ARPIM: Medicamentelor morfinice vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si pacientilor

luni, 27 februarie 2012, 10:40
4 MIN
 ARPIM: Medicamentelor morfinice vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si pacientilor

"La sfarsitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-si restrange activitatea de reprezentare directa in Romania, precum si de a cauta o noua alternativa de business pe plan local. In acest context, este important de retinut ca, desi au existat unele discontinuitati in aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si a pacientilor romani", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) remis, luni agentiei MEDIAFAX.

Compania Mundipharma este membra a Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe inasprirea considerabila a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea nesustenabila a nivelului de taxare.

"Mai concret, cauzele care au determinat aceasta decizie au fost: perioada foarte lunga de timp in care listele de medicamente compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preturile impuse la nivel minim european, referentierea preturilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite si compensate a unor produse care, desi nu se afla la dispozitia reala a pacientilor, au avut ca efect cresterea coplatii suportate in fapt tot de catre companie, prelungirea termenelor de incasare a banilor de catre producatori la peste 300 de zile si in final taxa clawback", a precizat sursa citata.

ARPIM reitereaza faptul ca taxa clawback, cumulata cu celelalte masuri de austeritate – neactualizarea integrala a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plata foarte lungi, cel mai mic pret la medicamente din intreaga Europa, referentierea pe clase terapeutice – "creaza un mediu economic si investitional impredictibil si extrem de dificil".

"Aceasta este realitatea economica de care trebuie sa tinem cont atunci cand luam decizii referitoare la activitatea noastra in Romania. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au amenintat si nu ameninta cu retragerea din Romania. Nu avem cunostinta ca in intervalul imediat urmator alte companii ARPIM sa-si fi anuntat retragerea din Romania. ARPIM, alaturi de membrii sai, vor informa autoritatile si pacientii in cazul in care vor fi si alte companii nevoite sa se retraga. Companiile farmaceutice, asa cum este Mundipharma in aceste zile, sunt nevoite sa actioneze in conditii economice profund nefavorabile si sa ia deciziile care se impun de la companie la companie", a spus Cristian Lutan, director executiv adjunct al ARPIM, citat in comunicat.

Reprezentantii ARPIM a mai spus ca toate companiile din organizatie fac eforturi considerabile, impreuna cu toti partenerii sai, cu autoritatile locale si internationale, pentru a se asigura ca mediul economic si legislativ ramane unul favorabil mentinerii si cresterii accesului pacientilor la tratamentele vitale pentru sanatatea lor.

"Din acest punct de vedere, ARPIM este alaturi de intreaga comunitate medicala si in special de pacientii din Romania si de problemele cu care acestia se confrunta. Impreuna cu membrii sai, ARPIM face toate demersurile pentru ca acestia sa fie cat mai putin afectati de efectele masurilor impuse", a precizat Lutan.

In urma problemelor aparute in aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici, premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut, joi, Ministerului Sanatatii ca in interval de o saptamana sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Premierul a cerut ca, in interval de o saptamani, sa i se prezinte o analiza privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve nationale a medicamentelor necesare pentru situatii de urgenta. In prezent, exista o astfel de rezerva, dar numai pentru cazuri exceptionale, care nu se refera si la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale", au aratat sursele.

La finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a aratat ca premierul a stabilit un termen de o saptamana pentru realizarea unui centralizator privind cazurile cronice de achizitii din sursa unica, pentru prevenirea unor noi situatii de lipsa de medicamente.

Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a aratat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, ca in rezerva ministerului exista medicamente, dar pentru situatii de calamitate.

"Nu ne-am gandit vreodata ca ar putea sa apara un astfel de hiatus in aprovizionarea cu medicamente, dar probabil ca vom face o rezerva si pentru astfel de situatii. O astfel de situatie nu a mai aparut pana acum", a spus Cepoi.

In sedinta speciala de joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezerva, o suma totala de 750.000 de lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici.

Secretar de stat a precizat ca fondurile alocate de Guvern acopera consumul mediu lunar de astfel de medicamente.

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, declara, saptamana trecuta, pentru MEDIAFAX, ca Mundipharma este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

Potrivit lui Duta, din scrisoarea pe care firma elvetiana a trimis-o la CNAS reiese ca in prezent exista comenzi si importuri in derulare cu toti distribuitorii companiei, pentru toate produsele inregistrate si "in cantitati suficiente pentru a deservi necesarul de piata".

Intr-un comunicat al CNAS se sustine totodata ca Programul National de Oncologie are asigurata finantarea ritmica si continua pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de pacienti oncologici erau inregistrati in Registru in ianuarie. (Mediafax)

Comentarii