„Hirtia va fi albastra” are cele mai multe nominalizari la premiile Gopo

miercuri, 28 februarie 2007, 18:31
4 MIN
 „Hirtia va fi albastra” are cele mai multe nominalizari la premiile Gopo

"A existat un boom in cinematografia romaneasca, in ultimii doi ani, pentru ca cineastii si filmele romanesti au avut un traseu festivalier extraordinar in ultimii ani si pentru ca Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a simtit ca este cazul sa celebram acesti oameni si aceste filme acasa", a spus, intr-o conferinta de presa, project managerul evenimentului, Oana Rasuceanu.

Filmul cu cele mai multe nominalizari la premiile Gopo, "Hirtia va fi albastra", concureaza, printre altele, la categoriile Cel mai bun lungmetraj, Cea mai buna regie sau Cel mai bun scenariu.

Si "Legaturi bolnavicioase" a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun lungmetraj, alaturi de "A fost sau n-a fost", "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" si "Hirtia va fi albastra".

"A fost sau n-a fost", in regia lui Corneliu Porumboiu si filmul de debut al Ruxandrei Zenide, "Ryna", au fiecare cite sapte nominalizari.

La categoria Cel mai bun regizor au fost nominalizati Catalin Mitulescu, pentru "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", Corneliu Porumboiu, pentru "A fost sau n-a fost?", Radu Muntean pentru "Hirtia va fi albastra", si Ruxandra Zenide, pentru "Ryna".

Ion Sapdaru si Teodor Corban au fost nominalizati la categoria Cel mai bun actor in rol principal pentru acelasi film, "A fost sau n-a fost?", iar Valentin Popescu, pentru "Ryna".

Tot pentru "Ryna" a fost nominalizata si Dorotheea Petre, la categoria Cea mai buna actrita, alaturi de Ioana Barbu si Maria Popistasu, pentru acelasi film, "Legaturi bolnavicioase".

La scurtmetraj au fost nominalizate filmele "Examen", de Paul Negoescu, "Lampa cu caciula", de Radu Jude, "Marilena de la P7", de Cristian Nemescu, si "Vineri in jur de 11", de Iulia Rugina.

Nominalizarile la premiile Gopo au fost stabilite de un juriu compus din criticul de film Cristina Corciovescu, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, regizorul Nicolae Margineanu, criticul de film Andrei Cretulescu si actorul Marius Stanescu.

"Juriul a avut in vedere toate filmele care au fost in premiera in 2006 si, in general, noi am cautat sa fim cit mai obiectivi si sa alegem pentru fiecare categorie ceea ce ni s-a parut mai reprezentativ", a spus criticul de film Cristina Corciovescu. "Eu cred ca in acest an am fost un juriu norocos pentru ca am avut de unde alege."

La inceput, organizatorii festivalului stabilisera 21 de categorii, dar pina la urma au ramas doar cu 19 pentru ca juriul nu a avut de unde sa aleaga nominalizati pentru "machiaj sau coafura, dupa cum nu se pune inca problema existentei unui premiu pentru efecte speciale", pentru ca "cinematografia noastra nu ne ofera posibilitatea sa avem nominalizati pentru aceste categorii", a explicat Corciovescu.

Vor fi acordate premii si pentru Cel mai bun film european, categorie la care au fost nominalizate peliculele "Cache", de Michael Haneke, "Volver", de Pedro Almodovar, "L’Enfant", de Luc Dardenne si Jean-Pierre Dardenne, si "Le Couperet", de Costa-Gavras. Pentru aceasta categorie a existat un alt juriu, compus din criticii de film Magda Mihailescu, Anca Gradinariu, Alex Leo Serban, Andrei Gorzo si Andrei Cretulescu.

Cistigatorii celor 19 categorii vor fi alesi de un numar mare de profesionisti din industria locala de film, prin vot secret, trimis fie prin posta, fie online catre o firma specializata in centralizarea voturilor.

Lista celor care vor alege castigatorii va cuprinde aproximativ 300 de profesionisti si va fi publicata pe site-ul www.tiff.ro .

Cistigatorul categoriei Cel mai bun film va primi 3.000 de euro, iar premiul la celelalte sectiuni este de 1.000 de euro.

Evenimentul va oferi si un premiu pentru intreaga activitate, decernat unei personalitati din cinematografia romaneasca, dar si un premiu al publicului, acordat peliculei romanesti ce a avut cei mai multi spectatori in cursul unui an.

In acest an va fi premiat filmul regizat de Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase", pelicula romaneasca cu cei mai multi spectatori anul trecut, 20.472.

Premiile sint dedicate memoriei cineastului Ion Popescu Gopo, la implinirea a 50 de ani de cand romanul a cistigat Palm D’Or la Cannes pentru filmul "Scurta istorie".

Statuetele vor avea forma "omuletului lui Gopo" si au fost create de sculptorul Adrian Ilfoveanu. Drepturile de autor asupra "Omuletului Gopo" apartin agentiei Babel Communication.

"Totul a fost posibil pentru ca, in 2001, am cunoscut-o pe regretata doamna Ana Popescu (sotia cineastului – n.r.), probabil singura persoana din Romania care ar fi putut sa inregistreze cu acte in regula ‘omuletul Gopo’ la OSIM si sa faca din el o marca, un brand", a declarat managing directorul agentiei Babel Communication Calin Diaconu. "’Omuletul Gopo’ e un bun al patrimoniului nostru national."

Ceremonia decernarii premiilor Gopo va fi organizata la Palatul Bragadiru si va fi transmisa in direct la TVR 1. (NewsIn)

Comentarii