Prefectura Vaslui a cerut 11 miliarde de lei pentru alegeri

miercuri, 18 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Prefectura Vaslui a cerut 11 miliarde de lei pentru alegeri

Pentru organizarea alegerilor generale, Prefectura Vaslui a cerut guvernului 11 miliarde de lei. "Noi am cerut 11 miliarde, dar, ca de fiecare data, vor fi date sume mai mici", ne-a spus Emil Banceanu, subprefect de Vaslui.
Din acesti bani vor fi asigurate dotarile necesare Birourilor Electorale si fiecarei sectii de votare incepind de la hirtie, telefon, fax, copiator, stampile pentru votare si control, carburanti pentru masini, precum si plata diurnei pentru membrii Biroului Electoral de Circumscriptie si pentru cei de la sectiile de votare. In judetul Vaslui sint 327 de sectii de votare.
Conform legislatiei in vigoare, toate sumele care se vor aloca pentru desfasurarea alegerilor generale vor fi gestionate doar de prefectura. De la alegerile locale din vara, prefectura mai are de recuperat peste 1,2 miliarde de lei de la consiliile locale si de la Consiliul Judetean Vaslui (care datoreaza singur 323 de milioane de lei).
Calendarul alegerilor
Pe 16 octombrie a fost constituit Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC), care functioneaza in Casa de Cultura din Vaslui. Ultima zi de depunere a listelor de candidati este 26 octombrie, ora 24.
Pina pe 27 octombrie, le sediile BEC din toate judetele vor fi afisate listele de candidati. Completarea birourilor electorale cu reprezentanti ai partidelor se face pe 29 octombrie. De pe 31 octombrie se pot depune contestatii, pentru rezolvarea carora se folosesc alte doua zile.
Pe 5 noiembrie vor fi desemnati si magistratii pentru birourile electorale de la sectiile de votare. Pe 10 noiembrie, in termen de 24 de ore de la desemnarea presedintilor sectiilor de votare, are loc si numirea efectiva a reprezentantilor partidelor politice in comisia fiecarei sectii. In alte 24 de ore se face completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare cu membri ai partidelor politice.
11 noiembrie este data la care listele de candidati ramin definitive, dupa care se trece la tiparirea buletinelor de vot, care trebuie sa ajunga la Biroul Electoral de Circumscriptie cel tirziu pe 22 noiembrie. Pe 24 noiembrie, ora 24, toate buletinele de vot trebuie sa fie predate presedintilor de sectii de votare.
Listele electorale permanente – cele cu alegatorii – se trimit cel tirziu pe 13 noiembrie la primarii, de distribuirea aceastora ocupindu-se Ministerul de Interne. La rindul lor, primariile le distribuie sectiilor de votare.
Pe 24 noiembrie, se predau stampilele si celelalte materiale necesare votarii. A doua zi, la fiecare sectie se afiseaza cite un exemplar din buletinele de vot, care, bineinteles este anulat.
Votarea incepe duminica, 27 noiembrie la ora 7 si se incheie la ora 21. Persoanele care nu au intrat in posesia cartilor de alegator le vor ridica, in ziua alegerilor, de la sectiile de votare. (Ana JITARITA)

Comentarii