Institutiile statului, prinse la "furat"

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
6 MIN
 Institutiile statului, prinse la "furat"

Ovidiu Grecea, seful Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului (DACG), impreuna cu echipa sa, a prezentat aseara un raport preliminar al controlului efectuat in judetul Vaslui in aceasta saptamina. Concluziile prezentate nu fac decit sa confirme articolele scrise de "Monitorul" de 2 ani incoace, cu privire la privatizari dubioase, evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei si pasivitatea institutiilor abilitate, care n-au luat masurile legale pentru stoparea acestor fenomene. Insa, pentru aflarea rezultatelor finale, precum si a masurilor ce se vor lua, mai este de asteptat.
Firmele nominalizate ca au "calcat pe bec" sint mai multe, insa din "top" nu lipsesc Cerealcom, Iris, Muntenita etc. Grecea a spus ca toatele concluziile corecte vor fi trase in urmatoarea perioada, dupa ce se vor analiza serios toate datele primite.
Grecea este nemultumit de multitudinea de solutii "neinceperea urmaririi penale" (NUP) pe care le-au dat Politia si Parchetul din Vaslui si a acuzat Garda Financiara ca nu si-a facut treaba cum trebuie. Grecea a mai spus ca la baza solutiilor date de institutiile enumerate au stat si anumite presiuni politice.
Oricum, tonul lui Grecea a fost de acesta data mai controlat, el motivind acest lucru prin faptul ca nu vrea sa faca prea multe valuri pina la elucidarea completa a cazurilor.
Cerealcom, Karelconf, Gheorghe Strungariu…
Raportul preliminar a fost citit de Gheorghe Boaja, coordonatorul controlului DCAG in judetul Vaslui, care a tinut sa precizeze ca lista cu vinovati este mult mai numeroasa.
Verificarea modului in care s-a facut privatizarile a fost una din prioritatile controlului. Firmele pomenite: Cerealcom, Iris, Muntenita, Rulmenti, Mecanica, Vascovin, Ulvas, Vidisamp, Combivas, Mondial Tranzit, Moldotex.
Prima nominalizata in raport a fost SC Cerealcom SA Vaslui. Asa cum Monitorul a scris de nenumarate ori, Cerealcom Vaslui a fost cumparata cu 4,8 miliarde de lei de SC Karelconf SA Piatra Neamt, firma care la data respectiva se afla in reorganizare judiciara si datora creditorilor si bugetului de stat suma de 65 miliarde de lei. Termenul limita de plata a fost 7 iulie 1999.
"Din datele pe care le detinem rezulta ca aceasta suma a fost procurata prin valorificarea cantitatii de 3.509 tone din rezerva de griu a statului depozitata la Cerealcom, vinduta catre firma Titan Bucuresti. Cerealcom Vaslui se afla in litigiu si cu Agentia Nationala pentru Rezervele Statului (ANRS), pentru ca s-au facut mai multe inventare, la care de fiecare data s-au gasit minusuri", a declarat Boaja.
El a spus ca inca nu s-a reusit sa se gaseasc cifra exacta a minusurilor, deoarece atit ANRS, Garda Financiara Vaslui, Directia de Finante Vaslui si Cerealcom Vaslui nu au o evidenta clara: "Mai mult, pentru a se acoperi diferentele in minus, recent, printr-o expertiza contabila, SC Karelconf si-a dedus cu propriile forte cantitatea de 3.000 tone de griu reprezentind perisabilitati. Acest lucru fara a avea acordul ANRS".
Boaja a spus ca toate dosarele – indiferent ca acuzatiile au fost de inselaciune, fals si uz de fals, evaziune fiscala si scoatere a unor cantitati de griu din rezerva statului – au avut acelasi rezultat, "neinceperea urmaririi penale": "In Vaslui nici un dosar, indiferent de gravitatea faptelor, nu a avut alta solutie decit NUP. Exista o practica. Anchetatorii se consulta cu procurorii pentru a se ajunge la propunerea de NUP."
Muntenita, Iris, Mondial Tranzit, Maricica Iovita…
Dosare exista si in cazurile Muntenita, Iris si Mondial Tranzit. Persoana mentionata in legatura cu aceste trei firme a fost Maricica Iovita, care, printre altele, este acuzata ca, "prin evaziune fiscala si fals intelectual a reusit sa aduca la bugetul statului un prejudiciu de 8 miliarde lei".
"Si aici exista dosare, insa solutiile au fost aceleasi: NUP. Am avut discutii insa cu domnul Buzdugan de la Iasi si cu doamna Bejenariu, prim-procurorul de la Vaslui, si am constatat disponibilitatea lor de a revedea aceste dosare. Avem convingerea ca macar de data aceasta se vor da solutii competente", a precizat Boaja.
"Nonsalanta, lipsa de teama, frica de lege si de Dumnezeu te uimesc"
O alta directie urmarita de control a fost cea referitoare la taxe, impozite, reesalonari si restituiri de TVA. Din nou "cap de lista" a fost Cerealcom.
Boaja a spus: "La 31 decembrie 2000 societatea a realizat venituri de 703 miliarde de lei, in timp ce rulajul conturilor a fost de 2.300 miliarde de lei. Cheltuielile in avans au fost de 47 de miliarde de lei, societatea avind de achitat la furnizori suma de 185 de miliarde, iar de primit de la clienti 416 miliarde. Deci, ai datorii, ai creante, dar nu te grabesti sa le recuperezi. Sint activitati la care te crucesti numai cind citesti cifrele. Iar nonsalanta, lipsa de teama, frica de lege si de Dumnezeu te uimesc. Creleacom a derulat printr-o societate din Ungaria comert cu porumb. Importul respectiv nu s-a realizat si nu s-a repatriat valuta. Valoarea in lei a acesteia se cifreaza la 2,8 miliarde de lei."
Boaja a mai facut referire la unele datorii pe care le au firmele vasluiene la bugetul statului, precum si la unele inginerii financiare pe care le-a facut conducerea firmei Iris, reprezentata de Maricica Iovita, asa zisa "Afacerea «Camionul»", despre care Monitorul v-a informat la timpul respectiv.
Politia, Parchetul si Garda Financiara – acuzate de neimplicare
In raportul citit de Boaja se precizeaza ca neimplicarea organelor abilitate – Politie, Parchet si Garda Financiara – a fost una din cauzele determinante ale acestor nereguli: "Societatile Cerealcom, Iris si Mondial Tranzit au fost verificate doar la solicitarea expresa a DCAG. Ce s-a gasit sint lucruri de-a dreptul incredibile. Societatile Moldotex, Mecanica, Leguvas si Petal nu au fost verificate de Garda Financiara Vaslui, iar Vidisamp si Combivas nu au fost verificate de la inceputul anului 1999. Daca DCAG nu ar fi solicitat verificari, nici una din firmele enumerate nu ar fi fost controlate. O alta explicatie este implicarea domnului Valerica Selaru, seful Garzii Financiare Vaslui, la 11 societati din judet, printre care si Cerealcom Vaslui. Noi avem si alte date, ce contin date incredibile. In general, verificarile nu s-au terminat, ne intoarcem la Bucuresti, continuam analiza, si vom lua hotaririle ce se impun. Sintem convinsi ca se va trece la treaba si in judetul Vaslui."
Ovidiu Grecea a tinut sa sublinieze ca, deocamdata, nu s-a spus tot pentru ca nu se doreste sa se faca prea multa vilva, deoarece DCAG nu a venit la Vaslui minat de interese politice, ci pentru ca doreste aplicarea legii.
Ca tiganu’ la mal
Intrebat daca nu cumva este posibila tergiversarea anchetei, asa cum s-a mai intimplat in ultimii ani in cazul firmelor enumerate mai sus, Grecea s-a enervat si a spus ca nu este adevarat si ca institutia pe care o conduce poate trimite dosarele si direct la Parchetul General.
Grecea a ocolit si raspunsul la intrebarea: "Concret, care sint firmele in care este implicat Valerica Selaru?": "Daca vreti sa aflati, nu aveti decit sa mergeti la Camera de Comert, sa platiti si sa aflati."
Temutul "controlor" a dat cu bita in balta chiar la final, facind remarci jignitoare la adresa unei ziariste, care nici macar nu mai era in sala in acel moment, si care il "deranjase" cu cele doua intrebari de mai sus.
Ovidiu Grecea sustine ca a fost urmarit in timpul controalelor in Moldova
Seful Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului, Ovidiu Grecea, a declarat, ieri, la Botosani, ca, in timpul controalelor pe care le face in judetele Moldovei, a fost urmarit, inregistrat si ascultat de catre "angajati ai unor institutii specializate care au rolul de a-i demasca pe hoti".
"Nu eram noi infractorii, dar este de-a dreptul hilar ca angajatii unei astfel de institutii sa aplice aceste procedee cu specialisti ca ai nostri, care cunosc tehnicile de supraveghere si filaj", a spus Grecea.
El a precizat ca a sesizat ca este urmarit in judetele Vaslui si Neamt si a afirmat ca va inainta un raport "cu titlu special" premierului Adrian Nastase. "Cameleonismul unor oameni de decizie din institutii de acest fel pot distruge o tara", a spus Grecea. Grecea nu a precizat clar la ce institutie se refera. (Nicu VIRLAN)

Comentarii