Cit costa sa vezi Iasul de sus

duminică, 19 august 2007, 18:50
2 MIN
 Cit costa sa vezi Iasul de sus

Iesenii interesati de zbor au posibilitatea, de foarte multi ani, sa devina invatacei ai scolii de planorism de la Aeroclubul „Moldova" Iasi. Zilele trecute am petrecut citeva ceasuri pe pista de zbor de pe Dealul Abatorului, linga stadionul Tineretului, unde i-am gasit pe tinerii planoristi ai scolii chiar in timpul orelor de zbor.

Tineri si dornici de aventura, virsta minima fiind de 16 ani, elevii scolii de planorism de la Iasi sint mai mult decit pasionati de zbor, acesta devenind pentru ei un stil de viata. „Am avut nevoie de un hobby asa ca am ales planorismul. Este un sport pe cit de interesant pe atit de frumos. Merita sa te inscrii la cursuri", imi explica Alexandru Durnea, elev in clasa a X-a la Liceul de Informatica. „Ai ocazia sa vezi zarile, orasul. Pe deasupra, este si gratuit pentru cei sub 22 de ani", ii intarea afirmatiile Stefan Lombada, de 20 de ani.

O parte dintre ei, printre care si Iuliana Zamisnicu au ales planorismul pentru ca au dorit sa isi invinga temerile si sa isi descopere limitele. Atit ea, cit si Stefan si Alexandru, plus ceilalti 15 tineri de pe pista, au fost nevoiti, pina a ajunge sa zboare, sa invete teorie si sa ia examenul de la sfirsitul cursurilor.

„Inscrierile incep in luna decembrie-ianuarie, iar cursurile in luna februarie. Sint patru materii de studiat: aerodinamica, navigatie aeriana, meteorologie si cunoasterea tehnicii. Fiecare materie are lectorii sai", spune unul dintre cei patru lectori si instructori de zbor, Traian Ungureanu. Cursurile se tin in dimineata si dupa amiaza zilelor de marti si joi. In jur de 20 aprilie, tinerii invatacei intra in febra examenului scris. „Este un test grila cu intrebari din toate materiile, care se da in compania unui instructor delegat de la Aeroclubul Romaniei", explica Ungureanu.

Pentru a te numara printre absolventi trebuie sa iei minimum nota 7. Urmeaza cursurile de zbor, iar brevetul il poti lua abia dupa 60 de zboruri la dublu si 15 la simplu. „Cei care nu vor sa se inscrie la cursuri dar vor sa zboare au posibilitatea aceasta contra sumei de 18 euro pentru un zbor sau 83 de euro pentru o ora", detaliaza Nicolae Obada, fost comandant al Aeroclubului si instructor de zbor.

Comentarii