Se privatizeaza bucatariile spitalelor birladene?

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Se privatizeaza bucatariile spitalelor birladene?

Ideea ii apartine medicului Viorel Petcu, directorul Spitalului de adulti Birlad. El crede ca astfel se va scapa de grija prepararii mincarii pentru bolnavi. Nu de putine ori au iesit discutii pe aceasta tema. Fie ca mincarea a ajuns in farfuriile bolnavilor zeama chioara, carnea "topindu-se" pe drum sau raminind numai slanina sau osul, fie ca nu se respecta portiile si multe altele.
"Ce sa mai facem de mincare" este o intrebare destul de grea pentru asistentii dieteticieni, care trebuie sa tina cont de saracia din magazia spitalelor inainte de a pregati mediul zilnic. In prezent, desi alocatia zilnica de hrana a unui bolnav a ajuns la 32.000 lei/zi pentru persoanele in virsta de peste 3 ani cu regim alimentar normal si permite realizarea unui meniu care sa corespunda calitativ si cantitativ, din cauza lipsei de bani mincarea este "saracacioasa".
Viorel Petcu crede ca ideea privatizarii bucatariei este aplicabila si ar da rezultate mult mai bune pentru bolnavi: "Trebuie sa facem un studiu de fezabilitate, sa vedem care sint cheltuielile indirecte care se fac pentru a da mincare la bolnavi. Se vor calcula energia electrica, aburul tehnologic, apa, energia termica, substantele folosite pentru spalare si igienizare si salariile angajatilor. La toate aceste cheltuieli care se fac in blocul alimentar trebuie adaugata alocatia de hrana a bolnavilor. Problema care se pune dupa aflarea valorii cheltuielilor totale este sa organizam o licitatie si sa dam in comodat spatiul cu dotarea care este. Cel care va cistiga licitatia va trebui sa-si contorizeze separat consumurile de energie, apa etc. De asemenea, are posibilitatea de retehnologizare a bucatariei, astfel incit cheltuielile sa scada considerabil. Privatizarea blocului alimentar devine rentabila atunci cind cheltuielile indirecte scad. Spitalul va deconta tot ce se va consuma zilnic. Hrana bolnavilor va fi dusa de cel care o prepara, care va trebui sa asiste la distribuirea ei."
La inceput, aceasta idee nu a fost bine primita si de conducerea Spitalului de copii Birlad. Dupa ce a mai analizat-o, medicul Tudorita Chetroies, directorul Spitalului de copii, a fost de parere ca ar trebui sa se faca un studiu de fezabilitate si la nivelul unitatii pe care o conduce. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii