Colaps la Ambulanta

joi, 29 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Colaps la Ambulanta

De miercuri, 28 iunie, Serviciul Judetean de Ambulante (SJA) Vaslui asigura numai urgentele medicale, din cauza ca stocul de combustibil este pe duca. Peco Vaslui nu mai da benzina pe datorie, deoarece are facturi neachitate in valoare de 540 de milioane de lei.
Criza financiara a Ambulantei se datoreaza spitalelor din judet care, de la inceputul anului, nu au platit nici un leu pentru serviciile prestate. Situatia afecteaza, pe linga bolnavi, si spitalele din judet. Salvarile nu mai asigura serviciile de transport intersectii (intre spitalele din aceeasi localitate sau intre sectiile aceluiasi spital) si interclinici (intre spitalele din localitati diferite ale judetului, precum si intre spitalele vasluiene si cele din alte judete).
Dr. Crisan Popescu, directorul SJA Vaslui, ne-a declarat: "Noi avem incheiate trei tipuri de contracte de furnizare a serviciilor. Unul este cu Casa de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, conform caruia asiguram urgentele de gradele 0, I si II din teritoriu, adica cind sintem chemati de medicul de familie sau de alte persoane. Al doilea contract este cu spitalele, pentru transport intersectii si interclinici. Al treilea tip de contract este pentru asigurarea transportului bolnavilor dializati. De la inceputul anului, noi am primit bani numai de la CJAS Vaslui, cite 666 de milioane de lei pe luna. Dupa plata salariilor ne mai ramin 160 de milioane. Necesarul nostru de carburati pentru tot judetul este in valoare de 250 de milioane. La ora actuala, avem o datorie la Peco de 540 de milioane. Ea reprezinta exact suma pe care spitalele trebuia sa ne-o plateasca de la inceputul anului, ori ele nu au dat nici un leu. Singurul care ne-a sustinut financiar este Adrian Porumboiu. Am ajuns acum sa adunam din alte masini benzina, ca sa mearga una."
In aceste conditii, conducerea Ambulantei Vaslui a hotarit sa nu mai asigure decit urgentele, care sint platite de CJAS, desi este constienta ca cei care au de suferit sint bolnavii. Avind in vedere riscul major al persoanelor dializate, s-a asigurat si transportul acestora la Statia de dializa Birlad, pentru a nu pune in pericol viata acestor oameni.
"Le-as pune pinze, numai sa mearga"
Desi problemele financiare cu care se confrunta Ambulanta se datoreaza neplatii datoriilor spitalelor, dr. Popescu intelege totusi si situatia acestora. Exista un cerc vicios, din cauza caruia au de suferit in primul rind bolnavii. Pentru a avea cu ce plati, spitalele trebuie sa primeasca bani de la CJAS Vaslui. Casa nu are fonduri, pentru ca majoritatea agentilor economici nu si-au platit datoriile la fondul de sanatate. In prezent, creantele acestora se ridica la peste 70 de miliarde.
"Orice pretentie financiara se reduce la sumele pe care ar fi trebuit sa le achite sistematic, luna de luna, toti agentii economici. Intr-o astfel de situatie ce as putea sa fac? Nici vintul nu mai bate, ca le-as pune pinze la ambulante, numai sa mearga. Eu sint medic de spital, nu pot sa nu-mi inteleg colegii ca au nevoie de salvare. Nu putem sa ne batem joc de oameni", a mai spus dr. Popescu.
Dar, el este de parere ca spitalele ar fi trebuit sa achite macar partial facturile la Ambulanta. Toate spitalele au fost anuntate periodic ca, daca nu platesc, Ambulanta va ajunge la un moment dat in imposibilitatea de a mai presta servicii, ceea ce s-a si intimplat.
Doctorul Mircea Zavate, directorul Spitalului Judetean Vaslui, ne-a declarat: "Noi nu ne-am platit datoriile, e drept. Dar ei (Ambulanta – n.r.) si le-au platit pe cele pe care le au la noi?"
Este vorba, asa cum a precizat dr. Popescu, de vreo 20 de milioane, contravaloarea chiriei spatiilor pe care le foloseste Abulanta si care apartin Spitalului Judetean. In acelasi timp, spitalul vasluian are peste 250 de milioane datorie la Ambulanta.
Reprezentantii Spitalului de adulti Birlad ne-au precizat ca facturile catre Ambulanta nu au fost platite pina acum din cauza lipsei de fonduri. Banii pe care spitalul ii primeste lunar de la CJAS acopera numai o treime din necesarul unitatii. Veniturile proprii sint reduse si nu ajung decit pentru asigurarea oxigenului, achizitionarea de butelii si alte cheltuieli minore. Avind in vedere situatia dificila in care s-a ajuns, conducerea spitalului a precizat ca se vor face eforturi pentru a plati datoriile catre Ambulanta. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii