Directorul de la MECANICA si-a dat demisia

joi, 16 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Directorul de la MECANICA si-a dat demisia

Dupa o saptamina de greva, lucrurile par sa revina la normal la Mecanica Vaslui.
Nemultumirile actionarului majoritar (FPS) si presiunile grevistilor l-au determinat pe directorul general Vasile Burghelea sa-si dea demisia, ieri, in jurul orei 13.
A fost ales un director general interimar, in persoana lui Costel Netca (fost director de productie).
Ieri, noul director general si reprezentantii sindicatului au incheiat un protocol prin care s-a convenit: "1. Negocierea Contractului Colectiv de Munca, cu aplicare de la 1 octombrie 1997; 2. Depunerea tuturor eforturilor pentru aprobarea programului de restructurare, cu toate consecintele care rezida din aceasta restructurare; 3. Plecare personalului in concediu fara plata sau raminerea cu plata la nivelul realizarilor se va face facultativ, la fiecare loc de munca; 4. Plata, cel putin a salariului pe luna august, pina la finele lunii octombrie si luarea masurilor pentru aducerea platilor la zi in perioada urmatoare; 5. Nu vor fi represalii la adresa grevistilor si a reprezentantilor lor; 6. Pontajul pe timpul grevei va fi verificat si diminuat personal de directorul de productie; 7. Se suspenda greva pina la 31.10.1997 inclusiv si se reia lucrul incepind cu 17.10.1997, ora 6.30".
Chiar daca s-a reluat activitatea, asupra fabricii tot pluteste amenintarea lichidarii. "Datoriile Mecanicii sint imense, circa 21 de miliarde de lei. Vor trebui multe luni de liniste si vom avea nevoie de intelegere din partea Directiei Finantelor Publice sa ne mai pasuiasca cu datoriile", a spus directorul FPS Vaslui, Margareta Ghiga.
Alexandru Balan, reprezentantul FPS in Adunarea Generala a Actionarilor de la Mecanica, nu a fost de acord cu presiunile sindicatului pentru schimbarea conducerii: "Nu se poate ca CA sa-si dea demisia pentru ca asa vrea sindicatul. E ca si cum noi am cere demiterea lui Croitoru din fruntea sindicatului. Fiecare sa-si vada de treburile lui. Faptul ca se creaza un precedent nu e bine".
Au fost multe voci care au spus ca la greva au participat putini oameni si ca in unele locuri chiar s-a lucrat.
"Ce fel de greva generala este aceea la care participa numai 2-300 de oameni? Ei au spus ca au fost 700 dar nu a facut nimeni prezenta", a spus Florin Anicai, reprezentantul FPS in Consiliul de Administratie al Mecanicii.
De fapt, unul din punctele protocolului incheiat intre conducere si sindicate se refera chiar la acest lucru, la modul in care vor fi pontati cei care au muncit. Cu ducerea la indeplinire a acestei insarcinari a fost numit actualul director general interimar, Costel Netca.
"Multa lume a acceptat participarea la greva, dar unii s-au mai pontat. Dinsul (directorul Netca-n.r.) a zis ca nu toata lumea a fost…Au fost pentru greva dar nu au participat", a declarat liderul de sindicat Gheorghe Croitoru.
De data aceasta nu s-au mai stabilit termene pentru aducerea salariilor restante la zi. Singura conditie a fost plata, in cel mai scurt timp, a salariului pe luna august.
"Primul pas va fi sa ne apucam de treaba si sa dam banii la oameni. Eu inca nu sint convins ca se vor apuca de lucru si mai stau in expectativa", a declarat Costel Netca.
Programul de restructurare este agreat si de sindicate, chiar daca el prevede disponibilizarea a 450 de oameni. Oamenii sint hotariti sa suporte riscurile dar doresc sa fie asigurati ca cei care vor ramine vor avea de lucru si vor fi platiti pentru munca lor.
"Dupa negocierea Contractului Colectiv de Munca si mai ales dupa aprobarea programului de restructurare, sa nu mai discutam despre concediu fara plata sau plata la realizari, cind nu este vina salariatilor. Adica, domnule, nu ma intereseaza comenzi, baza materiala. Mie imi dai salariul si mi-l garantezi. Restul sint atributele matale pentru salariul pe care-l primesti", a spus Gheorghe Croitoru. (Clara BISOC)

Comentarii