Magazinele second hand, amendate de la un capat la celalalt

miercuri, 07 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Magazinele second hand, amendate de la un capat la celalalt

Actiunea de control "geaca nebuna" declansata la sfirsitul lunii trecute a dat rezultatele scontate. Din toti cei 12 agenti economici verificati la nivelul judetului Vaslui, nici unul nu indeplineste conditiile impuse din punct de vedere al protectiei consumatorilor pentru vinzarea hainelor second hand. Controlul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) s-a axat mai mult pe cele doua mari municipii unde si numarul magazinelor este mai mare. Desi este importata la un pret foarte mic din tari precum Italia, Germania, Elvetia, Canada si Andora, marfa gasita la vinzare se ridica la o valoare de peste 248,8 milioane de lei. Cum neregulile depistate au fost numeroase, toti cei 12 comercianti au fost sanctionati cu amenzi cuprinse intre 500.000 si un milion de lei.
Ioan Tudorache, directorul OJPC Vaslui, ne-a declarat ca intentia acestor comercianti de haine second hand este de a lua pielea de pe bietul om sarac: "Majoritatea marfii vindute nici nu ar trebui sa fie scoasa la vinzare. Si ca sa o categorisim, as spune ca un sfert din aceste haine sint de cea mai proasta calitate, inclusiv lenjerie intima, care nici de pomana nu poate fi data. Urmatorul sfert este marfa de proasta calitate si ar trebui vinduta cu 1% din valoarea ei. Din jumatatea care a mai ramas, o parte este cit de cit acceptabila, dar este foarte scumpa pentru titulatura de «second hand», iar restul justifica in mare parte pretul. Trebuie inteles ca noi nu dorim nici pe departe sa le inchidem aceste consignatii sau cum le mai spune. Noi dorim sa venim in sprijinul oamenilor, pentru a nu mai fi pacaliti cu tot felul de boarfe. Sintem de acord, dar agentii economici trebuie sa indeplineasca niste conditii minime. Unii patroni ar trebui chiar sa le dea bani oamenilor pentru ca imbraca aceste haine. Daca marfa este la mina a doua, nu trebuie ca si comportamentul patronilor sa fie la fel. In concluzie, intentia noastra este sa marim respectul agentului economic fata de consumator."
Principalele deficiente constatate de OJPC se refera la calitatea hainelor. Multe din ele sint rupte, patate, decolorate din cauza purtarii indelungate. La toate acestea, se mai adauga si modul de expunere al marfii. In majoritatea cazurilor, este aruncata in diverse cosuri, fara etichete, iar sosetele se amesteca cu lenjeria intima si chiar incaltaminte. De aceea, OJPC intentioneaza sa interzica de la vinzare lenjeria intima datorita bolilor venerice care se pot transmite. Din fericire, singurul aspect bun constatat este faptul ca marfa este dezinfectata, indepartind intr-o oarecare masura pericolul de imbolnavire.
"Recomandam cumparatorilor ca inainte de a cumpara, sa se uite foarte bine inainte de a da banii. Apoi, cind ajung acasa cu hainele, sa le fiarba inainte de a le imbraca. Paza buna trece primejdia rea", a conchis Tudorache. (Theodor ISTRATE)

Comentarii