Campania gratuita de vaccinare pentru gripa sezoniera incepe saptamana viitoare

marți, 26 octombrie 2010, 13:40
2 MIN
 Campania gratuita de vaccinare pentru gripa sezoniera incepe saptamana viitoare

El a precizat ca, in acest sens, Ministerul Sanatatii (MS) a finalizat achizitia a 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal trivalent, care contine tulpinile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cele 1,3 milioane de doze de vaccin au costat 14.400.000 de lei si au fost produse de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino si achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Este vorba despre persoane cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii si batrani institutionalizati si personalul medico-sanitar, potrivit recomandarilor OMS, a mai spus ministrul Sanatatii.

Campania Ministerului Sanatatii se va derula, ca in fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie si spitale.

"De astazi (marti – n.r.), Directiile de sanatate publica vor ridica dozele de vaccin care le-au fost repartizate de la Institutul Cantacuzino, pentru a le distribui cabinetelor medicilor de familie si spitalelor", a mai spus ministrul Sanatatii.

Totodata, medicii recomanda vacinarea antigripala si pentru cei care nu intra in categoria persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, pentru ca este considerat singurul mod eficient de prevenire.

De asemenea ministrul Cseke Attila a spus ca pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul mainilor cu apa si sapun, reprezinta un alt mod eficient de prevenire a imbolnavirilor.

La randul sau, consilierul personal al ministrului Sanatatii, medicul Geza Molnar, a spus ca gripa din acest sezon nu va fi una deosebita.

"Prognozele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Centrului National de Referinta pentru Boli Transmisibile arata ca nu exista un risc iminent de epidemie prin gripa. Tulpina gripala B nu este epidemica, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proportii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B si acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale", a mai spus Geza Molnar.

In prezent se poate vorbi de o crestere a numarului de imbolnaviri prin afectiuni acute respiratorii date de 150 de feluri de virusuri si sute de feluri de bacterii, dar fara a putea vorbi de o depasire a numarului de cazuri din acest sezon, a mai spus Molnar.

El a precizat ca vaccinul pandemic AH1N1 utilizat in sezonul trecut a fost folosit in proportie de 71 la suta, iar cantitatea ramasa este distrusa.

"Au ramas aproape 700.000 de doze in stoc, dar acestea se distrug, asa cum se intampla cu price porodus al carui termen de valabilitate a trecut", a precizat Molnar. (Mediafax)

Comentarii