Evaziune fiscala de peste 183 miliarde de lei

joi, 15 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Evaziune fiscala de peste 183 miliarde de lei

Fenomenul de evaziune fiscala a capatat o amploare foarte mare in judetul nostru. Raportul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui pe anul trecut arata ca evaziunea fiscala in rindul celor 11.678 platitori de taxe si impozite (persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociatii familiale) a fost de 183, 3 miliarde de lei, din care129 de miliarde reprezinta majorari de intirziere. Din aceasta suma au fost recuperate numai 38,8 de miliarde, adica 21,1%. Daca tinem seama ca judetul nostru este dator la bugetul de stat cu 630 de miliarde, realizam ca in acest domeniu trebuie neaparat luate masuri de respecatre a legilor fiscale.
Cea mai "agreata" forma de evaziune fiscala este calcularea gresita a taxei pe valoare adaugata (TVA). Prin deducerea TVA pe baza unor facturi fiscale false, necolectarea TVA la toate operatiunile impozabile, produsele si bunurile livrate pe motiv ca nu au fost incasate, calcularea in mod eronat a TVA colectata si deductibila si multe asemenea matrapazlicuri statul a fost fraudat cu 24,2 miliarde. Toate sumele pe care le specificam in articol nu includ si majorarile de intriziere, care sint mult mai mari.
Conform celor scrise in raport, lider la aceasta "categorie" este Cerealcom Vaslui: 1,6 miliarde, care reprezinta TVA dedusa de pe documente intocmite eronat, neinregistrarea TVA colectata aferenta livrarilor si deducerea TVA de pe facturi a caror TVA deductibila depaseste 20 milioane de lei, fara a se prezenta instiintarea de platitor de TVA.
Pe locul doi: Prodalexim Husi, cu o "contributie" de 386 de milioane (TVA dedusa pe baza de documente contabile nelegale).
Pe locul trei: Santierul Constructii Reparatii Negresti, cu 327 de milioane (calcul eronat al TVA).
Eschivarea de la plata impozitului pe profit, prin stabilirea eronata a perioadei de scutire, neevidentierea integrala a veniturilor, inregistrarea de cheltuieli fara documente justificative etc., a dus la o "gaura" de 17,8 miliarde.
In acest caz, "Top 3" arata in felul urmator: Prodalexim Husi ("recidivist") – 416 milioane; Walid Birlad – 378 milioane; Santier Constructii SA Negresti (un alt recidivist) – 309 milioane.
Calcularea gresita a impozitelor pe salarii a pagubit statul cu 1,1 miliarde.
"Top 3": Societatea Agricola Deleni – 72 milioane; Abrom Birlad – 65 milioane; Agroprod Vitis Ivanesti – 34 milioane.
Majorarile de intirziere au ajuns la 128 de miliarde, lider aici fiind Agromec Pungesti, cu 550 de milioane.
De asemenea, anul trecut s-a mai dat amenzi de 4,8 miliarde si s-au confiscat bunuri si numerar in valoare de 950 de milioane. (Nicu VIRLAN)

Comentarii