Ziua Marii Uniri a fost sarbatorita moldoveneste

luni, 03 decembrie 2012, 00:09
3 MIN
 Ziua Marii Uniri a fost sarbatorita moldoveneste

Aproximativ 5.000 de ieseni au aniversat ieri in strada implinirea a 94 de ani de la unirea Transilvaniei cu Romania. Programul manifestarilor a cuprins un concert de muzica populara, discursuri, o masa populara cu fasole si carnati si, seara, o scurta defilare cu torte pe bulevardul Stefan cel Mare.

In pregatirea manifestatiilor de sambata, Piata Unirii a fost pavoazata cu drapele, panglici tricolore fiind agatate pana si pe crengile arborilor de tuia. Si scena din fata hotelului Traian a fost decorata cu baloane in cele trei culori ale drapelului national. Organizatorii au incurcat insa ordinea culorilor, baloanele fiind asezate in ordine inversa, respectiv rosu, galben, albastru. Concertul din Piata Unirii a inceput inca dinainte de ora 9, cu Fanfara de la Chetris, urmata de melodii cantate de Claudia Martinica si dansuri executate de Ansamblul "Doina Carpatilor". In majoritate, piesele interpretate au fost sarbe si batute moldovenesti, melodiile din alte zone ale tarii lipsind. Cei mai incantati de concert s-au aratat copiii prezenti in piata, unii dintre ei schitand cativa pasi de dans in ritmul muzicii. Daca la inceputul concertului in piata erau doar 500 de persoane, pana la sfarsitul primei parti a acestuia se adunasera aproximativ 2.000 de ieseni, acestia continuand sa vina si pe parcursul discursurilor oficiale.

Garda de onoare a fost trecuta in revista de prefectul Romeo Olteanu, dupa care acesta a urcat pe scena, impreuna cu oficialitatile. Alaturi de primarul Gheorghe Nichita sau presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, si-au facut loc si marea majoritate a candidatilor la alegerile de duminica, chiar daca prezenta lor la tribuna oficiala nu se justifica. Putini au fost cei care au lipsit, fiind vorba indeosebi de candidati in colegii din judet, care nu aveau ce voturi sa primeasca din partea iesenilor din piata.

Dupa Te Deum-ul oficiat de un sobor de preoti ortodocsi urmati de alti doi catolici, au urmat discursurile oficiale. Mitropolitul Teofan a facut apel la redescoperirea Romaniei profunde, de dincolo de saracie si lupte politice. Celelalte discursuri au pus accentul pe rolul Iasului in timpul Primului Razboi Mondial si in pregatirea Marii Uniri. "La unirea principatelor, Iasul s-a sacrificat, lasand locul de capitala Bucurestiului. Iasul a dovedit ca iubeste Romania. E timpul ca si guvernantii sa arate ca iubesc Iasul", a spus primarul Nichita. Acesta a precizat ca viitoarele manifestari ocazionate de Ziua Nationala nu vor mai avea loc in Piata Natiunii din fata Universitatii de Medicina, ci tot in Piata Unirii, ca recunoastere a rolului jucat de A.I. Cuza de precursor al Marii Uniri.

Discursurile si defilarea garzii de onoare au fost urmate de inca aproximativ o ora de concert de muzica populara. Dupa acesta, majoritatea celor aproximativ 5.000 de ieseni stransi in piata s-au indreptat spre strada Lapusneanu, unde erau pregatite cazanele de fasole si vinul fiert. Timp de o ora, iesenii au uitat de postul Craciunului, putini fiind cei care au refuzat carnatul oferit alaturi de fasole. Pentru a preintampina incidentele, politia locala a permis accesul a doar 20-30 de doritori odata la cazane, acestea fiind inconjurate de garduri metalice. "Totul s-a desfasurat in ordine, fara niciun fel de probleme. Oamenii au venit, au mancat si au plecat. Nu au fost situatii care sa necesite interventia agentilor de politie", a precizat Nicoleta Deciu, purtatoarea de cuvant a Politiei Locale.

Ultimul moment al zilei nationale a fost reprezentat de retragerea cu torte de pe Stefan cel Mare. Inceputa cu o jumatate de ora intarziere, defilarea celor doua plutoane din batalionul Lupilor Negri s-a desfasurat doar pe tronsonul cuprins intre strada I.C. Bratianu si Palatul Culturii, fiind urmarita de aproximativ 3.000 de ieseni.

Comentarii