Palatul Copiilor, monumentul neputintei

luni, 16 august 1999, 23:00
3 MIN
 Palatul Copiilor, monumentul neputintei

Invatamintul, cultura si sistemul sanitar, elementele vitale pentru verticalitatea coloanei vertebrale a poporului roman, sint in agonie. Semnalele tot mai frecvente de pe intreg teritoriul tarii scot in evidenta momentul deosebit de dificil pe care il traim. Folosind o expresie la moda, tunelul pe care il strabatem nu are la capete luminite.
Unul din nenumaratele exemple care atesta starea vietii social-culturale este Palatul Copiilor din Vaslui. Cladirea, cu statut de monument, apartinind patrimoniului national, situata in fata viitoarelor sedii ale Primariei si Bancii Agricole, devine pe zi ce trece un monument al neputintei. Fosta casa a boierului Constantin Mavrocordat are o vechime de peste 100 de ani. Momentul construirii nu poate fi stabilit cu exactitate, din cauza lipsei documentelor atestatare. Cladirea a fost resedinta rezervistilor militari, maresalul Prezan un avind rol important la cumparare. Dupa al doilea razboi mondial si pina in prezent, cladirea a slujit scopului nobil de educatie a copiilor. Numeroase generatii de copii vasluieni au petrecut clipe frumoase sub acoperisul fostei Case a Pionerului, a Clubului Elevului si actualmente Palatul Copiilor. Nu cred ca exista vasluian care in copilarie sa nu fi calcat macar o data pragul acestei institutii. Astazi, aspectul exterior al cladirii are darul sa te sperie. Tabla de pe acoperis este ruginita, in pereti se pot vedea crapaturi amenintatoare. In unele locuri, tencuiala este cazuta si caramizile deteriorate. O intrebare iti vine instantaneu in gind, vazind cum arata Palatul Copiilor: "Oare, cit mai rezista?"
Constantin Olaru, directorul acestui asezamint educational, este optimist in ce priveste soliditatea cladirii: "A trecut peste citeva cutremure si, desi nu pare, va mai trece peste vreo doua. Insa, ar fi bine daca s-ar face studii aprofundate de rezistenta, urmate de lucrari de consolidare si restaurare. Proiectul in acest sens exista de 3 ani, mai trebuie doar 360 de milioane. Din pacate, nu prea se intrezaresc sanse ca acesti bani sa vina prea curind. Daca am fi la tara, cu doi sateni si cu valatuci am cirpi pe ici pe colo si am primi si felicitari. Paradoxal, s-ar gasi materiale pentru efectuarea unor mici reparatii, dar nu putem face nimic din cauza Comisiei de Patrimoniu, care ne poate amenda."
La aceasta ora, interiorul corespunde din punct de vedere al igienizarii pentru desfasurarea in conditii normale a activitatii specifice. Salile de cerc, laboratoarele, atelierele au fost varuite, usile vopsite. S-au facut eforturi pentru ca de la 15 septembrie copiii sa se inscrie la cercurile grupate pe doua profile: cultural-artistic, sportiv si stiintific, tehnico-aplicativ. Anul trecut, au fiintat cercuri intr-o bogata paleta instructiv-educativa: ansamblu vocal instrumental, instrumente, dans modern si sportiv, desen, arta decorativa, informatica, constructii radio, depanare radio-tv, comunicatii, modelism, chimie experimentala, stenodactilografie etc. 4.000 de copii au trecut pragul Palatului Copiilor in anul scolar trecut. In acest an, cadrele didactice din aceasta institutie se asteapta la cifre similare. Numeroasele premii obtinute in aceasta vara de membrii cercurilor demonstreaza ca activitatea de aici este utila si rodnica. Amintim citeva din aceste succese: doua locuri I la concursul national de pictura, un loc I la aeromodele, medalie de argint la concursul international de arta decorativa de la Giurgiu. (Paul TEODOR)

Comentarii