Sanctiuni invizibile in dosarul "Boala vacilor nebune"

joi, 23 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Sanctiuni invizibile in dosarul "Boala vacilor nebune"

Scandalul iscat de cele 2.000 de kilograme de alimente frantuzesti (lapte pasteurizat si 1.600 de conserve de carne de vaca "Ravioli") interzise pentru consum din cauza evolutiei maladiei encefalopatiei spongioforme bovine (ESB), cunoscuta si sub denumirea de "boala vacilor nebune", si ajunse in iunie 1999, prin intermediul unei donatii, la peste 200 de copii orfani din centrele de plasament aflate in subordinea Directiei Judetene de Protectie a Copilului (DJPC) Vaslui, nu a ramas fara urmari.
Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Vaslui ne-a comunicat ca ANSV i-a sanctionat disciplinar pe medicii veterinari implicati in scandal. In acelasi timp, politistii si procurorii vasluieni urmeaza sa intreprinda o ancheta in caz, iar prefectul Dumitru Baltatu vrea o noua echipa la conducerea DSV Vaslui.
Prin adresa nr. 1396/21.03.2000, conducerea DSV Vaslui ne-a informat cu zgircenie: "In baza notei de control intocmita in data de 15 martie 2000 de reprezentantul ANSV din cadrul MAA, conducerea DSV Vaslui, in temeiul articolului 100 din Codul Muncii, a luat masura sanctionarii disciplinare a medicilor veterinari care aveau in competenta activitatea de inspectie si control a importurilor de produse de origine animala cu destinatia judetul Vaslui." Adresa este semnata de dr. Costel Nita, directorul DSV Vaslui.
Doctorul Nita a "uitat" insa un element esential: nu a nominalizat vinovatii, permitind in acest fel ca suspiciunea sa planeze asupra mai multor persoane. De asemenea, nu sint precizate modul in care vor fi aplicate sanctiunile si in ce constau acestea.
Alimentele trebuiau arse in crematoriu
Ca urmare a articolelor aparute in Monitorul, DSV Vaslui a initiat propria ancheta in caz. La finele verificarilor, atit Costel Nita, cit si Paraschiv Basalic, fostul director al Directiei, au declarat ca alimentele trebuiau blocate de dr. Mariana Negura, inspector in cadrul Politiei Sanitar-Veterinare Vaslui. Alimentele cu pricina erau interzise pentru consum, prin trei ordine ale Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA) si vizate de ANSV: Ordinul MAA nr. 30/1992, 33/1997 si 46/1997, "privind interdictia importurilor de bovine vii, carnea si produsele din carne provenite de la acestea, din tari in care evolueaza ESB". Respectivelor ordine li s-a adaugat ulterior Ordonanta 113/1999.
Costica Matoschi, directorul DJPC Vaslui, ne-a declarat ca el i-a prezentat situatia donatiei doctoritei Negura. Potrivit ordinelor ANSV, Mariana Negura avea obligatia sa puna sub sechestru intreaga cantitate de produse si sa o trimita cu proces-verbal la crematoriu, spre a fi incinerata.
Doctorul Nita a declarat ca alimentele au fost puse sub sechestru, dar in loc sa fie trimise la crematoriu s-au luat probe care au fost trimise spre analiza la Iasi. Ulterior au ajuns in centrele de plasament. "Este vina DJPC Vaslui ca a incalcat sechestrul", a declarat Nita.
Din toate numele vehiculate in acest caz, s-ar putea ca pina la urma vinovati sa apara unii despre care nu s-a facut vorbire pina acum (vezi adresa DSV – "medicii veterinari care aveau in competenta activitatea de inspectie si control a importurilor de produse de origine animala").
Politia si Parchetul au luat urma scandalului
Elena Silvia Bejinariu, prim-procurorul judetului, ne-a adus la cunostinta ca a dispus efectuarea unei anchete in caz, de catre politistii de la Biroul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare al Politiei Municipiului Vaslui, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe linga Judecatoria Vaslui.
Colonelul Dumitru Lupu, seful Politiei Municipiului Vaslui, ne-a asigurat ca subalternii sai vor face investigatii in caz, respectind legile, fara a accepta imixtiuni, indiferent de natura acestora.
Dumitru Baltatu, prefectul judetului, ne-a vorbit despre unele ilegalitati comise la DSV Vaslui in perioada 1997-1999 (abuzuri, neglijente, omisiuni), de care considera ca se face vinovata fosta conducere a DSV Vaslui, personal dr. Paraschiv Basalic, pe atunci director: "Am solicitat sa se faca ordine in acest caz. Si in DSV! Fosta conducere incearca acum sa fuga de raspundere! La nivelul judetului, pe perioada cit dr. Basalic Paraschiv a fost director, au existat si doua cazuri de antrax, in care conducerea DSV Vaslui nu a luat nici o masura. Toata lumea s-a sesizat, dar nimeni nu a luat nici o masura! Aici este problema."
Reamintim cititorilor nostri ca, in august 1999, Vasile Agafitei, din Satu-Nou, comuna Tanacu, de 43 de ani, tatal a trei copii, a decedat la Spitalul de Boli Infectioase Iasi, sub diagnosticul "antrax cutanat forma septicemica".
Si in cazul "ANTRAX", la fel ca in cazul "ESB", atit DSV Vaslui cit si ANSV au derulat anchete interne, fara a spune public ce masuri au fost luate.
Referindu-se la situatia creata la acel moment in DSV Vaslui, prefectul Baltatu a mai declarat: "I-am solicitat domnului doctor Nita – si il tin din scurt cu chestia asta – sa-si alcatuiasca imediat noua echipa cu care vrea sa porneasca la drum. Pentru ca institutia pe care o conduce este una deosebit de sensibila." (Mihai CIOBANU)

Comentarii