Amenzi de zeci de milioane pentru discriminare

joi, 09 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Amenzi de zeci de milioane pentru discriminare

Statul roman incearca sa puna capat modei secretarelor cu fuste scurte si sex-apeal si mai ales fara obligatii, dar si discriminarii femeilor in raport cu barbatii, atunci cind este vorba despre angajarea pe un post anume. Discriminarea pe motiv de nationalitate, etnie, limba, categorie sociala sau convingeri sexuale se pedepseste cu amenzi de ordinul zecilor de milioane de lei. Toate aceste chestiuni sint prevazute in Ordonanta de urgenta 431/2000. Astfel de acte normative au mai fost emise. Un exemplu ar fi Legea harturirii sexuale despre care nimeni nu a mai auzit nimic.
Ordonanta prevede printre alte drepturi ale fiecarui cetatean roman si dreptul la un tratament egal in fata instantelor de judecata, dreptul la munca, libera alegere a ocupatiei, salariu egal pentru munca egala si o remuneratie egala si satisfacatoare. Orice persoana fizica sau juridica trebuie sa respecte principiile nediscriminarii si egalitatii.
Discriminarea presupune deosebirea si excluderea, pe baza de nationalitate, sex, religie si orientare sexuala, a unei persoane sau grup de persoane si consta in orice tratament activ sau pasiv ce le favorizeaza , defavorizeaza ori supune unui tratament injust sau degradant.
Dispozitiile ce interzic discriminarea se refera si la conditiile egale de incadrare in munca, criteriile de recrutare si selectionare, acces la orientarea profesionala precum si la persoanele ce sufera de o boala necontagioasa, infectate cu HIV sau care au statut de refugiat sau azilant.
Astfel, orice patron sau sef de institutie publica ce incadreaza in munca o persoana pe motiv ca arata bine sau ca "presteaza" ore peste program in favoarea unui sef, poate fi amendat chiar si cu zece milioane de lei.
Sanse egale la angajare si promovare
Conform noului act normativ, conditionarea participarii la o activitate economica a unei persoane, a alegerii sau exercitarii libere a unei profesii, pe motive de rasa, nationalitate, etnie, religie sau apartenenta sociala reprezinta contraventie. Altfel spus, de la inceputul acestei luni anunturile de angajare nu ar mai fi trebuit sa contina conditii in functie de virsta sau sex, patronii fiind obligati sa isi ia secretare mai in virsta sau chiar si maritate, daca sint competente. Este amuzant atunci cind, conform nomenclatorului meseriilor, postul scos la concurs este destinat in exclusivitate femeilor. Ordonanta ii permite unui barbat competent sa fie secretar de director. In actul normativ se arata: "Constituie contraventie, discriminarea unei persoane, datorita convingerilor, virstei sau orientarii sexuale a acesteia intr-un raport de munca."
Cei care refuza sa angajeze homosexuali vor fi amendati
Conceputa ca o lege a egalitatii sanselor, ordonanta in cauza exclude idea de ocupare a unui post dupa alte criterii decit competenta. Orice alta favorizare da posibilitatea perdantului sa-l reclame pe patron, care poate primi o amenda cuprinsa intre 500.000 si 10 milioane de lei. Aceata amenda se aplica numai daca discriminarea vizeaza o persoana fizica. In cazul discriminarii unui grup de persoane sau unei intregi comunitati, maximul amenzii este de 20 de milioane de lei. Refuzul de a angaja un homosexual sau adeptul unui cult religios, care nu munceste intr-o anumita zi a saptaminii, reprezinta contraventie.
"Nu stiu cum de s-au gindit sa elaboreze un asemenea act normativ. Eu nu as putea sa angajez un homo la piese auto sau o femeie batrina la raionul de lenjerie intima", ne-a spus unul dintre patronii din Vaslui care a solicitat anonimatul.
Nedreptatitii pot solicita despagubiri materiale
Toate persoanele implicate in cazuri de discriminare, care se considera nedreptatite au dreptul sa pretinda despagubiri proportionale cu prejudiciile suferite, precum si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau repunerea in drepturi. Cererea de despagubire este scutita de taxa judiciara de timbru.
Pe linga amenda si despagubiri, agentul economic poate ramine si fara autorizatia de functionare. Ramine nelamurita problema forului care va aplica amenzile. Pe undeva prin Ordonanta se arata ca pentru combaterea discriminarii va fi infiintat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, organ direct subordonat Guvernului Romaniei si cu reprezentante in teritoriu. Desi ar fi trebuit sa fie infiintat de la inceputul lunii noiembrie, nimeni nu a auzit pina acum de asemenea institutie. (Marius HERMENIUC, Paul IFRIM)

Comentarii