Unde-i spitalul, d-le ministru?

luni, 11 februarie 2008, 22:25
7 MIN
 Unde-i spitalul, d-le ministru?

Din nefericire, fraza de mai sus nu este acum decit dovada unor declaratii absolut nerealiste si a unor promisiuni efectiv demagogice. Spitalul Regional de Urgente nu doar ca nu a fost finalizat, dar nu a fost sapata nici macar o cazma la fundatie. Autoritatile abia au reusit recent sa se decida asupra amplasamentului, subiect pe marginea caruia politicienii se cearta inca. Unul din cele mai importante proiecte de investitii sustinut de liberali la Iasi s-a dovedit vorba goala. Si asta nu ar fi nimic in afara de o simpla demagogie, cu care ne-am obisnuit deja. Banii pentru importanta investitie sint insa imprumutati, de doi ani, de la Banca Mondiala. Timp in care se platesc dobinzi imense din bani publici. Iar banii "zac" de pomana in conturile nepurtatoare de profit ale trezoreriei. Cine raspunde pentru aceste milioane de euro platite inutil pe dobinzi? 

 

Pe data de 24 ianuarie 2006, "Ziarul de Iasi" publica prima stire referitoare la Spitalul Regional de Urgente (SRU). La acea vreme, ministrul Nicolaescu promitea ca Iasul va avea un spital cu dotari de cea mai inalta performanta, care ar urma sa fie dat in folosinta in decembrie 2007. Initial, acest spital trebuia sa se regaseasca in constructia deja inceputa de linga Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", in Copou. „Nu pot spune acum daca el va fi construit pe scheletul spitalului de urgente la care se lucreaza acum. Daca actuala constructie se va preta la ce vrem noi sa facem, o vom utiliza. Daca nu, vom gasi un alt amplasament. Cert este insa ca acest spital se va face", spunea ministrul, la Iasi, la inceputul lui 2006.

In luna februarie a aceluiasi an, deja se stabilise ca SRU va capata un nou amplasament, unde va fi ridicat de la zero. Pe 17 februarie, Nicolaescu anunta cu surle si trimbite o investitie de peste 80 de milioane de euro, care presupunea construirea Spitalului Regional de Urgente, cea a unui Centru Regional de Oncologie si cea a unui Centru de Chirurgie Cardiovasculara.

Aceasta initiativa facea parte dintr-un proiect national care presupunea construirea a opt spitale regionale in toata tara, cu bani contractati deja de la Banca Mondiala. Termenul de finalizare raminea acelasi – sfirsitul lui 2007, iar zona cea mai vehiculata era marginea cartierului Pacurari.

Pe 5 iulie 2006, ministrul Nicolaescu a dat ca termen de inaugurare a spitalului anul 2008.  Mesajul ministrului a fost intarit de altfel si de seful Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi, Mihnea Hurmuzache, care pe 18 decembrie 2006 declara in "Ziarul de Iasi": „In toata tara se vor construi opt spitale regionale de urgenta care vor avea 700 sau 900 de paturi. Cel de la Iasi va avea 700 de paturi. Proiectul se afla in prezent in stadiul de prefezabilitate si se preconizeaza ca lucrarile sa inceapa in primavara anului viitor".

In ianuarie 2007, directorul ASP aducea completari, in baza discutiilor cu ministrul Nicolaescu. „Stiu sigur ca lucrarile vor incepe in primul semestru al anului 2007. Ministerul va selecta constructorul. Proiectantii au spus, dupa ce au vazut terenul, ca noul spital ar putea fi gata in 2008".

Ministrul nu-si recunoaste declaratiile; seful ASP, da

Acum, ministrul Nicolaescu nu-si mai recunoaste propriile declaratii. "Eu nu am declarat niciodata ca spitalul poate fi construit in mai putin de doi ani. Din punctul meu de vedere, acum ne aflam in grafic. In iarna lui 2006 s-au alocat bani pentru studiul de fezabilitate, in vara lui 2007 a fost finalizat acest studiu, acum sintem in faza de licitatie pentru atribuirea constructiei. In trei-patru luni se va incepe constructia propriu-zisa si va fi gata probabil in trei-cinci ani", spune acum, in 2008, ministrul Nicolaescu, dind un nou termen pentru mult asteptatul Spital Regional Regional de Urgente.

Seful ASP, Mihnea Hurmuzache, pare a avea o memorie mai buna. El nu neaga ca a exista termenul de finalizare sfirsitul anului 2007 si apoi anul 2008, dar da vina pe procedurile birocratice. "Cind a aparut cu certitudine ideea infiintarii acestui spital, s-a crezut probabil la momentul respectiv, nu neaparat doar la nivel de ASP Iasi, ci la nivel de minister, ca aceste proceduri de demarare a lucrarilor vor fi foarte-foarte rapide si ca la sfirsitul lui 2008 vor fi gata", incearca o explicatie directorul ASP.

Principalul impediment, in opinia conducerii ASP, a fost faptul ca era vorba de o actiune comuna pentru toate cele opt spitale din tara, ceea ce a ingreunat mult demersurile. De asemenea, ce a tinut Iasul in loc pare a fi faptul ca alte orase nu au reusit sa gaseasca locatii pentru spitalele lor regionale in timp util, exemple fiind Constanta, Tirgu Mures, sau chiar Bucuresti.

Asa se face ca autoritatile dau un nou termen de finalizare a SRU: anul 2010. "In iunie vor incepe lucrarile, iar termenul de finalizare este de 48 de luni. Este un termen de obicei supralicitat, pentru ca, tinind cont de faptul ca este o licitatie internationala si este foarte probabil ca antreprenorul lucrarilor sa fie strain, este posibil ca totul sa se termine chiar mai repede", a adaugat dr. Hurmuzache. Ministrul Nicolaescu este acum insa "mai prudent" si merge cu previziunile pina in 2013. Adica peste maximum cinci ani.

"Noi spunem si lasa ca ceilalti se descurca"

In prezent, proiectul Spitalului Regional de Urgente se afla in stadiul de licitatie internationala pentru atribuirea lucrarilor de constructie, ca de altfel si celelalte spitale din tara. Dupa numeroase tergiversari s-a stabilit si amplasamentul viitorului spital, in zona strazii Aurel Vlaicu, spre Dancu.

De altfel, acest amplasament este si principalul repros adus ministrului de oameni politici ieseni. "Faptul ca spitalul se va afla linga groapa de gunoi este o rusine pentru Iasi. Vina este atit a Ministerului Sanatatii, cit si a municipalitatii iesene. Nici unul, nici altul nu au stiut  foarte clar ce sa faca. Au facut acum doi ani promisiuni politice dupa moda anilor ’90, «noi spunem si lasa ca ceilalti se descurca»", a declarat deputatul iesean al PD-L Petru Movila, vicepresedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.

De altfel, deputatul este convins ca vor mai trece chiar zece ani pina ce spitalul va fi gata si acuza Primaria ca incerca sa faca economii in contul sanatatii iesenilor, oferind ca locatie zona Dancu, mai greu accesibila pentru masinile ce vin din afara judetului, fata de Pacurari.

Pe de alta parte, senatorul democrat Dan Carlan spune ca nu e vorba de tergiversari in privinta spitalului, ci doar de declaratii prea optimiste care n-au tinut cont  de anumite proceduri greoaie. "Promisiunea s-a facut politic, dar doi ani s-a lucrat doar pe proceduri stufoase si fara rezultat imediat. In cel mai fericit caz, o astfel de constructie dureaza trei ani", a declarat Carlan.

Astfel, dupa mai bine de doi ani de la anuntul oficial, in momentul in care spitalul ar fi trebuit sa fie inaugurat, el inca se afla la stadiul de hirtii. Acum, toata lumea se fereste sa dea o data sigura de finalizare a constructiei. Iar Spitalul Regional de Urgente ar putea sta inca multi ani in stadiul in care se afla in momentul de fata.

Calendarul promisiunilor iresponsabile

24 ianuarie 2006

Ministrul Eugen Nicolaescu anunta in cadrul unei vizite la Iasi construirea unui imens spital regional de urgente, in valoare de 40 milioane euro, cu dotari ultramoderne la standarde UE. Noul spital va fi dat in folosinta in decembrie 2007, spunea el. 

26 ianuarie 2006

Prefectul Radu Prisacaru anunta la rindul sau ridicarea noului spital: „Pina la sfirsitul lui 2007 vor fi construite spitale regionale de urgente in 8 centre universitare, printre care si Iasul".

17 februarie 2006

Ministrul Nicolaescu anunta o investitie de proportii, de peste 80 milioane euro, la Iasi: ridicarea Spitalului Regional de Urgente, infiintarea unui Centru Regional de Oncologie si a unui Centru de Chirurgie Cardiovasculara. Pentru toate acestea, ministrul da ca termen de finalizare sfirsitul anului 2007.

21 martie 2006

Se vehiculeaza ca posibil amplasament pentru Spitalul Regional de Urgente Valea Lupului, linga Metro. Ministrul infirma zvonurile ca spitalul ar urma sa fie construit la Bacau.

5 iulie 2006

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Primaria Iasi cauta amplasamente. Din nou este amintit ca termen de finalizare anul 2008.

7 decembrie 2006

"Ziarul de Iasi" publica stirea ca in citeva zile se va stabili amplasamentul SRU: la Moara de Vint, in zona Cicoarei, sau linga sediul Ambulantei.

19 decembrie 2006

Directorul ASP, Mihnea Hurmuzache, declara ca sint batute in cuie amplasamentul si capacitatea SRU, de 8 ha, la capatul cartierului Dacia. El da ca termen de finalizare anul 2008.

9 ianuarie 2007

Seful ASP, Mihnea Hurmuzache, anunta ca lucrarile la SRU vor incepe cel tirziu la mijlocul anului 2007,  in acelasi timp cu soseaua de centura.

19 februarie 2007

Ministrul Eugen Nicolaescu da asigurari ca investitia va incepe in toamna lui 2007 si va fi gata pina la sfirsitul lui 2008.  

30 aprilie 2007

Primaria a finalizat documentatia pentru noua propunere de amplasament pentru SRU, in Dancu, pe str. Aurel Vlaicu, pe considerentul ca racordarea la utilitati este mai ieftina. Se spune ca lucrarile vor fi demarate in octombrie 2007.

1 mai 2007

Prefectul Nicusor Paduraru anunta ca spitalul e in grafic: „Documentatia trebuia trimisa la minister pina pe 30 aprilie si sintem in grafic. Pina la sfirsitul lunii iunie se va face licitatia, iar prin luna octombrie s-ar putea incepe lucrarile la spitalul regional".

6 septembrie 2007

Deputatul PD Petru Movila ii cere ministrului sa respinga propunerea primariei de a duce spitalul in Dancu, spunind ca in Pacurari accesul se poate face mai usor.

18 decembrie 2007

Seful ASP Iasi anunta ca studiul de fezabilitate pentru viitorul Spital Regional de Urgente a fost aprobat si ca licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructie se va organiza in luna februarie 2008. Durata estimata pentru finalizarea lucrarilor si predarea la cheie a spitalului este de 48 de luni de la inceperea constructiilor. Ministrul vorbeste insa, acum, de cinci ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii