Tigara celebrei Coco Chanel, interzisa pe afisele pariziene ale filmului biographic

miercuri, 22 aprilie 2009, 17:44
2 MIN
 Tigara celebrei Coco Chanel, interzisa pe afisele pariziene ale filmului biographic

Regia publicitara a Regiei Autonome de Transport din Paris (RATP) a interzis afisul, care, din acest motiv, nu a primit autorizatia de a fi postat in mijloacele de transport pariziene, in baza legii Evin impotriva tabacului. "Tigara lui Coco Chanel a fost refuzata de Metrobus, cu toate ca, pentru ceilalti afisori, ea nu ridica nici o problema", a declarat Olivier Snanoudj, director general al Warner France – producatorul filmului.

Dintre cele 5.800 de afise produse in Franta, cele 1.100 destinate metroului si autobuzelor pariziene au fost inlocuite cu alte doua, in care Audrey Tautou apare alaturi de alti actori. "Pentru noi, insa, adevaratul afis este cel in care Coco Chanel fumeaza intr-o postura naturala, care traduce personalitatea ei puternica si modernitatea ei", spune Snanoudj.

In replica, RATP afirma ca nu a facut decit sa aplice legea Evin, care interzice orice publicitate, directa sau indirecta, pentru tabac.

Disputa privind tigara celebrei Coco Chanel este ce-a de-a doua polemica publicitara pe care o cauzeaza Metrobus, dupa ce, saptaminile trecute, a scos de pe afisul unei expozitii a Cinematecii franceze consacrate lui Jacques Tati celebra pipa a cineastului, inlocuind-o cu o moara de vint. Reprezentantii Cinematecii s-au amuzat, calificind gestul drept un "incident burlesc".

Insusi creatorul legii anti-tabac votata in 1991, Claude Evin, a criticat suprimarea pipei. "Nu sintem in situatia publicitatii indirecte, este vorba aici de un patrimoniu cultural care se inscrie in cultura noastra cinematografica", a argumentat Evin.

Filmul biografic "Coco avant Chanel" vorbeste despre parcursul prin viata al unei fete abandonate intr-un orfelinat, alaturi de sora ei, care isi asteapta tatal in toate duminicile, iar acesta nu soseste niciodata. Pina sa devina celebra Coco Chanel, tinerei i se contureaza diverse portrete: o cintareata cu voce slaba, infruntind un public compus din soldati, o mica croitoreasa, o curtezana care se imbraca in camasile amantilor, o rebela pe care conventiile epocii o impiedica sa respire. In Franta, cele mai multe dintre cronici sint pesimiste, vorbind despre o istorie romantata, care rateaza esentialul, si anume caracterul marii creatoare de moda. (NewsIn)

Comentarii