Regizorul Peter Greenaway: Cinematograful este in moarte cerebrala

miercuri, 10 octombrie 2007, 20:12
2 MIN
 Regizorul Peter Greenaway: Cinematograful este in moarte cerebrala

"Decesul cinematografiei dateaza din 1983, cind a aparut in sufragerie telecomanda", a spus Greenaway, care si-a socat si incintat fanii, citeodata simultan, cu filme clasice precum "Bucatarul, hotul, sotia si amantul ei" (1989).

"Treizeci si cinci de ani de film mut au disparut, nimeni nu se mai uita la astfel de filme. La fel se va intimpla si cu restul cinematografiei. Daca impusti in creier un dinozaur luni, inca va mai da din coada vineri. Cinema-ul este in moarte cerebrala".

Cineastul nascut in Tara Galilor, dar crescut in Marea Britanie i-a socat pe studentii la film care au venit la master class-ul sau din programul festivalului de la Pusan atunci cind a atacat nume mari ale industriei cinematografice si a spus ca artistii care folosesc noile tehnologii au potentialul de a extinde notiunea de cinema.

"Aici este adevarata provocare – (artistul video american) Bill Viola face cit 10 Martin Scorsese", a spus Greenaway. "Scorsese este de moda veche si face aceleasi filme pe care le facea D.W. Griffith la inceputul secolului trecut."

Regizorul a demontat argumentele celor care i-au comentat afirmatia si chiar a rostit o fraza in limba natala, spre disperarea traducatorului coreean.

"Fiecare mediu trebuie sa fie redezvoltat, altfel, inca ne-am uita la arta rupestra… Imi doresc foarte mult sa spun povesti, dar imi este foarte dificil, pentru ca eu caut un tip de cinema care nu este narativ", a explicat el.

Greenaway a criticat si populismul unor cineasti. "Inca mai ilustram romane de Jane Austen – sint 41 de adaptari dupa Jane Austen in lume – ce pierdere de vreme."

"’Stapinul Inelelor’ si ‘Harry Potter’ nu au fost filme, ci carti ilustrate", a mai spus Greenaway.

Cineastul, care a fost prezent in 2005 in Romania, la festivalul de film Anonimul si al carui film "Nightwatching" ruleaza in festivalul de la Pusan, a studiat pictura si a afirmat despre cinematograf ca este "un adjunct patetic" al artelor plastice.

Filmele sale dificile, de o bogatie vizuala bazata de multe ori pe picturi, i-au adus acuzatii de snobism intelectual, dar Greenaway s-a declarat convins ca schimbarile pe care le-a adus cinematografiei vor deveni accesibile, intr-un final, unui public mai larg. (NewsIn)

Comentarii