Alexandru Lazescu (TVR): Eliminarea taxei TV inseamna desfiintarea Televiziunii Publice

miercuri, 16 februarie 2011, 08:26
5 MIN
 Alexandru Lazescu (TVR): Eliminarea taxei TV inseamna desfiintarea Televiziunii Publice

Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Televiziunii Publice, a declarat marti seara, in cadrul unei dezbateri, ca eliminarea taxei TV – vizata printr-o initiativa adoptata in mod tacit de Camera Deputatilor si care va fi analizata de Senat – este echivalenta cu desfiintarea TVR.

Alexandru Lazescu a fost prezent, marti seara, la dezbaterea "SunteÈAAA›i pro sau contra anularii taxei radio – tv?", organizata in Bucuresti de AsociaÈAAA›ia Consumatorilor de Media si moderata de Horea Badau, presedintele asociatiei. La dezbatere au participat si Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, si Ciprian Luca, deputat PSD si unul dintre initiatorii proiectului legislativ care prevede eliminarea taxei TV.

In cadrul discutiei, Alexandru Lazescu a spus ca ar trebuit discutat "daca Romania mai are nevoie sau nu de o Televiziune Publica". "Daca va fi eliminata taxa TV, nu mai avem Televiziune Publica", a spus Lazescu.

El a precizat ca Romania, o tara membra a Uniunii Europene, are o obligatie – prin Tratatul de la Amsterdam – sa sustina un sistem de televiziune dual: public si privat. "Faptul ca se propune desfintarea taxei TV, dar nu si a taxei radio, scoate in evidenta dificultatea logica din perspectiva acestei discutii. Putem discuta daca Televiziunea Publica isi face bine treaba, dar chestiunea de fond este daca mai avem nevoie de Televiziune Publica", a spus Lazescu.

Alexandru Lazescu a mai spus ca, in prezent, taxa TV reprezinta circa 85% din totalul veniturilor realizate de TVR. In ceea ce priveste gradul de colectare a taxei TV, Lazescu a precizat ca acesta este in jur de 60%. "Colectarea taxei e deficitara. Oricine poate sa declare ca nu are televizor si nu se intampla nimic", a explicat el.

Valoarea taxei TV este in prezent de 4 lei/ familie lunar, ceea ce inseamna in jur de 11 euro pe an. Taxa TV din Romania este cea mai mica din UE. Pentru comparatie, in Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, in Polonia, de 52 euro/an, in Slovacia, de 42 euro/an, in Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an, potrivit informatiilor furnizate de TVR.

In acest context, Lazescu a fost de parere ca eliminarea taxei TV – cea mai mica din Uniunea Europeana – "nu rezolva problema presiunilor bugetare si a presiunilor economice din familiile de romani".

Totodata, Alexandru Lazescu a explicat ca veniturile pe care le incaseaza TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a sustine functionarea Televiziunii Publice, in absenta taxei TV. El a mai spus ca TVR are si restrictii prin lege la difuzarea publicitatii, restrictii care nu se regasesc in cazul televiziunilor private. Astfel, TVR nu poate intrerupe programele pentru a difuza reclame si are dreptul la doar 8 minute de publicitate pe ora (fata de 12 minute in cazul posturilor comerciale). Din banii de publicitate incasati, TVR aloca – printr-o reglementare speciala – 15% pentru productia cinematografica autohtona.

In ceea ce priveste fondurile pe care TVR le primeste de la bugetul de stat, Lazescu a explicat ca acestea merg in proportie de 98% direct catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), pentru utilizarea statiilor de emisie a radioreleelor si a circuitelor video si fonice.

In plus, Alexandru Lazescu a spus ca discutiile privind eliminarea taxei TV ar trebui facute "cu buna credinta si argumente consistente". "Nu exista nicio motivatie reala ca sa pastram taxa la radio si nu si cea la TV", a afirmat Lazescu.

In schimb, deputatul PSD Ciprian Luca a declarat ca initiativa privind eliminarea taxei TV a fost adoptata in mod tacit de Camera Deputatilor, in urma "unei intelegeri tacite" a tuturor partidelor politice. "Daca cei din coalitia de guvernare ar fi dorit, puteam sa discutam de cateva luni aceasta initiativa. Astazi, in dezbaterea in plen, nu ar fi avut nicio problema sa fie respinsa la votul final", a spus Ciprian Luca.

El a precizat ca initiativa legislativa de eliminare a taxei TV a pornit din cauza ca programele de stiri difuzate de Televiziunea Publica nu sunt echidistante, dar si din cauza modului in care TVR a reflectat moartea poetului Adrian Paunescu.

Totodata, Ciprian Luca a spus ca are convingerea ca initiativa privind eliminarea taxei TV va primi aviz favorabil si la Senat, care este camera decizionala. "Camera decizionala este Senatul, unde, va spun sincer, la majoritatea pe care o avem acolo, nu cred ca avem o problema sa treaca. Cred ca va trece in forma aceasta", a afirmat Ciprian Luca.

Deputatul PSD a mai spus ca, daca taxa TV va fi eliminata, legea 41/ 1994 privind functionarea Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune va trebui modificata.

"In momentul in care s-ar intampla acest lucru si taxa ar cadea, ar trebui reluata intreaga lege, pentru ca mare parte din prevederile de acolo nu-si mai gasesc niciun rost. De aici poate ar fi trebuit sa se inceapa, pentru ca sunt multe neajunsuri in aceasta lege", a mai spus Ciprian Luca.

Totodata, el a admis ca, daca va fi eliminata taxa TV, "singura solutie" pentru ca Televiziunea Romana sa-si poata desfasura in continuare activitatea va fi "o subventie mai mare de la stat".

"Si atunci cum faceti protectie sociala? Pana faceti alta lege, legea aceasta (care prevede eliminarea taxei TV, n.r.) opereaza, admitand ca este promulgata de presedinte. Sigur ca ajungem intr-un soi de dificultate logica majora. Tipul de initiativa pe care l-ati facut dumneavoastra duce la desfiintarea TVR", a replicat Alexandru Lazescu.

Lazescu a spus ca modificarea Legii 41 este necesara, precizand ca, potrivit acestei legi, Parlamentul poate in fiecare an sa schimbe Consiliul de Administratie (CA) al TVR, daca respinge raportul de activitate al institutiei. "Daca vrem sa functioneze lucrurile, trebuie sa fie o minima stabilitate si predictibilitate institutionala", a mai spus Alexandru Lazescu.

In acest context, el a precizat ca "a acceptat" propunerea (din partea presedintelui Romaniei, n.r.) de a fi membru in CA al TVR, fiind ulterior numit de catre Parlament presedinte-director general al Televiziunii Romane, insa, daca va fi nevoie, poate sa paraseasca oricand aceasta functie. "Nu am alergat dupa aceasta propunere, am acceptat-o. Plec si maine daca e nevoie", a spus Alexandru Lazescu, care conduce TVR din iulie 2010.

La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile in care Camera Deputatilor putea sa se pronunte asupra initiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune. In lipsa oricarei dezbateri pe marginea acestei initiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit si urmeaza a fi inaintat Senatului.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch si Mediasind protesteaza fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care se elimina obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice si solicita Senatului sa respinga proiectul de lege, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX in 8 februarie.

Pe de alta parte, in decembrie 2010, Ingrid Deltenre, director general al EBU, le scria reprezentantilor Senatului si Camerei Deputatilor: "Am incredere ca, in calitate de parlamentari responsabili, fie veti retrage, fie va veti opune acestei initiative periculoase". (sursa: Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii