Inventatorii bombei homosexuale si cercetatorii cearsafurilor, printre laureatii premiilor Ig Nobel 2007

vineri, 05 octombrie 2007, 19:49
2 MIN
 Inventatorii bombei homosexuale si cercetatorii cearsafurilor, printre laureatii premiilor Ig Nobel 2007

Premiile – oferite de o revista stiintifica de umor, Annals of Improbable Research – au fost prezentate in cadrul unei ceremonii desfasurate la Cambridge, Massachusetts, unde cistigatorii au trebuit sa-si explice studiile si descoperirile in cel mult un minut.

Potrivit revistei, in timp ce unele premii au ironizat in mod clar cultura populara, altele au avut drept scop provocarea de dezbateri stiintifice pe marginea unor descoperiri „care mai intii i-au facut pe oameni sa rida, iar apoi i-au pus pe ginduri".

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 17-a editie, au fost inminate cistigatorilor de laureati ai adevaratelor premii Nobel, precum Craig Mello (Medicina, 2006), Dudley Herschbach (Chimie, 1986), Robert Laughlin (Fizica, 1998), William Lipscomb (Chimie, 1976) si Sheldon Glashow (Fizica, 1979).

Printre cistigatori s-au aflat urmatorii:

Chimie – Mayu Yamamoto, din cadrul Centrului Medical International din Japonia, care a descoperit o metoda de extragere a vaniliei sau a aromei de vanilie din balega de vaca.

Lingvistica – Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon si Nuria Sebastian-Galles, de la Universitatea din Barcelona – pentru un studiu in care au demonstrat ca, uneori, sobolanii nu reusesc sa faca distinctia intre o persoana care rosteste cuvinte japoneze in sens invers si o persoana care vorbeste olandeza in acelasi fel.

Premiul pentru pace – Laboratorul Air Force Wright din Ohio, SUA, pentru dezvoltarea unei bombe chimice, asa numita bomba homosexuala, care i-ar face pe soldatii inamici sa se indragosteasca intre ei.

Biologie – Dr. Johanna E.M.H. van Bronswijk, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, pentru un recensamint al tuturor gizelor, insectelor, paianjenilor, pseudoscorpionilor, crustaceelor, bacteriilor, algelor si ciupercilor care impartasesc acelasi pat cu noi, in timpul noptii.

Economie – Kuo Cheng Hsieh, din Taiwan, pentru patentarea unui dispozitiv care ii prinde pe jefuitorii de banci aruncind asupra lor un fel de navod, pe care l-a denumit „sistemul cu plasa pentru capturarea imediata a tilharilor". (Rompres)

Comentarii