Cel mai mare focar de trichineloza din ultimii 20 de ani

vineri, 23 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Cel mai mare focar de trichineloza din ultimii 20 de ani

Ieri, la Sectia de boli infectioase a Spitalului de adulti Birlad s-a inregistrat cel mai mare focar de trichineloza din ultimii 20 de ani: 170 de persoane din Murgeni sustin ca au consumat carne de porc infestata cu "Trichinella spiralis".
Medicul primar Simona Agache, seful Sectiei de boli infectioase, ne-a declarat: "Este cel mai mare focar pe care l-am avut. Pina acum veneau cite 15-20 de persoane care au mincat din acelasi porc, dar nu mai multe. Au fost 170 de persoane, din care am internat «numai» 38. Au fost spitalizate numai femeile insarcinate, copiii mici si cei cu manifestari digestive, pentru a-i tine sub supraveghere. Restul au fost trimisi acasa si vor urma tratamentul recomandat la domiciliu. Afluenta mare de persoane se datoreaza panicii in masa. Cantitatea pe care a mincat-o fiecare este mica, daca ne gindim ca dintr-un porc de vreo 150 de kilograme au mincat atitia. Nu este posibil ca la toti sa se declanseze boala. Ei s-au speriat mai mult. Sint multi care nu au mincat sau au luat numai sorici. Sint copii sugari la care se gindesc sa nu se transmita prin lapte, deci nu toti pun probleme. Cert este ca asa ceva nu am mai avut niciodata."
"Deocamdata, boala se afla in faza digestiva, asa ca li se fac analize, li se administreaza purgative. Cei infestati vor fi identificati si internati", ne-a spus medicul Adrian Chirosca, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.
"A anuntat tiganii din Murgeni ca da carne pe datorie, pina la pensie"
Elena N., de 42 de ani, ne-a povestit: "Joi, pe la ora 19, a taiat unul Tanase porcul si a anuntat tiganii din Murgeni ca da carne pe datorie, pina la pensie. Fiecare a luat cite 5-8 kilograme, dupa nevoie. Am auzit ca a dus carnea la control si nu a avut rabdare sa stea sa ia rezultatul analizelor. A lasat bucata de carne pe masa si a plecat. Dupa aceea, s-a dus acasa si a dat carne la tigani. De foame, noi am mincat. Nu am mai avut timp sa facem mincare gatita din ea. Am fript-o si am mincat-o cu mamaliga. Numai bine ca dupa aceea el a venit si a anuntat lumea ca sa nu mincam ca are trichina. Noi banuim ca cei din familia Tanase nu au mincat din moment ce nu a venit nici unul la spital."
Citiva dintre cei veniti la spital ne-au spus ca la citeva ore dupa ce au mincat carne a inceput sa li se usuce gitul si sa ii doara burta si capul. Erau ingrijorati mai ales pentru cei care au mincat carne cruda. S-au mai linistit oarecum dupa ce au auzit de la cadrele medicale ca daca vor lua tratamentul dat nu vor pati nimic.
"Nu sint probleme deosebite"
Costel Nita, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Vaslui, ne-a declarat: "26 de familii de tigani din Murgeni, cartierul Bedreaga, au consumat carne de porc neexaminata trichinoscopic. Porcul a fost sacrificat joi, iar carnea nu a fost verificata. Dupa ce au consumat, cineva a mers cu proba de carne la examen si s-a depistat infestararea carnii cu «Trichinella spiralis». Reprezentantii nostri au luat masurile de rigoare. Astazi (vineri, 23 iunie – n.r.) am trimis comisia la fata locului pentru a-i identifica pe toti cei care au mincat carne din porcul infestat. Toti au fost fost adusi la Birlad pentru tratament. Nu sint probleme deosebite pentru ca, fiind in prima zi dupa ce au consumat carnea, li se vor administra purgative si nu exista un pericol major de imbolnavire. Au fost anuntati toti factorii de resort. S-au recuperat 37 de kilograme de carne care a fost confiscata si denaturata."
Legea seriilor…
Un caz similar a avut loc, in aceeasi zi, la Negresti. Nicusor Zaharia a cumparat un porc din tirg, de la Dumitru Leustean, din Plopoasa – comuna Todiresti. Zaharia a sacrificat animalul si nu a mai asteptat rezultatul analizelor de laborator. Ieri, din cei care au mincat carne infestata, erau deja internate la Vaslui patru persoane, alte cinci aflindu-se in drum spre spital. (Carmen STEFANESCU , A.J.)

Comentarii