Expozitie „Cristale de Martisor” la Muzeul de Istorie Naturala

miercuri, 16 februarie 2011, 16:07
2 MIN
 Expozitie „Cristale de Martisor” la Muzeul de Istorie Naturala

Muzeul de Istorie Naturala revine in atentia publicului cu o noua editie a expozitiei "Mineralia", prima din acest an. Intrucit are loc cu citeva zile inainte de inceputul lunii martie, organizatorii au numit-o "Cristale de Martisor".

Timp de trei zile, in perioada 25-27 februarie, colectionari amatori si profesionisti vor fi prezenti in sala de la etaj a muzeului cu o serie de obiecte confectionate din minerale.

"Expozitia este dedicata «imperiului mineralelor si castei pietrelor pretioase» si le propune iesenilor o gama foarte larga de produse, numitorul lor comun fiind piatra in formele ei cele mai estetice sau impresionante. Cristalele de cuart transparent, cristalele de ametist mov sau citrin galben, bucatile de jasp, rodocrozitul sau calcedonia, agatele de dimensiuni impresionante, geodele, tavile din malachit verde sau din calcar, cutiile din zoisit sint citeva dintre «obiectele de interior»", a precizat geologul Andrei Groduza, coordonatorul evenimentului.

Ca si la editiile din anul trecut, in centrul atentiei vor fi bijuteriile, de la simple inele, cercei sau bratari pina la coliere lucrate cu migala si fantezie. Acestea sint confectionate numai din pietre semipretioase precum calcedonie, granat, opal, turcoaz, turmalina, topaz sau din chihlimbar, coral si perle. "Vor fi expuse, de asemenea, esantioane de colectie, casete didactice cu minerale, colectii de pietre semipretioase, geme slefuite si carti de mineralogie", a adaugat Andrei Gorduza.

Editia din noiembrie 2010 a expozitiei "Mineralia" a adunat peste 1.000 de vizitatori, jumatate dintre ei fiind din rindul elevilor. "Copiii i-au adus pe parinti la expozitie si nu invers, cum se intimpla inainte. M-am intrebat de unde un asa interes sporit in rindul lor si mi-am dat seama ca acest lucru se intimpla de cind apare la chiosc o revista care ii incurajeaza sa colectioneze minerale, e o adevarata nebunie acum", a mai spus geologul Andrei Gorduza.

Comentarii