Regizoarea franceza Vanina Vignal filmeaza un documentar despre dictatura, in Romania

vineri, 26 martie 2010, 18:34
3 MIN
 Regizoarea franceza Vanina Vignal filmeaza un documentar despre dictatura, in Romania

Vanina Vignal nu este la primul sau film care are o tema legata de Romania. Documentarul sau de debut, "Stella", lansat in 2007, spune povestea unei cersetoare romane care incearca sa supravietuiasca in Paris. De altfel, aceasta doreste sa realizeze o trilogie pe tema dictaturii comuniste in Romania. Cum pentru "Stella" a lucrat cu oameni care, in perioada comunismului, au beneficiat de o casa si un loc de munca din partea statului, Vanina Vignal doreste sa arate, in cel de-al doilea film semnat de ea, si cealalta parte a dictaturii: oameni care au pierdut totul cand a fost instaurat regimul comunist, dar care nu au ales sa plece din tara.

In film va fi inclusa si "familia adoptiva" a Vaninei Vignal si anume cea a celei mai bune prietene, Ioana, dar si putin din povestea regizoarei, care a trait "o dictatura personala".

"Va fi un film intre atunci si acum si in filmul asta o sa vorbesc despre efectele dictaturii pe care le vad acum in oameni, despre cum faci sa traiesti cu dictatura cand dictatura asta, intr-un fel, o ai in tine", a declarat pentru MEDIAFAX Vanina Vignal.

Un alt personaj al documentarului este Dictionarul Enciclopedic, redactat in timpul comunismului si care este, inca, nelipsit din orice familie. Prin intermediul acestui obiect, regizoarea intentioneaza sa arate ca, la 20 de ani de la caderea comunismului, romanii inca mai folosesc definitiile comuniste din acest volum.

Vanina Vignal a venit in Romania in urma cu 20 de ani, cand a mers la Iasi, pentru a juca intr-o piesa de teatru.

"Eu vin dintr-o familie de oameni care erau foarte politizati. Aveam parinti socialisti, deci am crescut cu niste vise foarte frumoase sociale. M-am identificat cu asta. Cand am crescut, am devenit revolutionar. Eram trotkista", a povestit aceasta. Desi era constienta de faptul ca in tarile comuniste erau dictaturi, intalnirea cu Romania anilor ’90 a fost un soc pentru ea. "Oamenii erau speriati, ceva se schimbase", a povestit ea. "Atunci nu puteam sa inteleg, dar am intalnit realitatea pe care, de fapt, o intelegeam foarte adanc in mine. Am trait un alt fel de dictatura si am priceput fara sa pun in cuvinte ca sufeream de aceleasi simptome (ca si poporul roman, n.r.) si abia acum incep sa inteleg asta", a marturisit Vanina Vignal, spunand ca, intr-un fel, Romania o salveaza. Astfel, tanara a decis sa ramana in Romania, unde s-a inscris la Academia de Teatru si Film, ca student auditor la clasa Sandei Manu, pe care o descrie ca fiind "profesoara ei pentru viata".

Trecerea de la actorie la regie a facut-o din intamplare, lucrand ca asistent de regie la un documentar despre imigrantii din Paris. Pe Stella a cunoscut-o cand i-a luat interviu sotului acesteia, Marcel, pentru film. Intre ele s-a creat imediat o legatura speciala, spune regizoarea. "Facand filmul acesta am vorbit foarte mult de mine", marturiseste Vanina Vignal. Pe Stella a ajutat-o atunci cand aceasta avea probleme de sanatate si i-a fost traducatoare la spital.

"Am lucrat la filmul acesta un an si jumatate si in acest timp am avut o relatie (cu Stella, n.r.), am vorbit. Si in relatia asta s-a introdus o camera. Eram mereu pregatita sa filmez", spune Vanina Vignal.

Indragostita de Romania, Vanina Vignal traduce, din cand in cand, filme ale regizorilor romani, pentru marile festivaluri. Prima sa traducere de film, din romana in engleza, a fost pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu. Desi nu avea timp, s-a hotarat sa traduca, dupa ce a vazut filmul. Au urmat, printre altele, "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, si "Cea mai fericita fata din lume", de Radu Jude. Si ca traducatoare, Vanina Vignal cauta sa lucreze doar pentru filme bune, care o inspira ca regizoare, dupa cum marturiseste.

Vanina Vignal a fost prezenta la Festivalul de Film Documentar One World Romania, care a avut loc la Bucuresti, intre 17 si 22 martie. (Mediafax)

Comentarii