Spitalul Judetean Vaslui are si colac si luminare

marți, 31 octombrie 2000, 00:00
5 MIN
 Spitalul Judetean Vaslui are si colac si luminare

Ieri, medicii si toti cei care fac parte din Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean s-au intrunit pentru a discuta despre situatia dramatica in care se afla unitatea sanitara vasluiana.
In urma discutiilor, CA a formulat un comunicat care a fost timis la: CJAS, DSP, Prefectura, Consiliul Judetean, Primarie, Consiliul Local, Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari, Directia Muncii, Procuratura, Colegiul Medicilor si Oficiul de Protectie a Consumatorului Vaslui. Iata ce contine documentul: "Avind in vedere faptul ca la ora actuala finantarea spitalului de catre CJAS Vaslui nu asigura nici macar plata personalului conform legislatiei in vigoare, CA al Spitalului Judetean, intrunit in 30 octombrie, constata ca Spitalul Judetean, fiind pus in imposibilitatea tehnica de a functiona, este obligat sa ia urmatoarele hotariri: in data de 31 octombrie, toti memebrii CA si liderii de sindicat vor participa la discutii cu conducerea CJAS Vaslui, in vederea stabilirii unui nou buget pentru spital. Daca in urma discutiilor, nu se va primi o finantare reala si multumitoare, incepind cu 1 noiembrie, Spitalul Judetean Vaslui se gaseste in situatia de a suspenda activitatea in intregime, neputindu-se asigura nici macar asistenta medicala de urgenta. Reponsabilitatea privind consecintele suspendarii activitatii medicale a Spitalului, prin nefinantare, revine in intregime Casei de Asigurari de Sanatate Vaslui."
"Cred ca ar trebui ca la amiaza sa iesim cu bolnavii in curte sau sa operam acolo, pentru ca e mai cald"
Membrii CA al Spitalului Judetean au cerut ca astazi, incepind cu ora 9.30, sa fie primiti de conducerea CJAS. Ei sustin ca ar fi nevoie de o finantare de cel putin 9 miliarde de lei pe luna, pentru ca unitatea vasluiana sa functioneze normal.
"In momentul actual, CJAS ne aloca doar 3,8 miliarde de lei. Noi avem nevoie de peste 9 miliarde pentru a putea functiona asa cum trebuie si pentru a putea opera si maririle salariale prevazute de lege. Nici banii aceia cu care spuneau ca ne suplimenteaza bugetul lunar pina la sfirsitul anului – vreo 1,8 miliarde de lei alocati pe luna, nu i-am vazut. Au ramas doar pe hirtie. Nu mai spun de rectificarea bugetara: nu ne pot da banii pentru ca nu le-au venit, cica, normele", ne-a spus Mircea Zavate, directorul Spitalului Judetean.
In cazul in care conducerea CJAS nu va sta de vorba cu membrii CA sau nu va rezolva problema in favoarea acestora, medicii sint hotariti sa trimita bolnavii acasa.
"Din spital nu va pleca nici unul dintre noi, dar nu vom mai acorda asistenta medicala. In ultimele zile nu am mai internat nici un bolnav cronic, nu putem face operatii", a adaugat un alt medic.
Despre situatia de-a dreptul dramatica in care se afla Spitalul Judetean am scris in nenumarate rinduri. Pacientii stau in frig, prntru ca bani pentru combustibili nu sint, se maninca te miri ce, adica piine cu ceai, orez si varza; nu sint medicamente.
"Nu putem sa operam pentru ca, din cauza temperaturilor scazute din salile de operatie, pacientii pot intra in soc termic. Pot aparea hipotermii pasagere din cauza consumului mare de energie din stadiul post operatoriu. Uneori cred ca ar trebui ca la amiaza sa iesim cu bolnavii in curte sau sa operam acolo, pentru ca e mai cald. Cu alte cuvinte, oricare dintre noi este pasibil de culpa medicala. Ieri am trimis un infarct miocardic la Iasi pentru ca nu am avut ce sa-i facem la Vaslui", ne-a declarat un alt medic. Oricum aceasta este opinia generala a celor care lucreaza in spital.
La sedinta CA de ieri au fost prezenti si reprezentantii cadrelor medii medicale, care au tinut sa declare ca, de data aceasta, toata lumea a facut corp comun pentru scoaterea din criza a unitatii in care lucreaza.
Nici un leu in plus la leafa
Desi au hotarit suspendarea grevei generale in urma cu doua saptamini si au ramas sa primeasca maririle salariale, membrii Sanitas Vaslui si-au ridicat lefurile, care nu au suferit nici o modificare fata de lunile anterioare.
"Majorarile nu au fost facute nici pe hirtie si nimeni nu a vazut un leu in plus la salariu pentru ca nu sint bani. Greva a fost suspendata, asa ca putem relua conflictul de munca in orice moment. Dar de unde sa cerem, daca nu au bani nici pentru finantarea spitalelor", ne-a spus Emil Cirjan, presedintele Uniunii Judetene Sanitas Vaslui. (Ana JITARITA)
Medicii huseni ameninta cu demisia in bloc
Daca pina miine, 1 noiembrie, spitalul husean nu va primi bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), medicii si cadrele medii isi vor prezenta demisiile.
"Am ajuns intr-o situatie disperata. Furnizorii refuza sa mai colaboreze cu noi pina la achitarea datoriilor. 1 noiembrie este data limita cind putem reinnoi contractele cu furnizorii nostri, insa acestia refuza. Pina nu achitam datoriile, nimeni nu doreste sa mai colaboreze cu noi. Am ramas fara nici o picatura de combustibil, fara medicamente, iar piine nu mai putem procura din cauza datoriilor pe care le-am acumulat la furnizor. E bine ca ati venit acum, pentru ca miine s-ar putea sa nu mai aveti unde", ne-a spus Mihaela Beschieru, directorul spitalului.
Datoriile institutiei husene au ajuns la suma record de circa 5 miliarde de lei.
Se pare ca greva Sindicatului Sanitas din Husi – prin care se revendica, printre altele, marirea salariilor potrivit OU 24/2000 – nu a avut efectul scontat. Oamenii spun ca au primit salarii mai mici.
"Salariile ne-au fost diminuate si nu marite, asa cum revendicam noi. Fondul de salarii ne-a fost diminuat. CJAS a motivat ca nu dispune de banii necesari. Insa, intrebam si noi unde s-au dus banii? Poate ca ei nu sint vinovati, dar sa ne spuna macar cine sint vinovatii", ne-a declarat Daniela Pascal, liderul sindical husean.
"Am primit mai putini bani decit pina acum. Nici macar contractul nu se respecta. Daca pina la 1 noiembrie nu primim macar o parte din bani, vom inchide spitalul. Alta varianta nu mai avem. Pina acum am facut economii la maximum. Am gasit citiva bani din resurse proprii – taxa de intrare in spital, consultatii etc – pe care i-am folosit la procurarea de alimente. Insa, fiind putini, acesti bani s-au cheltuit foarte repede", a conchis directorul institutiei husene. (Gabrian BEJENARU)
La inchiderea editiei
Consiliul de Administratie al CJAS Vaslui, intrunit ieri, a hotarit ca spitalele vor primi un plus de 50% fata de bugetul initial negociat
Ieri, dupa-amiaza, a avut loc si sedinta Consiliului de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui. Surse autorizate ne-au declarat ca principalul subiect al discutiei l-a constituit cautarea modalitatii de impartire a banilor proveniti din prima rectificare de buget, pina la aparitia normelor.
CA a hotarit ca fiecare unitate sanitara din judet va primi, in prima faza, o suplimentare de 50% fata de bugetul initial convenit cu CJAS Vaslui, in timp ce, pentru luna octombrie, plata catre acestea se va face conform contractarilor anterioare.
Mai mult ca sigur, facind niste calcule elementare, ne putem da seama ca banii sint insuficienti pentru spitalele din judet. La aceasta data, unitatile sanitare au datorii de 74 de miliarde de lei, dintre care 47 de miliarde numai la furnizorii de medicamente.
Ramine de vazut daca aceasta masura va dezamorsa conflictul din sanatatea vasluiana. (Ana JITARITA)

Comentarii