Paste in familie si intre prieteni pentru oficialitatile iesene

luni, 18 aprilie 2011, 20:28
4 MIN
 Paste in familie si intre prieteni pentru oficialitatile iesene

Pastele va fi sarbatorit in mod traditional in familiile a trei dintre doamnele Iasului. Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean, pregateste si in acest an pasca cu ciocolata si migdale, in timp ce creatoarea de moda Cristina Nichita va avea pe masa oua cu aspect "vintage". Pentru Diana Cimpoesu, sefa SMURD, Pastele are in primul rind o semnificatie religioasa, motiv pentru care, isi doreste sa mearga sa se roage si sa aprinda luminari la o manastire.

Domnii dau verdictul in privinta bunatatilor pregatite si se bucura ca au citeva momente de liniste alaturi de cei dragi.

"Fiind pina in ultima zi la treaba, nu am atributii in bucatarie. Ma ocup insa de controlul calitatii. Pentru mine, Pastele este al familiei, intrucit este unul din rarele momente in care putem sa stam impreuna. In ultimii sase ani cel putin, il petrec impreuna cu sotia si cu fiica mea. Plus ca merg in vizita la prieteni sau vin ei la noi", a spus prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF si presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

"Intotdeauna merg la biserica de Inviere, apoi ma vad cu parintii si cu prietenii. Si anul acesta merg la Bucuresti, la mama mea. Nu am o preocupare deosebita in ceea ce priveste masa de Paste, deoarece eu cred ca trebuie in primul rind sa ne impacam cu noi insine si apoi sa ne impacam burta", a precizat Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului National.

In familia Romaniuc, bucatele pentru masa de Paste sint pregatite exclusiv in casa. Inspectorul scolar general Liliana Romaniuc pregateste pasca si cozonacii dupa o reteta mai speciala, mostenita de la bunica de pe mama. "Mie imi place sa fac pasca cu smintina si pasca cu ciocolata si cu migdale. Friptura de miel nu imi place, dar o fac, intrucit asa e traditia. La noi in familie exista obiceiul de a personaliza mult retetele. De exemplu, la friptura de miel sint influente americane. In bait pun tot felul de condimente, dar si miere de albine, nucsoara si rozmarin", a povestit Liliana Romaniuc. 

"Fiica mea si cu ginerele sint plecati la Oradea in interes de serviciu si ramin acolo, intrucit el este din Oradea, iar eu cu sotul si cu fiul meu vom merge probabil la Botosani, la parinti", a mai spus sefa ISJ.

Creatoarea de moda Cristina Nichita este in vacanta cu familia la Varatec, dar de Paste va petrece acasa. "Niciodata nu plec de acasa de Paste, masa din duminica Pastelui este pentru mine si pentru familia mea sfinta. Asa am fost crescuta, ca in prima zi trebuie sa fii cu familia, iar noi sintem o familie numeroasa: parintii, socrii, patru frati, toti cu cite doi copii, cumnatii si cumnatele… A doua zi de Paste o petrecem cu prietenii, iar a treia cu angajatii si cu familiile lor", ne-a marturisit Cristina Nichita.

Anul acesta ar vrea sa stea mai putin in bucatarie, desi gatitul reprezinta o pasiune veche pentru ea. "Eu iubesc sa gatesc. Fiind cea mai mare dintre frati am inceput sa gatesc de la 10 ani, iar daca nu as fi facut moda, probabil ca as fi fost o bucatareasa buna. Anul acesta as vrea sa comand pasca si cozonacii, chiar daca mama nu va fi bucuroasa, fiindca va dori sa miroase a coptura in casa. Asa am planificat eu, o sa vad daca vrea sa ma asculte mama, deoarece obisnuieste sa ne antreneze pe toti cu doua zile inainte in pregatirea bucatelor pentru masa de Paste", a spus designerul iesean.

Recunoaste ca obisnuieste sa improvizeze in bucatarie, pentru a surprinde. In privinta oualor, va folosi tehnicile invatate de la mama sa. "Ouale le vopsim in casa. Nu numai in rosu, ci de mai multe culori, ca sa fie mai atractive pentru copii. Avem si o tehnica mai deosebita, ca sa capete un aspect vintage. De exemplu, folosim frunza de patrunjel si fiertura de ceapa", a explicat Cristina Nichita.

Sefa SMURD va petrece sarbatorile pascale in sinul familiei, dupa ce in Vinerea Mare va fi de garda in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon". "Simbata si duminica voi fi impreuna cu familia si la Inviere voi merge tot cu prietenii si familia. Vom merge la biserica si apoi la cimitir. Poate in a doua zi de Paste voi reusi sa ajung si pe la manastire, cum fac de obicei in aceasta sarbatoare, de pe vremea cind eram copil. Oricum, voi veni si pe la spital in acele zile", a precizat conf. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Pentru sefa SMURD, sarbatoarea Pastelui incepe sa fie un moment de bucurie abia in ziua de duminica. "Semnificatia acestei sarbatori este in primul rind religioasa. Eu tin tot postul si nu sint de acord cu petrecerile inainte de Inviere. Pina atunci, pentru mine e trist, abia Invierea e sarbatoarea propriu-zisa", a mai spus conf.dr. Cimpoesu.

Comentarii