specific, reunindu-le pe toate sub un singur sef. De asemenea, UPU de la Spitalul de Neurchirurgie va fi transformat in compartiment de primiri urgente de specialitate. In Iasi vor ramine doar UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" si UPU de la Spitalul de Copii "Sf. Maria".

"Cred ca unificarea unitatilor de primiri urgente pentru adulti ar putea sa intareasca cu personal medical UPU de la Copii, o parte din medici si asistenti ar putea merge acolo", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

De cealalta parte, se sustine in continuare mutarea Spitalului de Urgente in cladirea Institutului de Oncologie. "Cea mai buna solutie este o cladire monobloc. Sper ca se va decide spre binele pacientului", a spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Comentarii